Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 144 kJ / 1 229 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,04 g |
Tuky | 122,68 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 338 mg |
Sůl | 0,95 g |
Sacharidy | 5,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozklepneme 3 vejce, která pořádně vidličkou rozkvedláme (asi 1 min), přisypeme krupičku, ve které jsme zamíchali prášek do pečiva - musíme vytvořit těstíčko, které není ani moc husté, ani moc tekuté - viz foto.
Krok 2: Na plynový sporák dáme plotýnku a necháme předehřát olej na pánvičce. Až bude olej připravený na smažení, vylijeme těstíčko na pánvičku - plamen stáhneme na mírný - těsto by mělo být tak husté, aby se nerozlilo po celé pánvičce (pánvička by měla mít v průměru nejméně 25 cm a měla by být hlubší).
Krok 3: Po stáhnutí plamene pánvičku přikryjeme pokličkou a placku opékáme z jedné strany 15 min, poté ji obrátíme a znova ji pod pokličkou opékáme 15 min (placku v průběhu pečení můžeme vícekrát otáčet tak, aby byla krásně do zlatova opečená - dodržíme tak půl hodinku na celé pečení.
Krok 4: Připravíme osolenou vodu a placku vodou zalijeme tak, aby byla potopená - pánvičku přendáme z plotýnky na plamen na největší stupeň - to, aby voda začala brzy vařit.
Krok 5: Na pánvičku opět přiložíme pokličku. Kontrolujeme, aby byla stále placka ponořená ve vodě, jelikož placka vodu nasává, musíme ji neustále dolívat.
Krok 6: Svítek se po zalití zvětšuje, až by měl nabýt do celé plochy pánvičky - vaření trvá tak 20 min - pak svítek v pánvičce rozřízneme na čtyři části a znova pod pokličkou vaříme 5 min. Svítek musí být měkký a nadýchaný.
Zveřejněno 29. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKv2
Moje poznámka
Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKv2
Nejnovější recepty
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno před 10 hodinami
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno před 10 hodinami
Jahodový kakaový tunel
Přidáno před 10 hodinami
Ředkvičkový salát
Přidáno před 11 hodinami
Koláč s rebarborou a pudinkem
Přidáno před 11 hodinami
Čočkové placky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s kuřecím masem zapečené s hořčičnou smetanou
KetyHu před 8 hodinami
Nadýchaný perník
eva.slivova před 8 hodinami
Kakaový drobenkový fofr koláč s tvarohem
lackulka před 8 hodinami
Vázané koláčky nekynuté
Hanulka@ před 10 hodinami
Mrkvovo - kefírové muffiny (hrnkové)
Iwana666 před 10 hodinami
Nejrychlejší tvarohový koláč
Mondik před 11 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Klarina. před 11 hodinami
Vanilková zmrzlina
Ennia před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
bartka_47 před 11 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Sarinkad před 13 hodinami
Tématické fráze:
svítek ke koprové omáčce,
svítek ke koprovce,
krupicový svítek,
svítek,
svítek do koprovky,
koprova omacka se svitkem,
koprovka se svítkem,
koprovka a svítek,
svítek recept,
svitek k omacce,
jak se dela svitek,
svitek podle babičky,
krupicový svítek do koprovky,
svitek s koprovkou,
koprová se svítkem,
recept na svitek,
svítek z krupičky,
koprová polévka od babičky,
recept na svitek ke koprovce,
top recepty svítek
Suroviny:
vejce,
krupice dětská,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
sůl
Komentáře (15)