Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátové sušenky

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 5 min

65 min (60 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 62

62

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 741 kJ /
3 045 kcal
Bílkoviny33,60 g
Tuky192,33 g
Vláknina25,90 g
Cholesterol 430 mg
Sodík 299 mg
Sůl1,39 g
Sacharidy282,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve společně prošlehejte máslo, žloutek a cukr do světlejší pěny – tedy šlehejte alespoň 2 minuty. Krok 2: Ve větší míse promíchejte 130g polohrubé mouky se lžičkou prášku do pečiva. K mouce přidejte máslovou směs a vypracujte lepivé těsto. Krok 3: Mátu nakrájejte na drobné kousky, a to klidně včetně stopek od lístků, ale bez tuhých stonků. 5 lžic nakrájené máty přidejte k těstu a pořádně propracujte. Krok 4: Plech vyložte pečicím papírem a zapněte si troubu na 200°C. Krok 5: Z těsta tvarujte malé kuličky, které položte na plech a zploštěte do nízké placičky. Nezapomeňte ponechat mezi placičkami dostatečnou mezeru, aby se vám při pečení nespojily. Těsto vám vyjde na 2 a půl plechu sušenek. Připravený plech vložte do vyhřáté trouby asi na 5 minut, až okraje sušenek pěkně zrůžoví (doba pečení hodně závisí na typu trouby a velikosti sušenek). Krok 6: Zatímco máte sušenky v troubě, položte si tepluvzdornou mísu na hrnec s mírně vroucí vodou, vsypte do ní zbytek máty a zakápněte 5 lžícemi řepkového oleje. Po celou dobu, co se budou péct sušenky nechte mísu na vodní lázni, aby máta mohla do oleje pustit co nejvíce silic. Krok 7: Upečené sušenky vytáhněte z trouby, nechte zcela vychladnout a teprve potom sejměte z plechu, jinak by se vám rozdrobily. Zatímco sušenky chladnou, připravte si mátovou čokoládu. Krok 8: Mátu s olejem slijte pomocí hustého cedníku. Když vše pořádně vymačkáte, měli byste získat 3 lžíce mátového oleje. Nad hrnec s mírně vroucí vodou položte opět tepluvzdornou mísu s 200g nalámané čokolády a nechte ji pozvolna rozpustit. Přilijte mátový olej a pořádně promíchejte do hladké polevy. Krok 9: Vychladlé sušenky pomocí mašlovačky potřete mátovou čokoládou a odložte na mřížku nebo na špejle. Do vlhké čokolády můžete ještě vmáčknout mátový lístek na ozdobu. Uložte do lednice ztuhnout a máte hotovo.

Zveřejněno 27. 8. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/matove-susenky/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mátové sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MX7B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mátové sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MX7B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Tématické fráze:
mátové sušenky, mátový olej recept, mátové sušenky recept, top recepty sušenky, matovy olej, čokoládovomátové susenky, susenky matove, matový oleji, recept šušenky olej, rec ept na plnene papriky, sušenky z oleje, mátové recepty, recept na mátové sušenky, sušenky z olejové, mátový sušenky, vlhké sušenky, mátové kuličky recept, máta sušenky, mátová čokoláda recept, recept na sušenky s olejem

Suroviny:
cukr třtinový, máslo, žloutek, mouka polohrubá, prášek do pečiva, máta, olej, čokoláda

Přidat fotografie receptu