Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veka domácí na chlebíčky

Nejlepší veka na chlebíčky, jakou si můžete přát, je ta domácí. Vláčné kynuté těsto zvládne připravit s našim receptem i začátečník. Pokud chcete veku ještě chutnější, nahraďte olej máslem. Vaše chlebíčky s domácí vekou nic nepřekoná.

Hodnocení receptu je 4,9 (113×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jjiirka59 jjiirka59

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí.

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí.)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 945 kJ /
4 528 kcal
Bílkoviny138,00 g
Tuky93,90 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 30 mg
Sodík 8,22 g
Sůl20,50 g
Sacharidy766,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z části vlažného mléka, malého množství mouky, droždí a cukru umícháme řidší kvásek, který necháme přibližně 15 minut kynout. Krok 2: K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a vytvoříme pružné těsto, které bude zakryté v míse kynout asi 45-60 minut. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 3-4 kousky a z každého vyválíme placku, stočíme ji a vytvarujeme z ní veku. Krok 4: Veky uložíme na plech s pečicím papírem a necháme je kynout přibližně 30-45 minut. Krok 5: Poté je potřeme vejcem nebo vodou a pečeme při teplotě 200 °C přibližně 30-35 minut.

TIP: Domácí obložené chlebíčky

Zveřejněno 4. 1. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veka domácí na chlebíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERo0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veka domácí na chlebíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERo0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (108)

Výborná, jinou už nepeču

Tahle veka je naprosto dokonalá. Ukládám si do oblíbených a jinou už hledat nebudu. S těstem se krásně pracovalo a chuťově byla bezkonkurenční. :-K Děkuji

Peču vše z polohrubé mouky, část žitné celozrnné a špaldové. Nemáme rádi bílé pečivo. Musí pak být trošku víc mléka (vody). Olej napůl se sádlem a asi 3 lžíce jogurtu, nemusí být. Zkoušela jsem malé večky v horkovzdušné fritéze. Stočila podle Boubelindy. Výborné. Foto 😀

bebeoli: mě se zdála v tom videu, taky vysušená.

Veky jsou super. Pekla jsem poprvé a hned se povedla. Jen doba pečení byla kratší. :-)

Mama-mia: hezký den kolik toho sadla ?? prosím děkuji

Veka je výborná. Jen mě trošku mate doporučená doba pečení. Moje byly při 200C po 20 minutách hotové.

Mela jsem doma zimu a testo mi nechtělo kynout i kdyz kvasek nakynul krasne, po 4 h nekynuti jsem nakonec po nahrati v troube na 50°C prece jen trochu vykynulo a i když asi nebyli uplne podle spravna 100x lepsi nez kupovane ????

Skvělý recept na veky, mám stejný jen používám místo oleje rozpuštěné sádlo (téměř do všech tukových těst ) a jsou vláčné a vydrží až 3 dny v nezměněné kvalitě.

Veka měla větší úspěch než samotné chlebíčky. Přidávám 5 hvězd:yes:

Skvělý recept! S těstem je parádně pracuje, nelepí a dobře se tvaruje. Dávám do oblíbených

Moje prvni veky v zivote. S kynutym testem moc neumim, ale povedly se - mekoucke, lahodne. Mleka jsem musela trosinku pridat, ale jen zlehka, hnětla jsem testo v ruce na lince a silu jsem mela. Pekla jsem ze zacatku na 200 (funkce peceni chleba v klasicke troube), po cca 15 minutach na 190. Diky za super recept!

Veka je vynikající. Dnes bude na oslavu. Dělala jsem z poloviční dávky v pekárně. Jen jsem dala mléka více- 0,3l. To asi záleží na mouce. Těsto krásné nelepivé, není třeba podsypávat moukou.:yes::-)<3

Eva : Nezapomněla jste dát kvasnice?

