Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Celozrnné špenátové koláčky s ricottou"

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 338 kJ /
1 754 kcal
Bílkoviny91,95 g
Tuky82,09 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 710 mg
Sodík 1,87 g
Sůl4,89 g
Sacharidy155,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravte těsto. Krok 2: Do vychlazené mísy (viz tipy a triky) si nasypte 190 g celozrnné mouky a nakrájejte do ní na tenké plátky vychlazené máslo. Prsty rychle promněte, až vznikne konzistence drobenky. Přidejte čtvrtlžičky soli i 5 a půl lžic ledově chladné vody a rychle vypracujte pružné nelepivé těsto. Krok 3: Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice alespoň na půl hodiny vychladit. Krok 4: Mezitím si můžete připravit náplň. Krok 5: Omyté listy špenátu zbavené tuhých řapíků (u baby špenátu je klidě ponechte) vložte do cedníku a přelijte vřelou vodou. Špenát tak okamžitě zavadne a několikanásobně zmenší svůj objem. Krok 6: Listy pořádně vyždímejte, až vám ze špenátu nezbude skoro nic. Krok 7: Přesuňte je do mísy a přidejte 2 na jemno nakrájené listy salátové bazalky (nebo 10 listů běžné). Krok 8: Přimíchejte 160g jemně strouhaného sýra, 250 g ricotty i 2 žloutky, případně trošku dosolte a máte náplň hotovou. Krok 9: Mezi dvěma pláty dárkové fólie rozválejte vychlazené těsto na tloušťku asi 4 mm. Krok 10: Pomocí skleničky vykrájejte z těsta kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Prsty těsto přimáčkněte k formě, čímž vytvoříte tvar košíčku. Krok 11: Pokud chcete korpusy doplnit ozdobnými okraji, rozválejte ze zbytků těsta vždy dva válečky, zapleťte je do jednoduchého copu a ten přimáčkněte na okraj košíčku. Krok 12: Takto připravený plech uložte do mrazničky ztuhnout a zapněte si troubu na 200°C. Krok 13: Vychlazeným korpusům propíchejte dna vidličkou, každý košíček přikryjte kolečkem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje košíčků a naplňte až po vrch fazolemi. Krok 14: Vložte do trouby asi na 10 minut, až okraje košíčků zpevní. Vyjměte fazole i kolečko z pečicího papíru a korpus ještě 8 minut pečte, aby zpevnilo i dno košíčků. Krok 15: Plech vyjměte z trouby (ale nevypínejte ji), naplňte špenátovou nádivkou, přikryjte celý plech alobalem a dejte péct na dalších 20 minut, až náplň zpevní. Krok 16: Nakonec na každý košíček nasypte pár píniových semínek a teď už nepřikryté nechte v troubě asi 7 minut krásně zezlátnout. Krok 17: Po vytažení z trouby nechte mírně vychladnout a opatrně vyjměte z formy. Podávejte ještě teplé jako předkrm, nebo vychladlé jako chuťovku k vínu.

Zveřejněno 12. 7. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný foto postup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/celozrnne-spenato...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Celozrnné špenátové koláčky s ricottou"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1pXZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Celozrnné špenátové koláčky s ricottou"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1pXZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Lucie: To je hodně, ale hooooodně studená, ale pořád v kapalném stavu ;-)

Omlouvám se, ale co je ledově chladná voda? :D

Krása včetně precizně popsaného postupu:-K:-p:yes:

Krásný recept s krásnou fotkou :yes::yes::-K

no to je nádherná mňamka:yes::-D

rebeka: A to mně zase ne :-p Tentokrát fotil přítula a je to znát, potřeboavla bych ho ke každému receptu. Nevím, jak to dělá, ale umí moc pěkné a kompozičně zajímavé fotky.

spagetka: mně taky:-8;-):-)
Katko, mooc hezké to máš:yes::yes::-K

Nádhera!!! ;-):yes:

Mně se víc líbí ta druhá fotka, ale to je věc názoru, jinak :-p:yes:

Tématické fráze:
spenatove kosicky, recept celozrnný koláč bazalky, celozrnný mrkvový koláček, co připravit k vínu, celozrnné sušenky ze špenátu, kolace s ricottou a špenátem, ricotta spenat recept, celozrnné pečivo s ricottou, celozrnné pizza koláčky, recept ricotta koláček, celozrnná pizza s riccotou, špenát do mrazničky, špenátový kolacek, recept celozrnné košíčky, recept špenátový koláček, špenátová pizza s ricottou, špenátové sušenky, celozrnné slané koláčky, košíčky s ricottou, celozrnné mrkvové koláčky

Suroviny:
špenát baby, sýr, sýr ricotta, žloutek, listy salátové, mouka celozrnná, máslo, voda, semínka piniová, fólie, fazole

Přidat fotografie receptu