Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datlové koláčky (cukroví)

Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 20 min

160 min (140 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 plechy

cca 150 ks

3plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie47 681 kJ /
11 396 kcal
Bílkoviny124,46 g
Tuky590,27 g
Vláknina113,83 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 818 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy1 339,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme hladké měkké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Krok 2: Vypeckované datle umeleme na masovém strojku na hladkou pastu, vmícháme skořici, anýz a hřebíček, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Krok 3: Z připraveného těsta rukou tvoříme malé kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g). Krok 4: Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme, čímž dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně. Krok 5: Pomocí speciálních kleštiček ozdobně upravíme. Troubu včas rozpálíme na 200 °C (horní a dolní ohřev) a plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Cukroví vyskládáme na plech a asi 15-20 minut pečeme, cukroví necháme jen lehce zrůžovět. Krok 7: Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme jemně pocukrovat. Krok 8: Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, náplň měkká a voňavá. Cukr není třeba přidávat, datle jsou sladké akorat.

TIP: Jak udělat datlové kuličky

Zveřejněno 3. 8. 2013

Poznámka autorky aisha

Kleštičky určené na zdobení cukroví zřejmě v Čechách neseženete, náhradní variantou by mohlo byt pečení cukroví ve formičkách např. na košíčky, nebo nějaký náhradní způsob zdobení. Samozřejmě je možné cukroví tvarovat také jinak než do formy válečku, těsto i naplň jsou poddajné, dobře tvarovatelné.

Datlové cukroví je receptem arabské kuchyně, připravuje se většinou v období svátku, zejména po postním měsíci ramadanu.

Do těsta se dále přidává špetka koření Mahlab, které je vyrobeno z drcených semen určitého druhu třesně, přesněji Sv. Lucie. A dále trocha drcené pryskyřice Mastixu. Obe koření lze vynechat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab

http://botany.cz/cs/pistacia-lentiscus/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

neurohlick 14. 3. 2015 15:09
Jitka: Co furt máte všichni s těma kleštičkama :-?:-!
proč nepoužít normální formičky na těsto ?

aisha: Děkuji, Marti.

Kleštičky které jsem použila mají stejný tvar jako zubatý otevřený oblouk (v odkazu od spagetky na druhé stránce), ale mám je zhruba poloviční velikosti než se nabízí v tom obchodě. S těma velkýma by se to asi zdobilo hůř.

Leni, cukroví je nádherné..:-K:-K, děkuji za fotky. Do surovin doplním, že datle musí být měkké, aby někdo další zbytečně nebojoval s technikou..;-)

hosta: jituš, já dávala hodně dole na komentících odkaz na krimplovací kleště a marta písla, že ty ploché jsou přesně ono. Mrkni, je tam hodně druhů a určitě něco z toho bude kucharka mít. Jinak souhlas, nádhera :yes::yes:
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176

Je to zdobené podobnýma kleštičkama jako má Martinka, jenom mají jiný tvar. Používám je na zdobení dortů. Jestli se chceš podívat jak vypadají, mám je vyfocené u receptu na svých stránkách.
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...

kucharka:nojo, ale jak jsi tu nádheru tvarovala? Máš taky nějaké kleštičky - nebo formičku?

Děvčata, všem vám moc děkuji. To mletí na tom bylo to nejpracnější a musím přiznat, že bez manžela bych to asi nedala. Ale ta piplačka s formováním datlových válečků a těstových kuliček mě docela bavila, dělám to ráda. A cukrovíčko je moc dobré, jedna báseň. Jak píše Martinka, samo se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte, nebudete litovat. Jo, a růžovou vodu nemám, dala jsem místo ní citronovou šťávu.

Lenko, pani ucitelka bude mit z Tvych kolacku velikanskou radost. A za to mleti datli si zaslouzis zlaty metal!! Mas je opravdu prekrasne.

Lenka: No teda, ty jsou krásný, moc se ti to povedlo:yes::-))

Kuchařka:Máš je nádherné a máš můj obdiv;-):-K

Tak nakonec jsem nad datlemi zvítězila a dobrá věc se podařila. Zachránil to tchýnin padesátiletý masomlýnek. :-)) Přidala jsem fotky.

Lenka: Aha, tak to jsou opravdu dost tvrdé. Namočit je by mohlo zabrat, dobrý nápad..;-)

Děkuji. A co kdybych je před tím na pár hodin namočila do vody nebo do čaje, vadilo by to? Ony jsou totiž opravdu hodně tvrdé, některé se ani nedají překrojit nožem. :-(

Lenka: Já to vždy melu na masovém strojku a jde to dobře. Možná to bude datlemi, u nás jsou krásně měkké. A co zkusit hned při mletí přidávat rozpuštěné máslo, třeba by to pomohlo.

aisha: děkuji za odpověď. Jsem z toho mletí datlí tak zblbá, že jsem zapomněla poděkovat.

Dobrý večer, nemáte někdo, prosím, nějaký fígl na to, jak datle pomlet? Použila jsem na ně mlýnek na maso (mám nový výkonný robot), prvních asi pět datlí se krásně pomlelo na hladkou pastu a ty ostatní vytvořily sladkou lepkavou hroudu, která mlýnek totálně zalepila a ucpala. Takže jsem půl hodiny dávala mlýnek do pořádku. Pak jsem to zkusila struhadlem na starém robotu. Výsledek byl nepatrně lepší, ale robot vydával takové zvuky, že bylo jasné, že už to déle nevydrží. Zítra si zkusím vypůjčit od tchýně starý ruční masový mlýnek, ale nevím, jestli na to bude moje síla stačit, datle jsou dost tuhé. :-(

Lenka: Děkuji. Cukroví vydrží i více jak měsíc, osobně odzkoušeno! ;-)

Dobrý den, moc se mi líbí toto cukrovíčko, chtěla bych ho vyzkoušet. Zajímalo by mě, jestli je určeno k okamžité spotřebě, nebo jesli se může skladovat jako vánoční cukroví, případně jak dlouho? Děkuji.

:-O:-O:-O nemá slov... něco něžně překrásného, vypadá to jako krajkoví:-*:-* bez mučení se přiznám, že na tohle já nemám... ani nervy, ani trpělivost ani buňky:-( ale chu´t to mám a náramnou:-D:-D posílám bod, jinak nelze:-K:-K:yes::yes:

Juj, to mi nějak uniklo:-O Tak to vypadá nádherně:yes::yes: +22

Anna Kocikova: Dekuji...:-K:-K

Jitka: V arabskem obchode by je mohli mit. Presny nazev nemaji, jen klesticky na zdobeni, arabsky mal'at kaek.

Jitka:sjeď dolů na můj odkaz a pročti i reakci autorky

Jak se jmenuji ty klesticky a kde se daji koupit? Meli by je v arabskem obchode s potravinami?:-))

:-O:-OCo to je za nádheru:-*:-KJá jsem tady pár dní nebyla,tak beru recepty,co mi utekly a toto je teda skvost:-KMarti,máš moc šikovné ručičky:-*Tohleto bych jednou chtěla vážně ochutnat:-p:yes::-K

Neskutočná krása, to pečivo je ako krajkové. A tvoja zručnosť, trpezlivosť, šikovné ručičky sú úžasné tiež.

;-):-p:yes:

:-):yes:

aisha:Výborný nápad, tento "mišmaš", jak já mu říkám, dávám jako náplň do perníčků a je to moc dobré, nakonec může vzniknout i nový druh cukroví: česko-arabské nebo arabsko-české;-):-):-K
Martinko, datlové řezy nyní dělat určitě nebudu, ale chceš-li, pošlu ti recept a můžeš si je upéci na oslavu vašich svátků a pak je sem dát též;-):-K

:-O:yes:

yanull: V tom nevidim problem, fiky jsou take moc dobre. Z tech by napln take sla. Vcera jsem o tom take premyslela, ze bych namlela takovou smes ze suseneho ovoce (fiky, rozinky, merunky, svestky), proste cokoli suseneho. Klidne i pridat nejake orechy, tim se nic nezkazi..;-):-K. Datlove rezy take delam, se salkem, orechy a maslem, kaloricka bomba..;-) Pridej recept na ty Tve, rada zkusim neco noveho..;-)

aisha:Já mám recept na dobré datlové řezy, pekla jsem je dříve ráda a často, hlavně na Vánoce, ale nyní se mi datle zdají tolik přeslazené, že jsem je přestala péci úplně. Martinko, myslíš, že by náplň do těchto koláčků šla udělat třeba z namletých fíků? Počkám na tvoji radu, popř. popros o názor nějakou svoji arabskou tetičku či babičku;-), děkuji moc:-K

Jste vsechny moc mile, tolik chvalivych slov si ani nezaslouzim. Ja jen predavam dal, co me naucili jini..:-8:-8:-K:-K

jarka skrobakova: Temi klestemi se vzdy sevre kousek povrchu testa podel obou stran kazdeho kousku cukrovi, a to vytvori pravidelne vroubky a jakoby vystouple linky..;-).

zuzun, Jitkas: Ma'amul, Maamoul, Zarad, ka'ek Eid..cukrovi ma vice nazvu, a vsechno jsou to datlove kolacky..;-):-D

Jitkas: Fenomen? :-O:-O, ty krasne prehanis :-8:-8..vsechno jsem pouze odkoukala od arabskych babicek a teticek, svagrovych a sestrenic, a ze jich neni malo..:-D:-D..dalo mi to zabrat.

1974andrea: Ja je mam pro estetiku drobnejsi, kazdy kolacek tak 5 - 5,5 cm dlouhy. Ale samozrejme mohou se delat i vetsi. Samotne datle mi take prilis nechutnaji, ale namlete a ochucene korenim, konzistenci povidel, jsou vyborne.

Marti, viděla jsem ty nádherné neupečené polotovary na plechu na Pokecu a žasla jsem:-O. Je to nádherné:yes::-* Ale datle mi zrovna moc nechutnají:-/ A jak se dělají velké ty koláčky?

:-O:-O:-Oto je nádhera :yes::yes::yes::yes::yes:

zuzun: Myslim tez, ale ja to znam jako Màamoul.

Tohle si ukladam, neni to neco jako Ma'mul? Jinak bod samozrejme:yes:

Jedna jako druhá, všechny na chlup stejné a jistě chuťově výborné

:-K koláčky jsou moc krásné :yes:

Tak na to cukrovicko koukam a doslo mi, ze ty jsi takovy vsestrnanny fenomen, ktery cokoli vezme do ruky, vytvori krasu Bozi. A aby toho nebylo dost, jeste tu krasu zvecni a je na svete perfektni dilo, to se jen tak nevidi.

Krása nesmírná:-K:-K Máš to překrásně nazdobené. Moc by mně zajímalo jak se to těmi kleštičkami zdobí. Marti WOW :yes::yes::-p:-p:-K

marti - že jsi šikovná, vím už dávno, ale tohle je fakt nádhera;-):yes::yes:+9

:-p:-p:-p:yes::yes::yes:,nemám slov,je to veledílo,ani bych si na to netroufla :yes::-D:-D:-D

neskutečná nádhera, jsi neuvěřitelně šikovná:yes::yes:

No Martinko, to je ale nádhera:-O:yes:

No Marti,to je umělecké dílo,cos vytvořila:-O:-K:yes::yes::yes:nádhera,jeden,jako druhý :-O:-))jsi mooooc šikovná:-)):yes::yes::yes:a to si zaslouží bodík:yes::yes::yes::-D

To je nádhera :-O:yes:, jsi moc šikovná :-D:yes::yes:

spagetka: Jeee, super odkaz, dekuji:-O:-O. Vubec jsem nevedela, ze neco takoveho existuje. Ty zubate ploche kleste jsou presne ono.

yanull: Pouze s maslem jsem testo jeste nezkousela, cukrovi pak bude mit asi trochu jinou strukturu, mozna vice krupavou. S rostlinnym tukem je vice mazlave. Ale opravdu nevim, pouze dedukuji. Rumem se urcite nic nezkazi, klidne ho pouzij..;-):-K

Marti, mrkni prosímtě na tenhle odkaz, myslíš, že něco z toho by se dalo použít?
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176
Jinak paráda :yes::yes::yes::yes:

Martinko, díky za recept na toto cukrovíčko, věřím, že je výborné a navíc vypadá úžasně. Mohla bych dát jen samotné máslo a místo růžové vody rum? Já rum tuzemský dávám do každého těsta, kromě piškotového. Myslím, že nejméně náročné na přípravu by byly kuličky, sice ne tak efektní, ale žaludku to nevadí;-). Posílám 1.bodík :-p:-K:yes:

Tématické fráze:
datlová pasta recepty, recepty z datlove pasty, kuličky z datlové pasty, datlove vánoční cukroví, vánoční cukroví z datlové pasty, datlová pasta, datlová náplň, cukroví s datlemi, datlova pasta recept, cukrovi s datlovou pastou, recept z datlové pasty, datlove testo, co z datlové pasty, maamoul, dort z datlove pasty, pečeme z datlové pasty, recepty s datlovou pastou, pečení z datlové pasty, arabské datlové cukroví, recepty na cukroví

Suroviny:
mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo

Přidat fotografie receptu