Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 911 kJ / 4 281 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,13 g |
Tuky | 199,21 g |
Vláknina | 13,60 g |
Cholesterol | 1,91 g |
Sodík | 879 mg |
Sůl | 2,28 g |
Sacharidy | 496,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou vychladlou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve střední vyhřáté troubě asi 45 minut.
Krok 2: Amareto krém: ingredience na krém v míse důkladně umícháme metličkou do hustého krému.
Krok 3: Máslový krém: z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do bělavé pěny a po lžících zašleháme vychladlý pudink. Prošleháme do hladkého krému.
Krok 4: Na prokapání uděláme z cukru zlatavý karamel, přidáme opatrně vodu (je to velmi živé), amareto a svaříme. Dáme zchladnout.
Krok 5: Korpus 2x prořízneme tak, že nožem objedeme korpus dvakrát dokola asi 1 cm zářezem. Do něj dáme nit kolem dokola, překřížíme a korpus překrojíme jako když se krájí knedlík. Opatrně jej rozložíme, nejlépe pomocí stěrky, neboť korpus je jemný.
Krok 6: Prokapame svařeným karamelem, potřeme vydatně krémem, příklopku také prokapeme a takto uděláme celý dort. Omažeme máslovým krémem, zahladíme nerovnosti a dáme do druhého dne zatuhnout do lednice.
Krok 7: Cca 400 g potahovky krátce nahřejeme v mikrovlnce a obarvíme na požadovanou zelenou. Nití přeměříme zatuhlý korpus a hmotu vyválíme do požadované velikosti na silikonové podložce.
Krok 8: Pomocí podložky přeneseme na dort a rukama uhladíme. Nakonec dohladíme žehličkou na marcipán. Přebytečnou hmotu odkrojíme rádlem na pizzu.
Krok 9: Z kousku bílé hmoty velikosti golfového míčku a trošky modré barvy uděláme základ rybníčku. Barva nemusí být úplně zapracovaná. Rozválíme do požadovaného tvaru rybníčku a pomocí alkoholu přilepíme na dort.
Krok 10: Naděláme kamínky a ze zbylé zelené a lisu na česnek vytvoříme travičku. Vložíme do lisu kuličku hmoty, vytlačíme tak do velikosti 0,5 cm, nůžkami opatrně ustřihneme a přeneseme na spodek dortu, který jsem lehce potřeli alkoholem. Takto ozdobíme celý spodní lem dortu.
Krok 11: Na sumce v kastrolku rozpustíme zvolna máslo, přidáme bonbony a úplně rozpustíme. Smícháme s Arizonama a propracujeme. Dáme do chladu. Ze ztuhlé hmoty si vytvarujeme rybu a tu 2 x zeleně potáhneme. Nejprve slabší vrstvou hmoty a pak silnější.
Krok 12: Vyhladíme a přebytečnou hmotu zastrčíme pod rybku. Z kousku zelené uválíme váleček velikosti hubičky ryby, lehce zploštíme a zastrčíme pod čumáček ryby. Dotvarujeme a pomocí kostice upravíme. Rybku umístíme na rybníček.
Krok 13: Kosticí naznačíme oční důlek a důlek pro dlouhé fousky. Ze zelené hmoty uválíme dva delší a dva kratší fousky a pomocí alkoholu je přilepíme. Kousek hmoty obarvíme hnědou na tmavou a ušmoulíme dvě malé kuličky na očka, která zasadíme do důlků.
Krok 14: Zbytek zelené uválíme na 0,5 cm šířky a nožíkem vyřízneme boční trojúhelníkovitou, horní podlouhlou a zadní větší trojúhelníkovou ploutev.
Krok 15: Upravíme kosticí tvar, narýhujeme, necháme trošku zaschnout a nakonec přilepíme alkoholem na rybu. Na břišní ploutvičku uděláme proužek, který kulatou kosticí ztenčíme a navlníme. Vlepíme rybce pod bříško.
Krok 16: Vytvořené kamínky přilepíme nepravidelně kolem rybníčku, pomocí lisu na česnek uděláme travičku a vlepíme jí mezi kamínky okolo rybníčku.
Krok 17: Poslední zbytky zelené přibarvíme více na tmavo, rozválíme a vyřízneme lístky rákosu, které necháme zaschnout. Párátko lehce zabalíme do zelené hmoty a z kousku hnědé uděláme vršek doutníku.
Krok 18: Zaschlé zapícháme podél rybníčku. Na lístky rákosu si uděláme pomocí kostice dírky a do nich listy opatrně zasuneme. Ve finále uděláme nápis se jménem oslavence a je to hotovo.
Zveřejněno 28. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort se sumcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AX5p
Moje poznámka
Dort se sumcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AX5p
Nejnovější recepty
Zapečená kedlubna s vejci a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Makovec s tvarohem bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Jarní mls s čokoládou
Přidáno před 9 hodinami
Hrnkový beránek
Přidáno před 12 hodinami
Velikonoční cupcakes II
Přidáno před 16 hodinami
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno 11. 4. 2025 17:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché sýrové těstoviny vařené v mléce
Kukykuk před 4 hodinami
Rychlé a křehoučké taštičky
Styliane před 4 hodinami
Šunkofleky
hortenzie před 4 hodinami
Pomazánka z krabích tyčinek s celerem
Radka61 před 5 hodinami
Bramborový gulášek
jukub před 6 hodinami
Rychlé langoše
Martas_ před 7 hodinami
Hospodský zelný salát
milede před 7 hodinami
Chlupaté knedlíky (klouzáky)
libusekubinova54 před 8 hodinami
Extra rychlé lívance
vikinka09 před 10 hodinami
Strouhané řezy s jablky
Lenifuk před 11 hodinami
Tématické fráze:
dort ve tvaru ryby,
dorty ve tvaru ryby,
dort ryba,
dort ryba kapr postup,
dort s rybou,
dort ryba sladky recept,
dort sladký ve tvaru kapra,
dort sumec,
dort ryba postup,
dorty s rybou,
dort ve tvaru počítače,
dort ve tvaru ryba,
dort ve tvaru sumce,
sumec dort postup,
dort s rybami,
dort ryby,
dort s rybama,
postup na dort ryba,
ryba dort,
dorty tvar ryby
Suroviny:
čokoláda,
máslo,
cukr,
mouka polohrubá,
vejce,
mléko,
kakao,
prášek do pečiva,
smetana kysaná,
smetana ke šlehání,
pudink vanilkový olé bez vaření,
ztužovač šlehačky,
amaretto,
pudink čokoládový,
mléko,
cukr,
máslo,
cukr,
voda,
amaretto,
máslo,
smartflex velvet,
potravinářské barvivo jedlé
Komentáře (8)