Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Ze špendlíků či mirabelek můžeme připravit výbornou kořeněnou marmeládu, která chuťově připomíná tu anglickou pomerančovou. Chuť špendlíků v ní doplňuje badyán, skořice, hřebíček a zázvor.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie356 kJ /
85 kcal
Bílkoviny0,28 g
Tuky0,90 g
Vláknina1,83 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy5,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Špendlíky omyjeme, dáme je do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme, až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek. Krok 2: Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme najemno nastrouhaný zázvor a rum. Krok 3: Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.

TIP: Jak vařit marmeládu po malých dávkách

Zveřejněno 24. 8. 2013

Poznámka autorky Danca

Marmeláda je opravdu hodně podobná té anglické pomerančové, což mě vedlo k nápadu podlít při druhé várce ovoce namísto vodou pomerančovým džusem...To potom už vůbec nemá chybu.

Inspirovala jsem se receptem v Knihovničce, mírně jsem si ho upravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NGEK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NGEK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Slivoň mirabelka - plod mirabelka, kulatá.
Slivoň špendlík žlutý - plod žlutý oválný "špendlík".
( Tak praví Wikipedie)
NENÍ to botanicky totéž. A ani chuťově - špendlík měla babička obrovský na zahradě..
:-K

Normálně tu nepíšu, ale tuto marmeládu dělám od té doby, co tu ten recept byl vložen, to je už 6 let:):-)

díky za recept, dělám již druhou várku..:-D

Danca:
Obávám se, že většina populace už ani neví, jak ŠPENDLÍK vypadá :-)
Nedokáži posoudit, zda zavařenina ze špendlíků či mirabelek BEZ použití džusu se podobá marmeládě (viz poznámka), protože do ŠPENDLÍKOVÉ jsem nikdy žádné koření nepřidával a podle mě i tak je to jedna z nejlahodnějších zavařenin či džemů (pokud jsem naschvál v rozvaru nechal slupky):yes:
No, čistě ŠPENDLÍKOVÁ a čistě MIRABELKOVÁ je jako nebe a dudy... :-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tak jsem dnes vařila z poloviční dávky a vypadá to, že ještě půjdu trhat. marmoška je vinikající. Když jsem ji dovařila, tak na mě z lednice vykoukl vanilkový lusk, takže další várku zkusím s ním.:-8

to musí být mňamka, určitě vyzkouším, žlutých špendíků, mirabelek, je u nás spousta. Jinak léta dělám marmošku z tmavě červených, jen gelfix 2:1 a cukr podle návodu. Má u nás obrovský úspěch. Ty tmavé červené - asi teda mirobalán - nejsou tak pikantní a kyselé

Moc děkuji za inspiraci, marmeláda je skvělá, ač v srpnu, máme tad vůni vánoc, ps, jen jsem vynechala hřebíček, páč ten noc nemusím,dělám marmelády ze všeho, vnikající je rovněž pomerančová, dělám ji v pekárně takže žádná práce :-K

Helena Her:no, já bych řekla, že je to ta třetí fotka;-)

Helena Her 7. 9. 2014 09:26
jarka skrobakova: chtěla jsem se zeptat, kde najdu ty fotky marmelády z rynglí?

Tomáš: tak to mě moc těší, Tome:-)

Dostal jsem hromadu špendlíků, tak jsem dle tohoto receptu vyrobil svou první marmeládu. Je výborná a snadná. Moc díky za recept.:-)

Eva: pokud je ovoce dobře vyzrálé, tak je marmeláda slaďoučká;-):-p

Vyzkouším, ale mám obavy, že marmeláda bude hodně kyselá. Když jsem před lety zkoušela udělat kompot, nedalo se to jíst.Kantorovaeva22@seznam.cz

vlastaszokeova: taky si ji dávám do jogurtu:-):-p. I nám moc chutná, letos budu dělat zase!! Děkuji za pochvalu:-K

Loni jsem dělala ze zelených, červených a žlutých,každou barvu zvlášť, ale jsem diabetička, tak jsem dávala želírovací cukr pro diabetiky,přidávám si ji do bílého jogurtu s vločkami k snídani, je vynikající !!! :yes:

Tématické fráze:
špendlíková marmeláda, džem ze špendlíků, mirabelky marmelada, špendlíková marmeláda recept, dzem z mirabelek, mirabelky recepty, mirabelky recept, špendlíky recepty, spendliky recept, domácí marmeláda ze špendlíků, recepty ze špendlíků, marmeláda mirabelky, mirabelky džem, domácí marmeláda z mirabelek, mirabelky špendlíky, džem z mirabelek-recept, recepty špendlíky, zavarenina ze spendliku, mirabelky, spendliky džem

Suroviny:
špendlíky, voda, kyselina citronová, badyán, skořice, koření hřebíček, cukr želírovací, zázvor čerstvý, rum

Přidat fotografie receptu