Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Policejní čalamáda

Pod názvem policejní čalamáda se ukrývá recept na okurkovou čalamádu, která svojí chutí nápadně připomíná okurkový salát, ale díky pepři má ostřejší chuť. Využijete ji jako přílohu k pečenému masu nebo ji může konzumovat jen tak, samotnou.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby vypocení okurek

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby vypocení okurek)

Suroviny pro 1 dávka

11 velkých sklenic (0,7 l) + 1 poloviční sklenice

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 333 kJ /
4 860 kcal
Bílkoviny41,45 g
Tuky259,60 g
Vláknina192,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39,14 g
Sůl95,00 g
Sacharidy548,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky a oloupanou cibuli nakrouháme na plátky (kolečka), osolíme, promícháme a necháme 2-3 hodiny vypotit. Krok 2: Pak bokem slejeme přebytečnou šťávu (bylo jí asi 750 ml), zalijeme nálevem, krátce svařeným z ostatních surovin a naskládáme do sklenic. Krok 3: Pokud by tekutiny v čalamádě bylo málo, můžeme ji doplnit odloženou vypocenou slanou šťávou. Krok 4: Sklenice zavíčkujeme a čalamádu zavaříme při 80 °C, asi 15 minut.

TIP: Jak udělat čalamádu Uncle Bens - názorný postup

Zveřejněno 25. 7. 2013

Poznámka autorky cathleen

Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice, proto dostala svůj název.

V původním receptu bylo soli 5 lžic, to se mi zdálo moc, množství jsem snížila a jsem ráda - slané je to akorát.

Čalamáda mi chutí připomíná klasický okurkový salát, pepř jí dodává vítanou ostřejší příchuť.

Máme tu Flamendovu čalamádu (+ jí podobné asi 4 recepty), kterou dávám do p- ale je v ní kari a není v ní olej (=základní rozdíly).

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Policejní čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V28v

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Policejní čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V28v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Jitkas: dekuju, zatim nelitoval nikdo, kdo ji udelal a zavaril :-)

Dnes jsme ji ochutnali, vyborna! Mela jsem mene okurek, ale pristi rok urcite zopakuji a vse navysim. Je neuveritelne jedla, diky!!!

Bedrcunitko: jsem ráda, že chutná. Těch 250 ml oleje mi na 6,5 kg zeleniny nepřijde nějak moc přehnané a myslím, že pokud bys ho chtěla snížit, nemělo by to vadit. Jako konzervanty tady působí ocet, cukr a sůl.

Čalamádu jsem letos dělala poprvé, zavařila minulý týden a už mi to nedalo a musela jsem ji vyzkoušet. Je velmi dobrá:yes: Dala jsem na uvedené množství jen jednu lžičku pepře a příště dám jen půl, pro nás doma by to stačilo. Jinak jsem vše dodržela přesně podle receptu a určitě jsem nedělala naposledy. Jen mi stále vrtá hlavou, proč je tam tolik oleje?

Recept mě oslovil:yes:, vyzkouším. Posílám bodík +18

AniCiz: :-) to mám radost, že tak výjimečně dobrá není jen pro mě!:-D

:-K:-K:-Kdoporučila mi Maiva..děkuju moc za delikatesu..perfektní chuť..jednoduchý,geniální..jen se bojím,,co na to víčka,použila jsem s bílou gumičkou šroubovací.po dvou dnech jsem sklernici otevřela a 100% dělám ještě

děkuji:-K:-K:-K

maiva: já ji dělala, bohužel, jen z jedné dávky. Naštěstí ji manžel nemusí (zato já bych se jí "užrala":-D ), tak je všechna pro mě.
Příští rok jí stoprocentně udělám víc. Chutná mi víc, než naložené okurky.

Dnes se otevřel zkušební vzorek. Moc nám chutnala:-p:-p, je výborná:-p+:yes: Dělala jsem z menší dávky. Příští rok určitě naplno:-D:-D

cathleen:dík...:-K

magdalenka: ano, stačí jen k bodu varu. Sůl se dává předem, zelenina malinko změkne a vyloučí trochu tekutiny.

Rozumiem tomu dobre, že zvaríš iba ocot a olej (+ cukor a korenie)?

Chuťové dobré:-p,jen jedna sklenička byla hořká:-/!!

cathleen: děkuji, dnes na ni vletím :D

Marketti: měli jsme 11 velkých (0,7 l) sklenic a jednu malou, poloviční.;-)

Ta čalamáda se mi líbí, manželovi by určitě chutnala :-), můžete mi říct, kolik sklenic je z tohoto množství? Děkuji :)

Takže - čalamáda je nafocená s touhle moc prima baštou http://www.toprecepty.cz/recept/1758-mlete-maso-v-... (kdo tam dal mou fotku jako titulní? :-O )............a jsem ráda, že vás zaujala. Ať už třeba jen názvem :-D nebo proto, že by mohla být dobrá. Nemohla. Ona totiž výborná JE:-! Zkuste.....

Ten název nemá chybu;-):-DČalamáda se mi líbí:-p:yes::-K

vypadá to skvěle:yes::yes: ta poslední fotka:-O:-O až mi slina ukápla:-8:-D:yes::yes:;-):-)

aisha: nee, to je vcera zrealizovany vyborny recept od Merylas - odkaz nedam, jsem uz jen na mobilu. Ale mrkni ke me do fotek, podle nich to najdes ;-)

To musim vyzkouset, takove dobrutky ja muzu..:yes:;-):-p..jen se zeptam, co je to za balicek na taliri, to je plnene listove testo? Vypada to moc dobre..;-)

Taky se mi recept moc líbí a určitě přijde letos na řadu. Ještě se jdu podívat na ten flamendrácký recept.

:yes: flamendrovu čalamádu mám moc ráda, takže vyzkouším i tuto :-p;-):-K

cathleen: Rozesmálas mě tou větou, že "Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice", takže jste ji adoptovali, jo? :-D:-D:-D:-D. Myslím, že takto udělané okurky adoptuju též ;-):-p:yes:

Vaclav Fronek: :-D to si budeš muset, Vašku, upravit i množství zeleniny - z tohoto uvedeného bylo 11 velkých (0,7 l) zavařovaček.

Jitkas: ne, Jituš - přijdou tam POUZE 3 (až 4, víc bych fakt nedala) lžíce soli - do nakrájené zeleniny, vylouhují část vody a zároveň zeleninu prosolí.
Takže jen ty tři lžíce, později, do nálevu už nic. Zkusím to upravit v receptu, aby to nemýlilo další....

Tak to je zase SUPER receptík. To se mi moc líbí a já si aspoň 4 sklenice udělám. Máš +bodík 4 / jako já těch sklenic co plánuju HI / Ukládám. Už jsem dlouho nic neuložil,. Ale thle se mi líbí.

Calamada se mi jevi hodne smakozni. Cathleen, chapu to tak, ze ty 3 lzice pouzijeme na posoleni a nebo solime zvlast (jinou soli), a ty 3lzice jdou do nalevu ?

:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
čalámáda, calamada z okurek, zavařujeme čalamády, čalamáda recept, čalamada recept, čalamady, policejní salát, recept na čalamádu, okurková čalamáda s kari, zavařujeme čalamádu, jak se dělá čalamáda, calamada s okurek, recepty calamada, čalamada recepty, policejni okurky, čalamáda z okurek recept, recept calamada, čalamáda moc dobrá, čalamada s kari, recepty na čalamádu

Suroviny:
okurky sterilované, cibule, sůl, pepř mletý, ocet, olej, cukr

Přidat fotografie receptu