Skvělé těsto, vyzkoušeno na silvestra, veky luxusní<3 a už nikdy kupované :-)

Zdravím, musím udělat kvasek a nebo stačí vše smíchat a nechat vykynout? A ještě prosím o přibližnou teplotu a dobu pečení :-)

Vynikajici, uz nam kupovana nesmi domu :-) vydrzi vlacna i 3.den

Musím napsat znovu... z těsta dělám pletýnky, už se mi ani nechce kupovat pečivo v obchodě :-), velmi rychlé a chutné... podlehla jsem :-D

Veky jsou výborné, z poloviční dávky je jedna trochu větší, těsto bezvadné, velmi jednoduché a rychlé. Mám pocit, že už v obchodě veku nekoupím... Taky jsem dělala větší housky, no úžasné. Cukru stačí málo, raději trošku víc soli. Vynikající!:yes:

Veka je naprosto luxusní, dělala jsem z poloviční davky. Na Vánoce upeču znovu.

Tak jsem je dneska opet pekla, ale co se mi nestalo? Do misticky jsem si odlila vlazneho mleka, do nej nasypala cukr a susene kvasnice. Pak jsem si nachystala mouku, nasypala ji do hnetace a odvazila jsem si sul ...a blbec jsem ji nasypala omylem do toho kvasku, :-((no to se mi jeste v zivote nestalo. Premyslela jsem , co s tim? Nakonec jsem to nechala osudu. Ani jsem to nepromichala, nechala jsem to tak a za 10 minut jsem to sla zkontrolovat. Ten kvasek nadherne vzesel, tak jsem udelala testo. Po 30 minutach jsem nemohla uverit ...testo bylo nadherne vykynute, bylo opravdu snad nejlepsi ze vsech, co jsem za tech 5 let co tyto veky pecu, udelala. Takze nechapu, proc se na ruznych diskuzich pise o tom, ze sul zabiji kvasinky??? Vzdyt to neni zadna pravda. Vlozila jsem semka i foto toho kvasku, je tam nahore v te misticce jeste videt trochu ta sul. To jsem ale umelkyne, co? To je tak, kdyz clovek specha a moc nad tim co prave dela, nepremysli. Alespon ted vime, ze sul kvasnicim neublizi ...smich! Krasne poznani.:-)

Vyzkoušela jsem veky teprve před měsícem a chutí mne překvapily. Jsou opravdu moc dobré. Ke komentářům z dřívějška doplňuji, že každá hladká mouka není stejná. Poprvé mi stačilo půl litru mléka a dnes jsem deci přidala. Těsto zadělávám v pekárně a po chvíli hnětení si na ně sáhnu. Pokud je pevné a pružné, je to fajn. Dnes se s tím pekárna dost trápila, proto jsem mléko přidala. Z kila mouky peču jednu velkou veku (nemusím potom krájet plátky na šikmo, aby z toho byly normální chlebíčky a ne jednohubky) a z druhé poloviny 8 rohlíků plněných sýrem. Ty chutnají opravdu všem. Dnes chci k sýru přidat plátek šunky a zkusit pár kousků s nivou. Tak uvidím, jak zachutnají nové varianty. Já jsem s receptem velmi spokojená, takže díky za něj.

laďka:
Me dneska stacilo si namocit jen ruce, testo jsem jimi jen potrela a znovu jsem ho hodila na 2 minuty do hnetace a pak uz bylo v pohode. Ale nekdy pridavam i lzicku vody, opravdu zalezi na te mouce. Tento recept je skutecne perfektni. :yes::yes::yes:

Erik: než se veky strčí do touby musí se nechat na plechu ještě chvíli vykynout možná proto nebyly tak nadýchané

Ahojte

Prišiel som si sem pre radu, robil som veku z polovičnej dávky, čiže pol kila muky atd. Všetko sa pekne podarilo, nechal som cesto vykysnut takmer hodinu, rozdelil na dve časti, vyvalkal a zroloval. Potrel vodou a sup do rúry. 200 stupňov, horný aj spodný ohrev. No neviem prečo, tie moje veky mali tak polovičný objem z týchto, čo sú tu na fotkách. Za každú radu ďakujem

To je Vazne tak tuha pri zpracovani? Nebo delam neco blbe?
Pul kila mouky, 250mleka, 20 drozdi 20 cuktu 3l. Oleje. Ale je to tedy desne tuhe. Tak nevim... ma to tak byt?

