Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohanka pražená

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 060 kJ /
1 448 kcal
Bílkoviny38,10 g
Tuky36,00 g
Vláknina36,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy225,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrólu si rozpustím sádlo, pohanku na něm opražím. Stáhnu při tom oheň na minimum. Krok 2: Jak se pohanka natáhne tukem, zaliju vřící osolenou vodou, do které jsem přidal vodu z hub. Krok 3: Podržím pohanku na malém ohni, až vtáhne vodu a šup s ní do vyhřáté trouby a nechám jí tam tak 40 minut pod pokličkou na 120°C.

Zveřejněno 6. 7. 2013

Poznámka autora gmptop

Pohanka je na trhu ve dvou základních provedeních. První jemná je pohanka bílá, kdy se semeno loupe mechanicky a pohanka tmavá – pražená, kdy se loupe termicky – zahřáním na teplotu kolem 200 stupňů Celsiových. Z bílé pohanky ještě dostaneme koupit „kaszka krakowska“ což je pohanka pomletá na jemnost – zhruba – naší krupicové kaše.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohanka pražená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXnl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohanka pražená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXnl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

gmptop: nebudú, zajtra bude kuba :-D;-)

tejaja: Nevěřím, že by Ti namočené houby byly nahouby. :-D

Takto som ešte pohánku nerobila, ale myslím, že to opraženie jej pridalo na chuti;-):yes: Len čo teraz s tými namočenými hubami :-D:-D;-)

gmptop: Miloši, když jsem kdysi zjišťkovala, jak vlastně pohanku co nejšetrněji připravit, oslovila jsem jajikpusik (http://www.toprecepty.cz/profil/9823-jajikpusik/), která pohanku pěstuje a dodává ji sem www.pohankovymlyn.net.

Mj. mi tehdy napsala:
Nikdy, tedy, mohu-li doporučit, nekupuj červenou pohanku, ta se zpracovává nešetně, proto červená, zvol raději světlou.

Na stránce http://www.pohankovymlyn.com/pohanka.php - moc hezké povídání o pohance :-) se píše:
.....která je loupaná mechanicky (technologii mechanického loupání používá ve svém mlýně Zdeněk Šmajstrla). Obilnina má pak světlou barvu. Pohanka loupaná termicky (při teplotách 200 i více stupňů) je naopak tvrdá a tmavá. Při přípravě jídla se musí dlouho vařit a nezůstávají v ní zachovány žádné vitamíny či jiné hodnotné látky.

:-))to pro ty, kteří se o pohanku a pokrmy z ní zajímají. Nám doma chutná moc :yes:

Moc se mi to líbí:-)

Když dáš bílou, nic se nestane, naopak, ale je tam rapidní rozdíl v ceně. Bílá je za 5 - 6 PLN a tmavá za 2 což je 30 - 36 Kč resp. 12 Kč.:-S

Mám pocit, že tmmavou pohanku jsem coby novinku zahlédla v Albertu, musím se pořádně mrknout. Jinak proč ne? Zkusiti, pohanky není nikdy dosti :-p:yes:

Tématické fráze:
pohanka recepty šmajstrla, pohanka loupaná recepty, pohanka tmavá recepty, pohanka tmavá, pohanka loupana tmava recepty, bílá pohanka, pohanka zakladni recept, pohanka recept, oprazena pohanka, pohanka recepty, pohanka loupaná recept, pohankovymlyn.com, pohanka tmava - příprava, pražená čočka, recepty z loupané pohanky, pohanka příprava, termicky loupaná pohanka, šmajstrla recepty z pohanky, pohanka šmajstrla recepty, jak se vaři pohanka

Suroviny:
pohanka, sádlo, voda, voda, sůl

Přidat fotografie receptu