Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vemínko s vinným sosem

V tomto receptu najdeme inspiraci na velmi netradiční kus masa, a to hovězí vemeno. Nejprve jej uvaříme doměkka s kořením a poté jej zakomponujeme do směsi s vínem a houbami. Vše pak doplní smetana se žloutky.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 211 kJ /
528 kcal
Bílkoviny12,63 g
Tuky27,53 g
Vláknina5,10 g
Cholesterol 469 mg
Sodík 68 mg
Sůl0,12 g
Sacharidy24,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vemeno omyjeme pod proudem studené vody. Očistíme od blan a loje. Vložíme do kastrolu se studenou vodou a necháme ležet v ledničce do druhého dne. Krok 2: Další den ho ještě jednou prohlídneme, dočistíme a znovu opláchneme. Necháme zavařit osolenou vodu s pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Pokrájené maso vhodíme do hrnce, občas promícháme, vemínko se rádo přichytává ke dnu. Krok 3: Uvařené maso přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme bokem. V kastrolu rozehřejeme máslo, osmahneme na něm cibulku, pokrájené houby, petrželovou nať, přidáme vemínko a zalijeme vývarem a vínem. Provaříme na mírném ohni. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladnout. Krok 4: Třepačkou roztřepeme žloutky se smetanou a moukou, přidáváme postupně vinnou šťávu, důkladně promícháme a za stálého míchání přidáme k masu. Přivedeme do varu a necháme provařit. Spíš aby se táhlo, než prudce vařilo.

TIP: Recepty s vnitřnostmi. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky, srdce?

Zveřejněno 25. 8. 2013

Poznámka autora gmptop

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vemínko s vinným sosem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gyxl

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vemínko s vinným sosem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gyxl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Arnošt Anderle@seznam.cz 6. 7. 2014 13:09
Neměl jsem též vemeno hodně-hodně dlouho, ale teď jsem sehnal konečně 3.8kg.CHtěl jsem jen 1.kg. Udělám si řízky, chtěl bych
sehnat jěšťe jiné recepty na toto jídlo. Jinak nevím co s tím
jinak mám dělat?:-pwww.toprecepty.cz/images/design/smajlici/5.gif

Dagmar Imramovská 22. 9. 2017 15:08
Arnošt Anderle@seznam.cz: Závidím Vám, že jste ho mohl běžně koupit. U nás by ho paní v masně objednaly, leč minimum je 5 kg! To by nám s mužem vydrželo v mrazáku tak rok. Babička ho před lety dělávala buď jen tak, hlavně aby k němu bylo hodně křenu a měkký chleba. Nebo smažila jako řízek - a tyhle řízky mi nejvíc chutnaly studené, v housce potřené hořčicí a s několika kolečky syrové cibule - takový vemenburger...... Za války se prý z vemena dělala i sekaná - z vařeného mletého + vločky + trocha vař.strouh.brambor, jinak běžně jako sekaná z ml.masa. Nebo spolu se slezinou, udušenou na cibulce, semleté a dokončené jako hašé z ml.vař.masa. Tyhle dva pokrmy jsem bohužel nejedla, jen o nich slyšela.

gmptop::-D

Bibinka: holt sem tam se sežene, chtělo by se mi něco říct, :-8 ale mlčim jak velryba.;-)

gmptop:Milošku, vemínko já tůze ráda, ale spíš jako řízek-kam se hrabe telecí;-)už jsem ho měla také dávno a nikde jsem ho ani očkem nezahlédla:-( Tož prozraď jak si k němu přišel:-? Dávám za vemínko 2.bod:yes:

Vemínko jsem ještě nejedla, ale prý je to skvělé, jen s tím je hodně práce;-)

Vemínko už jsem nejedla hooodně dlouho, aspoň 30let,možná že ještě dýl. Kdybych na něj v masně natrefila hned bych ho koupila. Já myslela že už se ani neprodává.

Wau, tak to já jsem vemínko jedla taky naposledy asi před 30ti lety:-O. Mamča ho po uvaření obalovala a smažila jeko klasický řízek. Brácha to nesnášel, ale zbytek rodiny si pošmakoval:-p. Jen se to musí jíst teplé, to je základ! Dala bych si :-p:-p

spagetka: Já ho koupil v dobré víře, v prvnim řeznikovito měli za 37, ve druhém za 17.- Kč. V dobré víře uvařil a když bylo hotovo bylo mi řečeno: "Když sis to uvařil tak si to sněz. Tohle já nebudu" A basta fidli:-D Proti vrchnosti se řeči nevedou a nedochvilnost se netrpí.;-)

Vemínko jsem teda naposled jedla snad u dědy v dětství, když porážel kravičku. Víš že jsem snad u řezníka vemeno vůbec neviděla? Teda neptala jsem se, to je fakt.To už spíš narazím na býčí žlázy. Pamatuju si dobře, že je takové jemné, měkké?

Tématické fráze:
kravské vemeno, kravské vemeno recepty, kravské vemeno recept, hovězí vemínko recepty, vemeno recept, recept na kravske vemeno, kravske maso, recepty na kravské vemeno, hovězí vemeno recepty, recept vemeno, recept kravske vemeno, priprava kravskeho vemene, hovězí vemeno-recepty, recepty z kravskeho vemene, kravské vemeno, vemeno kravské, kravské vemeno jako řízek, vemeno recepty, recepty kravské vemeno, recepty z veproveho veminka

Suroviny:
vemeno hovězí, vývar hovězí, máslo, cibule, mouka, nať petrželová, žampióny, sůl, pepř bílý mletý, pepř černý, koření nové koření, bobkový list, víno bílé, žloutek, smetana,

Přidat fotografie receptu