Marketa: Taky se mi to dneska stalo - dělala jsem ze 3/4, hodila vše do pekárny a odešla a za chvíli slyším jak chudinka pekárna nemůže. Musela jsem opravdu hodně naředit, minimálně 1,5 dcl vody. Holt každá mouka jinak saje, musí se s tím počítat. Ale chápu, že pokud někdo není v pečení kynutého zběhlý, může s tím mít pak problém, protože neví jestli to tak má být nebo ne.

Petrusche 26. 12. 2016 09:29
Těsto krásně nakynulo, upeklo se dozlatova... jenže veka je suchá a tuhá :( Uvažuju, jestli s ní radši nenakrmím kačeny, než plýtvat surovinami na chlebíčky. Navzdory vší chvále tady já hodnotím recept negativně. Velké zklamání. :no:

Petrusche: možno problém nebude v recepte...skôr doba pečenia alebo teplota rúry.

Tyto veky jsou opravdu báječné,jen dávám méně cukru,jenom na droždí a více soli.3lžičky na kg.A místo oleje máslo.Vypékám do tmavě zlata,aby měly pěknou kůrčičku.Jsem dříve narozená,pamatuju si velice dobré pečivo,které jsme si mohli koupit.89 rok byl radost,ale ve snu by mne nenapadlo,že začnu dělat v kuchyni víc než dřív.Už jsem dávno jsem přestala konzumovat uzeniny,kupované džemy,tavené sýry,konzervy,co jen mi dalo práce najít jedlý chléb...Je fajn,že se holky staráte a vaříte postaru,oni nám to za čas přestanou cpát,když po tom nebude poptávka.A aby to bylo prodejné,zlepší kvalitu.Tedy alespoň doufám,vždyť některé mňamky z Kauflandu(i odjinud): nežere ani toulavej pes.:yes:

:-)udělala jsem uzlíky,skvělé báječné hned snědené... nahrála jsem foto ale jsem nováček tak nevím kde se podělo. Na vánoce veky snědli samotné s mlékem tak jsem dělala znova...SUPEEER:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::-)

helwe59:Moc děkuju:-K

Já dělám z půl kila mouky 2 veky a jsou akorát:-))

Veky vypadají náramně, moc se mi recept líbí, ale kolik je z tohoto množství kouky vek ? Přidávám další bodík:yes::-)):-K

Veky jsou :yes:supr. Těsto nemá chybu.

Liba:Pekla jsem dle tohoto receptu před vánocema, úžasný a peču opět teď na Silvestra, nemají chybu:-p

Dnes jsem pekla...super;-)

Peču podle tohoto receptu a to několikrát do měsíce,je univerzální,skvělé.Tady není čeho se bát a odhadnout tuhost se mi podařilo kdysi ihned napoprvé,nikdy se mi nic nepokazilo.Jakožto profesí kuchařka jsem nadšená,tady není potřeba nic vážit,ani odměřovat.Děkuji za něj!:yes::yes:

Upečeno, snědeno :-) S těstem se bezvadně pracuje, večky jsou chuťově výborné.

pravě je peču a vypadaji skvěle.

Super univerzalni testo.:yes: Delam z nej veky na chlebicky, mini-bagetky, rohliky, uzliky, toastovy chleba ...mnam!:-)
Uz jsem semka davala kdysi davno fotografie (byla jsem zaregistrovana jako Mirkam), ale nemuzu si ani za nic vzpomenout na sve puvodni heslo, takze jsem se tedka zaregistrovala znovu a vkladam dalsi fotky.

pekař:Mám tomu rozumět tak,že těsto udělá pekárna,já ho zpracuji do bochánku a dám do lednice,druhý den vytvaruji veky,nechám dokynout a upeču?:-))

Povedly se:-))jsou výborné...
:yes:

