Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí játrová paštika

Lahůdka za pár korun a trochu vložené práce. Ta bude zapomenutá v okamžiku, kdy si namažete hotovou domácí paštiku na čerstvé pečivo. Ať již na svačinu, nebo k večeři, budete potřebovat brzy vařit další, protože je prostě výborná.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jules

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min + zavarenie

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, + zavarenie)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 686 kJ /
4 227 kcal
Bílkoviny216,34 g
Tuky337,55 g
Vláknina8,56 g
Cholesterol 2,55 g
Sodík 22,70 g
Sůl58,03 g
Sacharidy77,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Najprv si pripravíme vývar. Do 1 l vody dáme 2 špikové bravčové kosti tak,
aby boli zakryté vodou, hodíme dva hoväzie bujóny s 1 lžíce vegety. Krok 2: Necháme variť asi 40 minút, neskôr pozbierame vytvorenú penu a necháme vychladnúť. Krok 3: Na panvičke rozpustíme 100g masti /bravčovej, alebo husacej/, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme dozlatova. Cibuľa sa nesmie pripáliť, inak bude paštéta horká. Krok 4: Medzitým si zomelieme bravčové mäso, pečeň a slaninu tak, aby sme dosiahli výslednú ružovkastú pastu. Robila som to v klasickom mixéri. Krok 5: Do mäsovej zmesi pridáme precedenú masť - výpek z cibule - cibuľu nepoužijeme. Takto ochutená masť má úžasnú cibuľovú arómu. Krok 6: Pridáme 3 dl vychladnutého vývaru, 1 a pol lžíce vegety, pažítku a 3 vajcia. Krok 7: Ponorným mixérom všetko dobre premiešame a rozmixujeme na hladkú kašu. Viditeľná by mala byť iba požítka. Krok 8: Mäsová masa by mala mať redšiu konzistenciu, asi ako cestíčko na vyprážanie rezňov.
Túto masu plníme do zaváraninových pohárov, iba do polovice ! Dobre uzavrieme. Krok 9: Sterilizujeme/varíme v neustále vrúcej vody 1 a pol hodiny, vodu podľa potreby dolievame tak, aby stále zakrývala paštétu v pohároch - paštéta sa týmto spôsobom uvarí. Krok 10: Po uvarení necháme v tejto vode vychladnúť do druhého dňa.
Takto pripravená paštéta je na nerozoznanie od kupovanej, nie tak slaná, bez pridaných konzervantov, teda zdravšia a je výborná. Krok 11: Z tohto množstva mi vyšlo 5 pol litrových pohárov, s tým, že sú naplnené do polovice, čiže cca 1,25 kg paštéty. Paštéta by mala vydržať aj 2 mesiace, ja ju dávam do chladničky, i keď je sterilizovaná, pre istotu, predsa len, je to mäso. Podávame najlepšie s domácim chlebíkom a čerstvou zeleninkou, hoci na raňajky.

TIP: Domácí paštika

Zveřejněno 31. 8. 2013

Poznámka autorky Jules

Zdroj: dávnejšie som si prečítala viacero receptov na internete, z každého som si vzala niečo a vytvorila tento svoj.

Po otvorení vydrží aj 4 dni. Neviem Vám to však presne povedať, lebo u nás tak dlho nikdy nevydržala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí játrová paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vw9L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí játrová paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vw9L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Ďakujem všetkým za milé komenty :) pekný deň

U nás by se po ní také jen zaprášilo;-):-p:yes:

:-p Já bych si také nandala, mám ráda paštiky :yes::yes::-p:-K

Touto dobrotou by mě nikdo neurazil:yes:

Jules:My už také dlouho ne, ale o to je to pro mne horší, protože dodnes si pamatuji tu chuť a vůni domácího masa a ostatních dobrot, které jsme vyráběli. S tím, co nyní kupujeme, je to naprosto nesrovnatelné :-/. Bohužel, jinak to nejde;-)

Yanullko, díky :) My pašíky nemáme, ale tu je aj tak domáca výroba niečoho takého veľmi vzácna a nezvyčajná. A takéto naše slovanské výrobky tu jednoducho nekúpiš.

Domácí paštiky jsme dělali, když jsme pašíky chovali, chutnaly nám moc, proto posílám 1. bod ;-):-):-p:-K:yes:

Tématické fráze:
játrová domácí paštika recepty, recepty dity p.jatrova pastika, domaci jatrova pastika, recept na výrobu domácí paštiky, domaca pecenova pasteka, domáca pečeňová paštéta, pečeňová pašteka, domaca pasteka, pečeňová paštéta, pecenova pastika, játrová paštika podle dity p., dom pastika, paštika podle dity p, domaca paštika, domáca paštéta, pecenova pasteta do poharov, dita p paštika, pasteky recepty, dom.paštika, jatrova pastika

Suroviny:
maso vepřové, slanina, játra hovězí, cibule, tuk, vegeta, pažitka, vejce, bujón hovězí, kosti vepřové

Přidat fotografie receptu