Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízová marmeláda do 10 minut

Oblíbená rybízová marmeláda je správně tuhá, kyselkavá a výborná nejen na chléb s máslem. Nejlepší je k promazání vánočního lineckého pečiva, které svou pikantní chutí příjemně oživí. Podle tohoto receptu je uvařená do 10 minut!

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 531 kJ /
1 800 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy450,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rybíz opláchneme a i se střapci nameleme na odšťavňovacím mlýnku, nebo vylisujeme přes cedník pomocí utěrky. Odměříme vylisovanou šťávu a připravíme potřebné množství cukru. Krok 2: Do širšího hrnce s nepřilnavým dnem nalijeme vylisovanou šťávu, uvedeme k varu a vaříme 5 minut. Krok 3: Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty. Podle kyselosti rybízu můžeme poměr cukru upravit i na 1:1. Krok 4: Horkou marmeládu ihned přes trychtýř naléváme do čistých skleniček, okraje sklenic dobře otřeme a pevně uzavřeme víčkem. Krok 5: Uzavřené sklenice na cca 10 minut otočíme dnem vzhůru. Krok 6: Z této jedné várky budeme mít cca 660 ml rybízové marmelády.

TIP: Jak na rybízovou marmeládu

Zveřejněno 25. 7. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Já jsem jednu várku marmelády ochutila skořicí a hřebíčkem. Dala jsem do 100 ml vody povařit 1 celou skořici s 10 hřebíčky. Vývar jsem nechala zredukovat na 50 ml, přidala jsem ho do šťávy a pak dále pokračovala dle postupu.

Tento recept na pikantní marmeládu plnou vitamínů (je to opravdu jen chvilka vaření) mám od zdejší kuchařinky Rebeky, za což jí velice děkuji!

Měla jsem 4,5 l šťávy, vařila jsem po 500 ml dávkách a hotová marmeláda byla do 45 minut nádherně tuhá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda do 10 minut

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0oly

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda do 10 minut

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0oly

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

douver: To mě těší,moc děkuji:-8:-K

Rychlá a výborná <3

Money: Tak to mě teda mrzí;-(první recept hned po přihlášení a nevyšlo to:-(Marmeláda ztuhne až po vychlazení.Nedal/a jsi třeba míń cukru:-?Zkus ji znovu dát do hrnce,přidat trochu cukru a o něco dýl povařit.Určitě ztuhne,byla by to škoda vyhodit:-)
Přikládám odkaz na článek,co dělat,když marmeláda netuhne

Mě marmeláda neztuhla 😱😱

EvaCh:Evi máš to krásně naaranžované:-8Moc děkuji za krásnou fotku:-K

martin3: :-DMartine,moc děkuji za příjemnou chvilku strávenou čtením komentáře:-KMoc mě potěšil,pobavil a s chutí jsem se zasmála:-8Věřím,že vás registrace na Topreceptech nebude mrzet a že vám marmeláda bude chutnat hlavně na slepovaném lineckém;-)

Dobrý den, tak tento recepis mne donutil se zde zaregistrovat. Manželka odjela na dva týdny a rybíz na ni nechtěl čekat. Ukecával jsem ho tři večery, zbytečně. Tak jsem ho otrhal a strýček Google mi našel toto. Jako správný chlap umím ocenit úsporu času. Musím však říci, že nadpis je velmi zavádějící, až lživý. Škoda, že to není trestné. Prý deset minut! Cha. Deset minut mi trvalo jen, než jsem našel mlýnek. 15 minut jsem hledal různé varianty misek, které se pod něj vejdou. Pak to šlo jako po másle. Prvních deset otočení klikou, než se mlýnek ucpal. Časem (a nebylo to jen deset minut) jsem získal rutinu v jeho čištění, takže jsem si myslel, že do půlhodiny to bude pomleto. V tom jsem zjistil, že šťáva kape kolem kliky na podlahu. Naštěstí máme velkou podlahu, takže se tam vešla hned první miska, kterou jsem vytáhl z kredence. Ve dvacet hodin jsem začal současně s prvním dílem Chalupářů a po druhém dílu jsem měl skoro pomleto. Tedy to jsem si pouze myslel. No, zkrátím to, protože umím šetřit (i Váš) čas. Marmeláda se vařila opravdu sotva pět minut (čistý čaas varu), cukru jsem dal, co jsem našel (na jeden a půl kila šťávy asi třičtvrtě kila cukru a to jsem vysypal i cukřenku z kávového servisu). Bylo půl jedenácté, když jsem doplnil sklenice a bylo půl dvanácté, když jsem uklidil aspoň tak, abych to ráno nemusel dřít špachtlí a šmirglem. Tož vám musím fakt poděkovat. Ale jinak dávám plný počet bodů ;-)

bofinka: Bofinko moc děkuji za kladný komentář,potěšilo mě to:-8:-K

Perfekni recept a tim, ze je rychly - zadne dlouhe vareni, marmelada ma neuveritelne krasnou a svezi barvu :yes:

AndreaMasova: Moc děkuji:-8:-K

Skvělý a rychlý recept a marmeláda je výborná ????

stanik: Velice děkuji za milý komentář a jsem ráda,že se recept ujal:-8:-KJe pravda že když se dá méně cukru,tak se musí vařit o něco déle:yes:

opět jsem letos dělala a opět skvělá,dávám méně cukru,trošku déle vařím a i tak krásně ztuhne,díky za recept

stanik: Děkuji:-8:-K

skvělá

tejaja: Terezko,děkuji za zastoupení a odpověď:-K:yes:
7popelka7:Jak píše tejaja,chybu jsi nikde neudělala.Po vychladnutí bude marmeláda hezky tuhá.Chuťově je opravdu dobrá a já ti děkuji za vyzkoušení:-K:-8

7popelka7: Nikde si neurobila chybu. Až úplne vychladne, bude marmeláda hustá. ;-) Ríbezľový lekvár hustne chladnutím. Za tepla je riedky.;-)

Tak nevím :-( první dávka přesně podle návodu a nezhoustla - vařila jsem dvojitou dávku a podle rady výše i dvojitou dobu......druhou dávku jsem měla trochu od oka ;-) ptž jsem měla cca 830 ml šťávy, tak jsem přibližně odhadla i vše ostatní a ta je celkem pěkně tuhá :-! tak nevím kde se stala chyba:-?:-O
ale na talířku zbytek na ochutnání - je VYNIKAJÍCÍ a posílám :yes:

Anna Kocikova:tvoja posledná veta mi vylúdila obrovský úsmev...:-D
A presne takt robila džem moja tchýné...rec. mám zapísaný.

Letos byl červený rybíz zralý o něco dříve,než loni a byla slušná úroda.Marmeládu jsem dělala z 5litrů vylisované šťávy,nevařila jsem to po půllitrových dávkách,ale po celém litru.
Jen jsem si neuvědomila,že když mám větší dávku šťávy,tak také musím přidat o jednu"dávku"minut při vaření navíc:-8
Takže jsem vše druhý den vařila s přidáním kyseliny citronové znova a velice jsem si oddychla,když marmeláda ve sklenicích po půlhodině začala houstnout:-*
Až jsem měla všechno hotové,musela jsem to zapít cca 400ml sladkokyselé okurkové vody a na marmeládu se nejspíš podívám až při slepování lineckého cukroví;-):-D

rozmarynaH:Marcelko,škoda,že nebydlíš blíže:-SPřijela bych Tě"vyžrat";-):-DU nás je velká spotřeba.Nepoužívám ji na sladko(kromě lineckého)ale hlavně do omáček a pod maso:-p


Valentyna238:Marmeláda je jistě krásně voňavoučká:-*Ale,jak píšeš,těch pektinů tam bylo o trošku méně a ještě ta tekutina(rum)tak to bylo v závěru o něco řidší:-)To Ti už více neztuhne.Já osobně žádné zkušenosti s Gelafixem nemám,nepoužívám ho.Ale tady by to teda asi příště chtělo přidat:-)Jinak díky moc za vyzkoušení:yes:Potěšilo mě to:-K
Všem děkuji za komentíky i hodnocení:-K:-K

:yes::yes::yes:

