Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolová polévka pro tejaju

Poctivá fazolová polévka je velmi oblíbenou polévkou a s kouskem pečiva ji můžeme podávat i jako hlavní chod. Obzvlášť, pokud do ní přidáme kousek voňavé klobásy nebo jiné uzeniny.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 80 min

100 min (20 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 645 kJ /
1 827 kcal
Bílkoviny119,51 g
Tuky5,11 g
Vláknina99,97 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 82 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy277,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole den předem večer zalijeme vodou a necháme je nabobtnat. Druhý den je uvaříme buď ve stejné vodě, ale můžeme vodu vyměnit. Krok 2: V jiném hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme červenou mletou papriku, necháme ji jen zpěnit (aby nám nezhořkla) a pak přidáme všechnu zeleninu nakrájenou nadrobno a také chvilku osmahneme. Krok 3: Když jsou fazole trochu měkké, přidáme osmaženou zeleninu s cibulkou do fazolového vývaru, pak bobkový list, Masox, rajčatový protlak, pokud je třeba, doplníme vodou a vaříme společně do úplného změknutí fazolí. Polévku podle vlastního uvážení můžeme zahustit jíškou, ale není to nutné.
V průběhu vaření dochutíme Vegetou, solí, pepřem a před koncem tepelné úpravy přidáme zakysanou smetanu.
Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou.

TIP: Jak přidat zakysanou smetanu do polévky aby se nesrazila

Zveřejněno 2. 1. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Zeleninu můžeme přidat i jinou, obměňovat, můžeme dát klobásu, udělat nakyselo a nemusíme používat jíšku - se zeleninou je dost hustá, ale jak kdo má rád. Když si k ní dáme chléb, může být i jako hlavní jídlo. Polévku dělám už léta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka pro tejaju

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2BX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka pro tejaju

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2BX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Bibi, nemáš zač. Já jim prostě musím chtě nechtě dělat reklamu, jsem z těch voňavých kostek totiž naprosto nadšená :-))

Marti, máš naprostou pravdu, někdy je to třeba, ale zase tak často to nepoužívám. Ale za tu radu Ti moc děkuju:-),člověk se stále něčemu učí a to je dobře. Určitě si je koupím.;-)

To vypadá na úžasnou vydatnou zimní polívečku :yes::-p.
Bibi, jestli občas ráda dochucuješ masoxem (někdy prostě jídlu něco chybí a chce to holt nějaké to dochucovadlo), tak zkus BIO zeleninovej z DM, není drahej, pěkně voní i chutná a hlavně jsem klidná, že je bez glutamátu :yes: (jo a mají i kuřecí :-) )

Já Terezku chápu,jen nevím, jak mohlo k té chybě dojít i u mé dcery:-DSyrovou zeleninku ano, v jakémkoli množství, jen ji objeví v polévce, řádí jak tur.Hlavně dává dcerunka k dobrému, že jsem ji nutila jíst polévku ze sedmkikrásek:-!:-*

Bibinko, zachovám všetko, ja len varenú mrkvu, varený petržlen, varený zeler a varený kaleráb nemôžem. Nejedla som to ani ako 4-mesačné dieťa, proste to do mňa nedostali, lebo to dopadlo zle. Tak to mamka vzdala. Mne už tá vôňa stiahne hrdlo a nezhltnem ani slinku:-(( Ale každú inú zeleninu zbaštím či surovú alebo varenú, je to jedno. Uvedené len surové:-8:-D Tú tvoju polievočku odskúšam:yes::-D
Laďka, ten recept vlož, budem sa tešiť....:yes:

Tejajo, určitě můžeš podle Vašich chutí improvizovat, ale paprika, nebo kapie(také používám raději) je základ chuti, tak tu zachovej;-)Já tam vrazím vždy to, co mám doma, třeba kedlubnu, květák i kus cukety atd.:-))
Mám radost, že máš radost:-D:yes:

Joj, a znáš tedy ten supr recept na salát z kořenové zeleniny nastudeno? Mrknu se, jestli tu je,jinak jsi totéž co moje dcerunka. Vařenou zeleninu néééé, syrová jí nevadí:-D:yes:

Fazole, ani jiné luštěniny nevaříme ve slané vodě. Zůstaly by uvnitř tvrdé. Solíme až když jsou měkké, téměř nebo úplně uvařené.

Janinka, díííííky:yes::yes::-D:-D:-D Už si vkladám do obľúbených, len sa musím priznať, že "veškerou kořenovou zeleninu" nahradím zeleninou trio-kukurica, hrášok, kapia-alebo môžem niečím iným?:-?:-D Ja totiž veškerou kořenovou zeleninu môžem jesť iba surovúúúú:-D:-D:-D

Špagetko, proč by jsi mě naštvala:-),co lidí, tolik chutí. Jinak s Tebou ohledně přírodních produktů souhlasím, taky to tak mám nastavené:-)). Někdy ten masox někde vyzkoušíš a zjistíš, že je to s ním ještě lepší:-pa a používám ho velmi málo, ale v této polévce mi přišel fajn.;-)

Dělám ji vlastně úplně stejně - jen se vykašlete na masox a místo maggi dejte libeček, celerovou a petrželovou nať. Bibi,nechci tě naštvat, jen dávám přednost přírodě a úplně tomu samému.:yes::yes:

Tématické fráze:
tvrdé fazole, fazolová polevka, červená fazolová polévka, fazolová polévka červené fazole, fazolová polévka recept, polévka z azuki, polévka azuki, fazolová dieta, fazolova polevka s cervenou paprikou, fazolová polévka od babičky, fazole tvrdé, červené fazole na kyselo, fazole solíme, červené fazole fazolová polévka, polévka fazole azuki, řád tvrdé fazole, fazole azuki, polévka z fazole azuki, fazolova polevka z červených fazolí, fazolová polévka se zelím

Suroviny:
fazole, cibule, mrkev, petržel, celer, paprika čerstvá červená, rajče, kapusta, paprika sušená sladká, masox hovězí, protlak rajčatový, bobkový list, vegeta, petrželka, smetana zakysaná, jíška, olej, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu