Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datlové koláčky (cukroví)

Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 20 min

160 min (140 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 plechy

cca 150 ks

3plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie47 681 kJ /
11 396 kcal
Bílkoviny124,46 g
Tuky590,27 g
Vláknina113,83 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 818 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy1 339,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme hladké měkké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Krok 2: Vypeckované datle umeleme na masovém strojku na hladkou pastu, vmícháme skořici, anýz a hřebíček, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Krok 3: Z připraveného těsta rukou tvoříme malé kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g). Krok 4: Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme, čímž dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně. Krok 5: Pomocí speciálních kleštiček ozdobně upravíme. Troubu včas rozpálíme na 200 °C (horní a dolní ohřev) a plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Cukroví vyskládáme na plech a asi 15-20 minut pečeme, cukroví necháme jen lehce zrůžovět. Krok 7: Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme jemně pocukrovat. Krok 8: Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, náplň měkká a voňavá. Cukr není třeba přidávat, datle jsou sladké akorat.

TIP: Jak udělat datlové kuličky

Zveřejněno 3. 8. 2013

Poznámka autorky aisha

Kleštičky určené na zdobení cukroví zřejmě v Čechách neseženete, náhradní variantou by mohlo byt pečení cukroví ve formičkách např. na košíčky, nebo nějaký náhradní způsob zdobení. Samozřejmě je možné cukroví tvarovat také jinak než do formy válečku, těsto i naplň jsou poddajné, dobře tvarovatelné.

Datlové cukroví je receptem arabské kuchyně, připravuje se většinou v období svátku, zejména po postním měsíci ramadanu.

Do těsta se dále přidává špetka koření Mahlab, které je vyrobeno z drcených semen určitého druhu třesně, přesněji Sv. Lucie. A dále trocha drcené pryskyřice Mastixu. Obe koření lze vynechat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab

http://botany.cz/cs/pistacia-lentiscus/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

neurohlick 14. 3. 2015 15:09
Jitka: Co furt máte všichni s těma kleštičkama :-?:-!
proč nepoužít normální formičky na těsto ?

aisha: Děkuji, Marti.

Kleštičky které jsem použila mají stejný tvar jako zubatý otevřený oblouk (v odkazu od spagetky na druhé stránce), ale mám je zhruba poloviční velikosti než se nabízí v tom obchodě. S těma velkýma by se to asi zdobilo hůř.

Leni, cukroví je nádherné..:-K:-K, děkuji za fotky. Do surovin doplním, že datle musí být měkké, aby někdo další zbytečně nebojoval s technikou..;-)

hosta: jituš, já dávala hodně dole na komentících odkaz na krimplovací kleště a marta písla, že ty ploché jsou přesně ono. Mrkni, je tam hodně druhů a určitě něco z toho bude kucharka mít. Jinak souhlas, nádhera :yes::yes:
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176

Je to zdobené podobnýma kleštičkama jako má Martinka, jenom mají jiný tvar. Používám je na zdobení dortů. Jestli se chceš podívat jak vypadají, mám je vyfocené u receptu na svých stránkách.
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...

kucharka:nojo, ale jak jsi tu nádheru tvarovala? Máš taky nějaké kleštičky - nebo formičku?

Děvčata, všem vám moc děkuji. To mletí na tom bylo to nejpracnější a musím přiznat, že bez manžela bych to asi nedala. Ale ta piplačka s formováním datlových válečků a těstových kuliček mě docela bavila, dělám to ráda. A cukrovíčko je moc dobré, jedna báseň. Jak píše Martinka, samo se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte, nebudete litovat. Jo, a růžovou vodu nemám, dala jsem místo ní citronovou šťávu.

Lenko, pani ucitelka bude mit z Tvych kolacku velikanskou radost. A za to mleti datli si zaslouzis zlaty metal!! Mas je opravdu prekrasne.

Lenka: No teda, ty jsou krásný, moc se ti to povedlo:yes::-))

Kuchařka:Máš je nádherné a máš můj obdiv;-):-K

Tak nakonec jsem nad datlemi zvítězila a dobrá věc se podařila. Zachránil to tchýnin padesátiletý masomlýnek. :-)) Přidala jsem fotky.

Lenka: Aha, tak to jsou opravdu dost tvrdé. Namočit je by mohlo zabrat, dobrý nápad..;-)

Děkuji. A co kdybych je před tím na pár hodin namočila do vody nebo do čaje, vadilo by to? Ony jsou totiž opravdu hodně tvrdé, některé se ani nedají překrojit nožem. :-(

Lenka: Já to vždy melu na masovém strojku a jde to dobře. Možná to bude datlemi, u nás jsou krásně měkké. A co zkusit hned při mletí přidávat rozpuštěné máslo, třeba by to pomohlo.

Tématické fráze:
datlová pasta recepty, recepty z datlove pasty, kuličky z datlové pasty, datlove vánoční cukroví, vánoční cukroví z datlové pasty, datlová pasta, datlová náplň, cukroví s datlemi, datlova pasta recept, cukrovi s datlovou pastou, recept z datlové pasty, datlove testo, co z datlové pasty, maamoul, dort z datlove pasty, pečeme z datlové pasty, recepty s datlovou pastou, pečení z datlové pasty, arabské datlové cukroví, recepty na cukroví

Suroviny:
mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo

Přidat fotografie receptu