Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světlý medovník

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bartja

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 20

20

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie43 412 kJ /
10 376 kcal
Bílkoviny208,63 g
Tuky350,61 g
Vláknina36,75 g
Cholesterol 1,74 g
Sodík 10,73 g
Sůl1,88 g
Sacharidy1 578,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce na mírný oheň (2) dáme cukr, vejce, máslo, sodu, mléko, med a mícháme. Po rozpuštění mícháme ještě asi 3 minuty (cukr ode dna mírně karamelizuje). Krok 2: Pak se přidá postupně cca 700 - 800 g hladké mouky a udělá se těsto. Zbytek mouky si nechte na vál, kde se těsto ručně dodělá do takové podoby, aby nebylo moc gumové (tvrdé) a dalo se hezky vyválet. Každé těsto je jiné, já jsem dala do posledního medovníku max. 950 g mouky (do předchozího jsem dala naopak něco málo přes 1 kg). Rozdělíme na 6 dílů. Krok 3: Vymažeme plechy. Vyválíme placky na velikost plechu a pečeme v troubě (160°C) - pozor, těsto se peče velmi rychle (4-6 minut). Krok 4: Krém: Z mléka a krupice si uvaříme kaši na vodní lázni. Necháme vychladnout. Poté přidáme měkké máslo, cukry, rum a šleháme. Krok 5: Na 1. a 5. placku dáme marmeládu (já dávám domácí marmeládu z červeného rybízu). Na 2., 3., 4. a 6. placku natřeme krém. Po namazání posledního plátu posypeme mletými ořechy. Necháme 1-2 dny v chladu.

Zveřejněno 6. 8. 2013

Poznámka autorky bartja

Hlavní fotka je medovník ze 4 plátů, který jsem dělala před 2 měsíci - ingredince jsou stejné, akorát recept je upravený pro 4 pláty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Světlý medovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QX1l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Světlý medovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QX1l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (23)

katyvypl: Krasny den, Katy, moc dekuji za zpravu :-K
Ja bych jen po letech zmenila heru na maslo a pridavam do testa trochu holandskeho kakaa, aby byly platy tmavsi. Moc zdravim!

Už dlouho sem chci napsat, že je to báječný recept. :-8:yes: Včera jsem zase pekla, tak konečně píši. Když jsem poprvé viděla bochánky těsta, nevěřila jsem, že půjdou vyválet na velký plech. Ale s těstem se pracuje jedna báseň. Ve srovnání s klasickým medovníkem je tohle jasný vítěz, moc děkuji za recept. :-K

Prosím na jak velký plech válíte těsto? :-? Chtěla bych synovi upéct tento medovník k narozeninám a nevím, zda toto množství bude dostačující, či ho zdvojnásobit... Medovník bych potřebovala totiž opravdu velký. ;-)

bartja: Tak já to zkusím, přinejhorším přidělám další. :-D Mám opravdu veliké plechy, 35 x 43 cm. ;-)

Zobrazit starší odpověď

O víkendu jsme se do toho pustily s dcerou. Já uhnětla těsto a zbytek to nejdůležitější už bylo na dceři, prý mě k tomu nepustí :-)), takže jsem ji přenechala žezlo a Lenka vyvalovala, trochu se u toho rozčilovala, ale nakonec to dala a byl úžasný:-p:yes: Dala jsem celé kilo mouky a z té potom odebrala tři lžíce mouky a místo mouky přidala tři lžíce kakaa. Měly jsme světlý salkový krém, takže jsme chtěly těsto tmavé. Opravdu je chutný a za víkend se snědl.

bystrouska: Super! Dobrou chuť! :-)

Upekla jsem svůj první medovník:-O a je to paráda:yes:. S těstem se dobře pracovalo, medovník je moc dobrý:-p, není tak sladký, prostě super:yes::yes::yes:. Jako důkaz jsem přidala fotky a + bod:-K.

Lenka: Děkuji, Leni. Množství cukru jsem upravila. Pokud bych to dělala podle původního receptu, tak by se mělo dávat více jak půl kila cukru. Dobrou chuť! :-)

Hlásím, že medovník je výborný. Měkký byl už včera (druhý den po upečení), ale dnes je o hodně lepší. Nejvíc oceňuji, že ač má lehce medovou chuť, není přeslazený jako většina ostatních medovníků.

