Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slanac - slaný rohlík z Chorvatska

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 333 kJ /
2 470 kcal
Bílkoviny65,75 g
Tuky64,40 g
Vláknina16,90 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 6,49 g
Sůl16,20 g
Sacharidy398,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažnej vody dáme cukor, droždie, 1 Pl múky, rozmiešame a necháme stáť cca 20 minút. Múku preosejeme, vmiešame soľ, olej a kyslú smotanu a spolu s kváskom vymiesime ľahké, dosť mäkké cesto. Necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 2: Potom cesto vyklopíme, rozdelíme na 16 guličiek, necháme 10-15 minút odpočinúť pod utierkou. Každú guličku vyvyľkáme na ovál, rolujeme rohlíky, po zrolovaní ešte dobre pováľame - foto. Rohlíky sú dlhé cca 20 cm. Krok 3: Ukladáme na peč. papier alebo fóliu. Znovu necháme odpočívať pod utierkou cca 20-30 minút. Krok 4: Potom dáme do rúry vyhriatej na 200°C, pečieme 10 minút. Po 10 minútach pofŕkame slanou zmesou a ešte pečieme 5-7 minút. Farbu pečiva sledujeme. Krok 5: Slaná zmes: V hrnčeku vymiešame soľ, škrob, múku a po troche pridávame vodu. Získame cestíčko, konzistencie ako hustejšie palacinkové cesto.

Zveřejněno 6. 6. 2013

Poznámka autora magdalenka

S podobnými slanými rohlíkmi som sa stretla v Chorvátsku i Bosne. V pekárňach ich predávajú ako "Slanci - prstici" - zrastené. Pátrala som po chorvátskych stránkach, je viacero verzií. Moja je značne upravená.

Počas pečenia sa rohlíky - prsty - môžu nechať "zrásť", niekedy je to dokonca žiadúce.

Rohlíky sú ľahké, vláčne...a chutné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slanac - slaný rohlík z Chorvatska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9AoP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slanac - slaný rohlík z Chorvatska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9AoP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Barča: PL - polévková lžíce, KL - kávová lžička;-):-)

Ahoj, prosím prosím, co je zkratka KL a PL ?? děkuji:-)

Lidus:mám radosť.:-K

Už jsem je pekla 2x - výborné, jen jsem přidala ještě trošku soli.:-D

Jana Remkova: ja zas v Chorvátsku neznášam ten biely "kruh". Vždy po pár dňoch túžim po takom hustom tmavom - našom - chlebe.:-D

Magdi, já bílé pečivo moc nemusím. Zvláštní je, že v Chorvatsku jsem se ho mohla už..jíst:-D. Pokud je to jen trochu podobné, tak bych se hned zakousla:-p

Teší ma, že vás recept zaujal. :-K
Sunny, rohlík by som akosi upiekla, ale to cákanie mi tiež vŕtalo v hlave...našla som to na chorvátskych weboch.

Jé, to jsi mi navodila ale krásnou nostalgickou vzpomínku - tohle určitě udělám, díky:yes:

A nikdy jsem nevěděla, čím jsou pocákané:-8;-):yes:

V Chorvatsku jsme je milovali, perfektní recept vč. postupu, díky:-p:-):yes: + bodík

Krása :-p:yes:

TAK TOMUHLE ŘÍKÁM KRÁSNÉ!!!:yes::yes::yes:

Všetkým vďaka...:-K

Evidentně jsou to rohlíčky lehké, vláčné, chutné a krásné:yes::yes::-)

Holky, Vy jste šikovné;-):-p:yes:

Načíst další komentáře (12)

Tématické fráze:
slanac, slanac recept, chorvatské pečivo, recept na chorvatský kruh, chorvatský slaný koláč, slanci recept, chorvatský kruh, recept na slanac, pečivo slanci, biely kruh recept, rohlík slaný recepty, recept slanac, chorvatský kremeš, chorvatske rozky, chorvatské slané pečivo, slaný rohlík recept, chorvatský kruh recept, slanec pecivo, chorvatské slané pečivo se sýrem, recept na chorvatské rohlíky se sýrem

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, cukr, droždí čerstvé, olej, smetana kysaná, voda, sůl, mouka hladká, škrob bramborový, voda

Přidat fotografie receptu