Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Náročný

Doba přípravy 480 min Doba přípravy: 480 min

480 min (480 min příprava)

Suroviny

Porce: strašně moc

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 930 kJ /
8 348 kcal
Bílkoviny1 252,60 g
Tuky368,00 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 3,22 g
Sodík 3,03 g
Sůl6,00 g
Sacharidy5,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso pokrájíme na kostky o něco větší než sádlo. Do dvou litinových nebo nerezových hrnců o objemu cca 9 litrů rozdělíme kostky sádla a pomalu je rozpouštíme. Když sádlo zezlátne (trvá to docela dlouho), po hrstech do něj vhazujeme nakrájenou masovou směs. Stále mícháme. Další hrst masa přidáme až tehdy, když ta předchozí zbělá. Když je všechno maso v hrnci (respektive v hrncích), zalijeme je vodou a zamícháme. Krok 2: Oheň nastavíme na střední úroveň (na sklokeramice cca stupeň 5) a směs necháme vařit velmi mírným varem. Nezapomeneme jednou za čas promíchat ode dna. Krok 3: Po hodině nastavíme teplotu na minimum, nezapomeneme zamíchat. Přikryjeme pokličkou a tři hodiny dusíme. V případě potřeby (maso se nemá smažit, ale probublávat) přilijte trochu vody. Krok 4: Vypláchněte vařící vodou nejrůznější nádobky, které mají víčko (plastové misky, sklenice atd.), a utřete je. Krok 5: Když uplynou tři hodiny od začátku dušení, přidáme sůl. Znovu zamícháme, odstraníme pokličku a další tři hodiny na mírném plameni vaříme. Krok 6: Ke konci vaření přidáme pepř, promícháme a odstavíme. Směs necháme odpočívat a asi po hodině, když maso klesne dolů, posbíráme si sádlo a nalijeme je do čistého hrnce. Maso v hrncích promícháme - téměř se rozpadne a vzniknou "masové vlasy". Pokud jsou některé kousky vcelku, vůbec to nevadí. Krok 7: Maso pak děrovanou sběračkou lijeme do misek či sklenic a nakonec zalijeme sádlem, kterého má být na vrchu asi 1,5 cm. Pokud maso nechceme zavařovat, necháme je vychladnout, zavíčkujeme a uložíme na 48 hodin do ledničky, aby se uleželo. Pak je můžeme zamrazit. Ne všechno, minimálně dvě tři misky si nechte na okamžité ochutnání (vydržte ale ty dva dny :-)))

Zveřejněno 23. 5. 2013

Poznámka autorky danielle72

Dělám ho už léta podle tohoto receptu, který jsem jen malinko upravila: http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam...

A jak už jsem se zde v komentářích zmínila, a tento recept je toho důkazem, vaříme z trojnásobné dávky, celkem tedy z devíti (ne, to není překlep) kila masa a sádla :-) Vzhledem k časové náročnosti se toto množství vyplatí. Maso se navíc nezkazí, a když je zavaříte, vydrží vám o to déle.

Pokud se Vám stýská po opravdu dobrých vepřových konzervách (tzv. "Vepřové maso ve vlastní šťávě"), věřte, že až si tuto dobrůtku vyrobíte sami, tak na konzervy ani nevzdechnete. Rillettes totiž není tak dobré jako ony - je mu chutí blízké, ale kdybych to měla porovnat, bylo by to asi jako boj mezi chlebem s marmeládou a buchtami od babičky .-)

Kupte opravdu pěkné maso, připravte se na puchýře od krájení masa, nenechte se odradit dobou přípravy - stokrát se Vám to vrátí při konzumaci. Mimochodem, doporučuji dát na ledničku alarm - rillettes totiž "záhadně" mizí, hlavně v noci :-)

A protože je jiný než ty ostatní, dovolila jsme si ho sem vložit. Fotky bohužel nemám (budu muset založit na novou várku..., kdyby přijela Magdalenka :-))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkg6

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkg6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Tak toto je ten správný recept na Rillettes. Rillettes je především maso, ne sádlo se škvarečky, jak tvrdí některé autorky jiných receptů. Je to především maso, které je rozpadlé na vlákna, jak správně zdůrazňuje danielle72.
A k diskusi, zda vařit s vodou či s vínem bych dodal, že může být i s portským nebo s brandy. Však v Lidlu se v rámvi Francouzských týdnů Rillettes prodává několik druhů. Zkuste se těmito originály inspirovat.

Zdravim,mela bych prosim dotaz.Ty kostky sadla dam taky do sklenic s masem?Prijde mi jich hodne a dost velke.

AniCiz: Já už Rillettes dlouho nedělala, ale tak jsi mě zase namlsala, že déle než týden nevydržím a budu zase krájet sádlo :-)
Děkuji za vyzkoušení, Ani :-K;-):-)

včera večer jsem dovařila..děkuji moc za podrobný popis této lahůdky..část jsem dala do zavařovaček a do páry na půl hodky..zkouším,co vydrží..pokud neskončí,jako její část z ledničky..nedalo se odolat už po 24 hodinách:-K:-K:-K

Kateřina 20. 11. 2013 09:14
Poradíte mi, prosím, jak to zavařujete? Vůbec s tím nemám zkušenosti.
Díky!

Já jsem dělala v tlakovém hrnci-za hoďku hotové.Použila jsem plecko,krkovici(půl na půl-dohromady 3kg).Nebylo syrové sádlo,takže jsem přidala vyškvařené.Byla to mňamka i sousedé chválili.:-p:-)

rozmarynaH: Já ho nevymyslela, ale vážně skvělý;-). Doufám, že se u Vás zabydlí tak dobře jako u nás - v našem domečku by možná mohl pomalu začít platit nájem:-D

Recept jsem si uložila, docela se mi líbí:yes:

Nonya: Za fotku mockrát díky:-K:-K:-K;-)

:yes: pekny klasicky recept , ale som tiez lenivy miesat , robim uz len v PM. bod aj fotka odo mna :-p

Pěkné, ukládám :yes:

senky::yes:;-) A u nás to asi vypukne až koncem léta. Půlku ale dostane švagr k 55. narozeninám, a už teď vím, že to ocení víc, než láhev vína nebo whisky:-D:-D:-D Jen musím koupit nějaké parádní skleničky, aby to vypadalo:-D:-D:-D On už to zná a vždycky u nás žebrá, i když mu říkám, že už je na to velkej:-D:-D:-

Dani:yes::yes: Dělám v PH, takže bez vody, ale zase s bílým vínem:-8;-)našla jsem na stejné adrese;-):-):-) Já myslela, že tajně mizí jenom u nás:-D:-D ale já se většinou dobrovolně přiznám:-D:-D:-8 Chystám se na ně příští týden, jedeme na víkend na chatu a toto s domácím chlebem a vínkem bude u krbu přesně to pravé ořechové:-p:-p;-)

Hm, to se mi líííbííí, že bych prubla? :-p:-p:yes::yes:

danielle72: Ahááá...došlo mi, síce pozde.;-) Ja robím v PH a tam sa v podstate nič nevyparí.
A dík za pozvanie, budem sa snažiť.:-K

Nikina: Díky:-8:-8:-K

magdalenka: 750 ml se dává na základní várku, která se dělá cca ze 3 kil, takže ano - a máš to ve dvou hrncích, takže 1,5 litru vody na hrnec. Můžeš jí ale dát trochu méně a pak ji samozřejmě podle potřeby dolévat.

Dani a voda - vyše 2 litre?

danielle72: asi ses překlepla, má tam být 15g soli na 1kg masa ;-)

Tématické fráze:
rillettes z vepřového masa, rilette, rilletes, rillets, recept na pravé rillettes, recept na rilletes, rillettes, dusene veprove, rillettes recept, rilletes recept, francouzské sádlo, pomalu dušené vepřové maso, veprove rilletes, francouzské rilletes, rillettes de, maso v sádle, maso v sádle, pomalu dušené vepřové, francouzské vepřové maso, francouzské vepřové ve vlastní šťávě

Suroviny:
sádlo, kotleta, krkovice vepřová, plecko, voda, pepř mletý, sůl mořská

Přidat fotografie receptu