Krásně se pracuje s těstem a jsou mnohem chutnější!!!!:yes::-p

právě mám dva kousky v troubě a omdlévam touhou, kdy už je budu tahat ven...:-p

Veka dle receptu je tradičně výborná. Pročetl jsem diskuzi níže a je tam spoustu různých mýtů jak jedině udělat těsto, aby dobře nakynulo. Pokud nemáte zkušenost s pečením a máte domácí pekárnu, prostě do ní všechno dejte a zmáčkněte program těsto. Udělá se vám výborné. Důležité je dodržet tyto zásady: nejprve na dno pekárny tekutinu (v tomto případě mléko), potom až mouku, v ní důlek a kvasnice (čerstvé), na které hned dát cukr. Naopak sůl a olej dávat do vaničky někam bokem, aby nepřišly hned do kontaktu s kvasnicemi ani většinou mouky (je lepší, když nejprve vsákne do mouky část vodnatá, pak až tučná - obalí totiž zrníčko). S teplotou netřeba lámat hlavu - pekárna vše ohřeje, jak má být. Podotýkám, že pekárnu použít pouze pro míchání těsta, ne pro pečení.

Tip: nechte těsto ještě před vykynutím přes noc (nebo i 24-48 hod.) v lednici, teprve pak vytáhněte a ještě nechte dokynout. Částečná enzymatická fermentace udělá s těstem divy. Je pak mnohem lepší (možno použít u jakéhokoli těsta, u pizzy je to skoro nutností, abyste měli dobrou).

Kvůli alergii jsem vyměnila pšeničnou mouku za žitnou (Penam) a bageta je sice nasládlá (až mě překvapilo, jak moc), ale na chlebíčky výborná. Časem zkusím těsto i na rohlíky ;). Děkuji za recept.

Eva :tak se nauč píct:-!

Ja davam na 1kg mouky 2 1/2 lzicky soli.

Ahojky ladida ...ja pouzivam jedine susene drozdi. Na 1 kg mouky davam 2 balicky.:yes::-))

Nema nekdo zkusenosti se susenym drozdim?? Dekuji predem.

Děkuji za prima recept. Dělala jsem z poloviční dávky a měla jsem dvě opravdu moc chutné veky. S těstem se výborně pracuje :-p:yes::yes:

Z uvedeného množství jsem upekla 3 večky,jinak by to byly opravdu maxi veky,ale opravdu výborné.Těsto jsem zadělávala v pekárně a nechala 2krát vykynout a večky jsou lehké a nadýchané.Mnohem lepší než kupované.Doporučuji vyzkoušet.

Z uvedeného množství jsem upekla 3 večky,jinak by to byly opravdu maxi veky,ale opravdu výborné.Těsto jsem zadělávala v pekárně a nechala 2krát vykynout a večky jsou lehké a nadýchané.Mnohem lepší než kupované.Doporučuji vyzkoušet.

:yes:dnes jsem pekla tyto skvostné veky..těsto bylo při zpracovávání hodně tuhé,ale po nakynutí perfektní.Místo cukru jsem dala lžičku Sladovitu a nemají chybu.Děkuji za recept:-*:-K:-K:-K

spagetka:Použíla jsem čerstvé droždí to je na to nejlepší ale stejně byl to děs nakonec jsem získala podle mě recept který je lepší a povede se to takže kdo se zkusit může pište si 1 kg hladké mouky 3/4 litru mléka 2 lžičky soli vlažného 50 g droždí může být i o kousek více. 2 lžíce oleje. Z trochy vlažného mléka a droždí připravíme kvásek potom zaděláme těsto necháme vykynout hodinu pak vyválíme veky a nechte to chvíli kynout pod utěrkou než se rozpáli trouba potřete 1 vajíčkem pak pečte asi tak půl hodiny. A výsledek jsou dobré veky které mě nakynuly a jsou krásně měkké. :-)

Eva : trochu zpřeházená slovíčka: pište si 1 kg hladké mouky 3/4 litru mléka 2 lžičky soli vlažného :-? 50 g droždí může být i o kousek více. 2 lžíce oleje.Jinak ozkouším :yes:

I já se dnes přidávám do řady spokojených :-K:-K:yes: upekla jsem dvě nááááádherné veky z poloviny dávky a určitě jsem je nepekla naposled;-) Už se těším na zítra, až je ozdobím křenovou pomazánkou a plátkem domácího uzeného:-D:-D Přidávám 31. bod a foto:-K:-K

Eva : Mohlo to být špatným droždím, špatnou zkušenost mám hlavně se sušeným. Tekutina na zadělavání nesmí být moc horká, ale jen mírně teplá - vlažná. Sůl by neměla být v přímém kontaktu s droždím, vždy ji zamíchám do mouky. Podrobný návod jak na kynuté těsto je tady, třeba zjistíš, kde se stala chyba;-): http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

Eva : a co kvalita droždí?