Lenka: Snad to lednička uhlídá :-) :-D

Medovník je už promazaný, i krém je nad očekávání dobrý. Marmeládu jsem použila domácí višňovou. Takže už zbývá jen omotat ledničku ostnatým drátem a obložit dynamitem, aby se mohl náležitě uležet. :-))

Lenka: Leni, díky za zprávu. Jsem ráda, že se placky povedly, dejte mi pak vědět, jak Vám medovník chutnal :-) Zatím se mějte :-)

Tak jsem konečně našla čas k vyzkoušení. Omlouvám se za všechny pochybnosti, těsto je naprosto skvělé. Po zpracování těsta i s podsypáváním placek při válení mi zbylo přesně 170 g mouky (z 1 kg). Mám upečených krásných 6 placek na celý velký plech. S těstem se pracovalo výborně, teď čekám až vychladne krupice. Jestli bude konečný výsledek tak dobrý, jak je snadno a lehce vyrobitelný, tak se už nemůžu dočkat. :-p

Lenka: Ani já se nechci hádat a věřím, že ten recept přijde někomu zvláštní. Jelikož se vejce, cukr a tuk na začátku rozpustí, tak je pak té hmoty celkem dost (ten cukr ode dna malinko karamelizuje). Je mi sice jenom dvacet let, ale zvládla jsem to:-) Hezký den :-)

V žádném případě se nechci hádat, už jsem se mockrát setkala s receptem, který mi připadal "neproveditelný" a nakonec to dopadlo dobře. Ale celé kilo mouky se třemi vejci a 15 dkg tuku se mi fakt nezdá. Ale pokud to máte vyzkoušené, tak to asi jde. Ono určitě dost záleží i na velikosti vajec a na savosti mouky. Stejně tak se mi nezdá množství tuku do krému, na to množství krupicové kaše se mi ho zdá docela málo. Ukládám, beru to jako výzvu a až pominou ta vedra, vyzkouším. :-) Ovšem s máslem, hera je pro mě v krému nepoživatelná.

Lenka: Váš názor Vám neberu, ale jak je teda podle Vás možné, že jsem z toho já neměla "drobenku", ale normální těsto? :-)

PaCaOl: Takhle to mám napsané a tenhle medovník jsem pekla už minimálně 5x a vždy se povedl :-) Cukru v tom je akorát, je to sladké až až :-) Když se ty ingredience správně rozpustí na mírném ohni, tak není problém. V původním receptu na krém bylo 2x více Hery, takže jsem to upravila :-)

Nic ve zlém, ale když se podíváte na poměr mouky a "mokrých" surovin, tak je jasné, že z tohoto vznikne spíše drobenka než těsto. Mám hodně podobný recept na medovník, ale na téměř stejné množství tuku a vajec dávám mouky jen půl kg. :-S

1kg mouky, 15 dkg cukru taky se mi to nezdá, mám trochu jiný recept na medovnk, ale o tom to tady je a krém s Hery by nám asi nešmakoval, používám na pečení, do krému jedině máslo, na chleba bych si Heru také nenamazala. (jen reaguji na to "sluníčko")

sluníčko: To je zvláštní, já to pekla naposledy v pátek a nedrolilo se to, těsto bylo akorát. Vmíchávala jste tu mouku postupně? Zkuste přidat Heru a trochu mléka

sluníčko 6. 8. 2013 16:59
To těsto nejde vůbec zpracovat ??? !!!! Kde jsem udělala chybu? Je to suché, drolí se, co s tím? ;-(

Zkusím ho udělat bráchovi k narozkám :-)) musí mu chutnat protože vypadá dobře :yes: :-))

Tématické fráze:
domácí medovník na plech, medovník recept, krém na medovník z kaše, medovník na plech, recept na medovník, jak upect medovnik, medovník bez mouky, medovnik s marmeládou, medovník recept na plech, medovnik bez vajec, mouka do medovníku, domácí medovník s krupicí, recept medovník na plechu, medovník recept 700 g mouky, medovník-recept, medovník, krém do medovníku, medovnk, domácí medovník krém, krem z krupice do medovniku

Suroviny:
cukr, mléko, med, máslo, soda jedlá, vejce, mouka hladká, kakao holandské, mléko, krupice, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, rum, ořechy mleté, marmeláda rybízová

Přidat fotografie receptu