Zdravím! Marmeládu jsem včera dělala (včetně rumu a hřebíčku, skořici jsem doma neměla) a chuťově je nepřekonatelná! Bohužel je poněkud řidší, ale to je tím, že jsem rybíz zpracovávala na odšťavňovači a i když jsem ten "odpad" ještě vymačkala přes plátno do získané šťávy, přeci jen těch pektinů se slupek a šťopek se tam asi tolik nedostalo...Proto příště budu dělat s Gelfixem.Uvidíme, třeba do zimy ještě trochu ztuhne;-)Jinak je báječná, děkuji za recept:yes:

Aničko, krásná marmeláda. Já už jsem letos nadělala tolik marmelád, že bych si klidně mohla otevřít krámek "U marmeládové Marcelky":-D:-D Z červeného rybízu mě ještě čeká, protože ten náš "stachanovec" bude mít nejméně 15 kg rybízu. No, nevím, nevím, co s ním udělám. Rybízová je fakt výborná:yes::yes::yes::yes:

AniCiz:Aninko,já jsem ještě marmeládu z ničeho jiného,než z rybízu nedělala,tak opravdu nevím:-8Ale šla jsem do google a koukni,co mi tady mimo jiné vyběhlo-receptík od naší Jiřinky Jikotky:-))http://www.toprecepty.cz/recept/6197-dzem-z-josty/
Já už jsem z Topreceptů dělala dva druhy rybízové marmelády,všechny jsou fajn,ale tady tahle je opravdu"blesková":yes::yes:
Všem děkuji:-K:-K

Aničko, parádní marmeláda, mně ji vaří dodnes mamka, má ji také velmi dobrou, já snad půjdu udělat linecké těsto, jak jsi ve mně probudila chutě ;-):-):-p:-K:yes: +8. bodík k Tobě na cestě ;-)

AniCiz: Išlo :-D;-)

:yes::-*parádní,z josty by to asi nešlo,že?:-S :-K:-K:-K

rebeka:Naděnko ještě jednou velké díky,jak za skvělý receptík:-p:-*tak i za telefonickou navigaci:-))Já jsem vážně měla u té první várky pořádně nahnáno:-8Na tom talířku to nechtělo vůbec tuhnout:-)Ty zbývající várky jsem už zrovna lila do skleniček bez zkoušení;-)a jsou všechny super:yes:Není nad rodinné recepty:-K:-K:-K
Já jsem do té poslední ještě přidala skořicovo-hřebíčkový odvar a tu budu používat do pikantních masových šťáviček;-)Však mě znáš:-D

Děvčata moc díky za milý koment i hodnocení:-K:-K

Aninko, pěkná a rychlá marmeláda, máš to moc pěkně nafocené s tím postupem:-K Dávám ti 3.bod:yes:

Nádhera:yes::yes: a v kombinaci s voňavým vánočním lineckým:-*:-*:-)
Ani, umíš:yes::yes: a na recepty od Nadi je vždycky super spoleh:yes::yes::-K

Aninko, je mi ctí dát 1. bodík, jinou nedělám, tento recept mám od manželovy maminky, ta od své, ta od své... takže je to starý rodinný recept, který nikdy nezklamal;-):-K:yes::yes:
a tak krásný fotopostup a nádherné fotky jako ty, to bych nesvedla;-)
parádní ji máš, Anni:-K:-)
jsem ráda, že se to "po telefonu" nakonec povedlo, a jak vidnio, skvěle:yes::yes::-K

Tématické fráze:
rybízová marmeláda, co delat kdyz neztuhne marmelada, rychlá rybízová marmeláda, když neztuhne marmeláda, rybízová marmeláda s gelfixem, rybízový džem, rybízová mar, mlýnek na marmeládu, rychlá marmeláda, odšťavňovací mlýnek na rybíz, rybizova marmelada recept, rychlá marmeláda z rybízu, rychlá rybízová šťáva, výborná rybízová marmeláda, co dělat když marmeláda neztuhne, mlýnek na rybíz, domácí rybízová marmeláda, rybizova marmelada se skorici, vaření rybízové marmelády, rybizova marmelada video

Suroviny:
rybíz červený, cukr krystal

Přidat fotografie receptu