Mira Love: Díky za radu těsto jsem dělala dle receptu dala jsem těsto na teplé místo ale vůbec to nenakynulo a když jsem to upekla tak to byla nějaká prapodivná placka trvdá leda tak nadrobit holubům. Takže si myslím že se s touto vekou už nebudu nikdy dělat je to šílený recept!!!! :-((:-((

opravdu jsou vynikající!!!!!!!!!!!!:-K:yes:

Cindy Love:Nikdy jsem neřekl že tyto veky jsou špatné ,asi jste to špatně pochopila.Mám raději tužší veky a pokud Vám vyhovuje tato vřele doporučuji.Víte ono nezáleží jen na tom mléce ale i na mouce ,kvasnicích ,postupu atd.Přeji hodně úspěchů ve výrobě kterou rozjiždíte.

Lucasinka: muzes pouzit jakekoliv drozdi:yes:

Cindy Love 12. 11. 2012 17:17
fb.lib: Toto testo je uplne uzasne a je to presna davka na 2 chlebickove veky. Testo se vubec nelepi, vyborne se s nim pracuje. Pouzila jsem mouku all purpose, ziji na Floride a mleko jsem pouzila jen 2% ... veky se krajely uplne paradne a vubec se nepropadavaly po nazdobeni ... takze asi nemate pravdu s tim, co tady vysvetlujete s tou vodou a mlekem. Zacinam tady rozjizdet vyrobu chlebicku a jsem timto receptem uplne nadsena!! At ziji ceske chlebicky!!:yes::-)

Mira Love 11. 11. 2012 17:03
Eva :Tak to je tvyma rukama Evco, priste nezapomen dodrzet vsechno co se pise v recepture, nezapomen presat mouku! Mleko musi byt teple, ale ne horke, testo musi kynout na teplem miste, nikdy ne v pruvanu (nikdy v blizkosti zadnych ventilatoru atp). To by v tom byl cert aby se ti to nepovedlo! Vzdyt je to skvely recept a pokud dodrzis veskere instrukce, tak ti bude odmenou krasna, vonava a nadychana veka. Drzim palce!:yes::yes::yes:

tak ta veka se mi zdála sladká,jinak byla dobrá.:-?

Ahoj,tak jsem zase tady,veky jsem už vytáhla z trouby,vypadí pěkně,zadělala jsem ručně,;-)nijak jsem se stím nemazlila,potřela jsem je slanou vodou a pekla na 190st.mám je jen trochu ppopraskaný,uvidím jak budou chutnat,zatím jsem spokojená,udělala jsem k tomu pomazánku z červené řepy a bude veřeře:-D:yes::no:

Tak jsem zadělal na veky a jsem zvědavá jak to dopadne:-p

čtu tady ty recepty na veky,tak se na ně taky chystám,snad se mi povedou

Nejlepší veky jaké jsem kdy jedla. Dnes upečeno z poloviční dávky,upečené dvě večky a úúúúúžasné!!! Bodík:yes: :-K

Naprosto skvostné, recwpt, který nemá chybu. Perfektní chutné veky.Udělala jsem dva kusy, každá po upečení skoro 3/4 kg :yes::yes::yes:

Mirka:není nic a nikým ukradeno, dotyčná na stránkách uvádí zdroj toprecepty.cz, sice neuvádí autorku receptu, ale web, odkud převzala ona, ano - http://www.hajany.com/clanky/recepty/veka-na-chleb...

Tak vidim, ze tento recept je uloupen!:-(( Nasla jsem jej na strankach HAJANY ... veky na chlebicky - uplne stejny recept a spousta jinych moc dobrych receptu!:yes:

Skvělý receptík :-)Díky za něj. Dnes jsem pekla... dělala jsem z poloviční dávky a mám dvě veky :yes: 27. bodík :yes::yes::yes: S dovolení přidám fotku... ;-)

Betyna:Taky jsem je pekla, udělala jsem takové mini chlebíčky, z 1/2 kg mouky jsem udělala tři veky, po ozdobení to nakonec vypadalo moc pěkně. Je to super recept.

Jsou pěkné, taky peču veky s mlékem a nedrobí se. V místním pekařství prodávají veky, krájené i nekrájené, s názvem Veka mléčná a ani ty se nedrobí.
Ohledně praskání veky - možná na povrchu po dobu kynutí oschla? Já nechávám kynout vytvarované veky pod mikrotenovým přířezem a tak těsto neoschne.

Tak se mě pěkně povedla,s dovolením dám fotečku a bodíka.....:-KA je dobrá moc,i na chlebíčky,Vůbec se nedrobí,jak tady někdo píše.:yes::yes::yes:

Kolik je asi vek z této dávky?Já to zkouším z poloviční a když bude ok,tak na vánoce nekoupím,:-K

Merylas:Merylas:John M.Sandwich by byl hrdý na toto sedwichové těsto.Myslím že už tady je,akorát místo oleje je máslo.Rozdíl mezi zaděláváním mlékem a vodou je podstatný.upečená veka zadělaná mlékem je hebká je jak peřina,špatně se na ni maže pomazánka a zdobení nemůže být bohaté protože se v ruce láme a padá to z chlebíčku.Prostě chybí tam ten vršek co je u sandwichu.Tato veka nikdy neztvrdne ale vyschne.Veka zadělávaná vodou je těsto hutnější po upečení tužší těsto se musí vlhčit protože okorává.Z takové veky se mohou řezat chlubičky šikmo (delší)výhoda zdobení a tenčí.Těsto při kynutí už okorává proto se musí vlhčit nebo kynout v páře.Věřím že tato veka je výborná ale není to chlebíčková.

Veka je výborná, :yes::yes:super:-8

fb.lib: Já jsem tyhle veky taky pekla ;-) Jaký je pak výsledný rozdíl mezi zaděláním mlékem a vodou? A taky nevím, jak a kde připravit vlhké prostředí pro kynutí:-O A když péct, tak s kastrólkem vody, nebo jak to děláš?

Těsto na veky by nemělo obsahovat mléko ale zadělává se vodou,mělo by kynout ve vlhkém prostředí a péci v páře.Pekaři stáčejí veky překládáním, aby tam vznikaly velké vzduchové bubliny.Jinak to je skvělý recept a už ho léta používám.:yes:

charousnice 10. 8. 2011 06:35
je skvělá, kam se na ni hrabe ta z krámu, teď už na chlebíčky jedině tuto :-) :yes:

pekla jsem z poloviční dávky (1 velkou) - je výborná :-p:yes: posílám bodíka!

Tuto veku jsem pekla jen na zkoušku a ze čtvrt dávky a opravdu jsou výborné:-K:yes:a ani mi nepraskla a teď vím,že je budu dělat vždy,když budu potřebovat:yes::yes:posílám bodík a fotku z té čtvrtinové dávky:-))vyšla mi jedna větší a jedna malinká,tak akorát na chuťovky:-D

Dělala jsem jen z poloviční dávky, 1 veku a z druhé poloviny housky,jsou výborné:yes:

veky prasknou poněvadž nejsou šikmo nařízlé nebo špatná teplota v troubě horkovzduch 150 stupnů nebo bez horkovzdušné trouby 170 stupnů a kastrůlek s vodou do trouby při pečení

Musim rict ze takhle doboru veku jsem dlouho nejedla. Zkusila jsem a nedam na ni dopustit. Ziji v zahranici a jejich pecivo neni zdaleka tak chutne jako ceske a tento recept je opravdu SUPEEEERRR. doporucuji. Pekla jsem v horkovzdusne troube pri 150 stupnich,nepraskla a chutnala vyborne.:-)):yes:

potřeboval bych vědět, při kolika stupních se veka asi peče a jak zhruba dloho., je tady proto někdo, kdo mi tuhle otázku může zodpovědět, děkuji Petr

jde udelat i ze suseneho drozdi? cerstve nemohu sehnat a suseneho nevim kolik a jestli to vubec jde

Jiřino:-)tak jsem veky upekla taky a jsou výtečné:-p.Na radu Merylas:-)jsem udělala 4ks a přidala jsem i půlku vař.brambory;-).Jen jsem na uvedené množství musela přidat ještě 8 lžic mléka.Receptík ukládám a posílám nejen boďku č.9,ale i pár foteček:-).

Merylas:-)díky moc;-).Chtěla jsem je dělat už včera,ale radši jsem si počkala na odpověď-nechtěla jsem mít doma "macky";-):-D.

Miruš, z kila jsem dělala 4 a velké se mi opravdu nezdály;-) Jsou menší, než z obchodu.

Mám prosbu:-).Kolik jich děláte z toho kila?Přijde mi,že když udělám 4,tak budou moc velké.

Tome, typla bych si, žes je nechal málo nakynout....? Jak dlouho ti kyne těsto a jak dlouho veky před kynutím?:-?

Holky čím to je, že vždy když veku peču, praskne mi?:-O

Mám pouze sušené droždí, kolik ho mám dát místo čerstvého?

Dnes jsem pekla, navíc jsem dala 100 g vařených brambor, celkem 2 lžičky soli a cukru taky 2 lžičky. Malinko jsem přidávala mléka. Je :yes:

Jiřko, pekl jsem z poloviční dávky, cukr jsem dal pouze do kvásku a na 1/2kg mouky lžičku soli;-). Veky jsou suprové:yes:. :-!:-)):yes::yes::-K +6

Dělala jsem 2 z polovičního množství. Dovolím si přidat fotku, jak jsem vyřešila potřebu, aby byla veka po upečení kulatá. Stačí si přepůlit ruličku papíru, která vám zbyde po kuchyňských utěrkách a vyložit pečícím papírem (viz foto).

Udělala jsem dvě ,ale lepší budou z tohoto množsví 3.Zadělala jsem je v pekárně před dokynutím jsem jí nechala otevřenou,ale stejně jsem hlídala;-).Pekla jsem pomalu ke konci jsem zapla horkovzduch, večer bude s pomazánkou z vepřového masa:-p:-)):yes:+bodík

Bagina, cathlen určitě ještě odpoví, ale pokud vím, tak peče na plechu na bagety. Je k sehnání například tadyhttp://www.pekarskyraj.cz/inshop/scripts/set.asp?L...

Jsou to krásné veky jako od pekaře, ale chtěla jsem se zeptat na jakém plechu je pečeš, že ho tak chválíš.:yes::-))

No, a já mám výčitky svědomí:-)):-D:-D Protože za to, že jsou večky nebo bagety všechny pěkné, opravdu hodně může ten plech....a já se jen vezu. Ale koupila bych ho znovu (a teď ho opravdu kupovat budu - ale jako dárek kamarádce, kterou jedu navštívit).;-)

Jiřinko, mně zase puká srdce,;-( když se na ně dívám a je mi jasné, že to neumím:-//:-D:-D

Fakt jsou pěkné,cathleen jak to děláš že ti nepuknou :-?:-?.Dělala jsem je dvakrát a pukly mi i když jsem je nechala na plechu kynout jak mi radila merylas.:-S:-S

Mńam, mňam, to jsou večky!! cathleen špica!:yes::yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
chlebíčková veka, veka recept, veka, chlebickova veka recept, recept na veku, recept veka, pečení veky, veka z domácí pekárny, těsto na veku, chlebíčková veka - recept, jak upéct veku, recept na chlebíčkovou veku, veky, nejlepší veka, recept na veky, pečeme veku, chlebíčková veka recepty, veka v receptech, veky recept, tukova veka recept

Suroviny:
mouka hladká, droždí, cukr, sůl, olej, mléko

Přidat fotografie receptu