Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Kynuté knedlíky jsou neoddělitelnou součástí české kuchyně. Některá jídla si bez nich nedovedeme představit. Vyzkoušejte přípravu s pomocí domácí pekárny a dopřejte si doma s rodinou nadýchané a jemné knedlíky .

Hodnocení receptu je 4,7 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bobina77

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 20 min

120 min (100 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 274 kJ /
1 978 kcal
Bílkoviny70,18 g
Tuky16,51 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 3,41 g
Sůl8,46 g
Sacharidy378,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme a nalijeme do domácí pekárny. Krok 2: Přidáme vejce, sůl a nasypeme obě mouky. Krok 3: Pekárnu zavřeme, zapneme a navolíme program "Těsto". Obvykle tento cyklus trvá cca 1,5 hodiny. Pekárna vše zamíchá a nechá vykynout. Krok 4: Asi 10 minut před koncem kynutí dáme do velkého hrnce vařit vodu. Krok 5: Mezitím připravíme vál, na který nasypeme trochu polohrubé mouky a přednáme zde hotové těsto. Krok 6: Rozdělíme těsto na poloviny a z každé uděláme jednu šišku knedlíku. Krok 7: Vytvarované knedlíky necháme na válu odpočinout 10 minut, než se voda v hrnci začne vařit. Krok 8: Do vroucí vody vložíme knedlíky. To, že jsou dobře vykynuté poznáme tak, že po vhození do vody knedlíky krásně plavou u hladiny. Krok 9: Knedlíky vaříme pod pokličkou 10 minut, pak je obrátíme a vaříme opět 10 minut pod pokličkou, tj. celkem 20 minut. Krok 10: Poté vyndáme z vody jeden knedlík, rychle ho propícháme na několika místech z obou stran vidličkou, aby vyšla pára. Krok 11: Nití odkrojíme na zkoušku patku knedlíku a pokud je knedlík i uvnitř pevný a nelepivý, vyndáme ihned z vody i druhou šišku knedlíku, kterou propícháme.

TIP: Jak nakrájet knedlíky

Zveřejněno 2. 9. 2013

Poznámka autorky Bobina77

Pozor! Do knedlíků nedávejte instantní droždí. V některých receptech na internetu je uváděno, ale knedlíky se většinou vůbec nepovedou, nevykynou. I mě se to kdysi stalo. I v receptu přímo u domácí pekárny je napsáno droždí čerstvé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RXwz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RXwz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Knedlíky byly moc dobré. Použila jsem sušené droždí a povedly se :)

Kde je cukr na kvásek. Když mě nevzešel tak jsem zjistil,že v receptu NENÍ!!!

teď jsem je dělala poprvé , a protože droždí mám na chalupě jenom instantní, tak jsem použila celý balíček a knedlíky krásně vykynuly a chuťově jsou výborné! A to jsem zapoměla dát sůl :-( a přišla jsem na to, až při vyndávání těsta z pekárny. Osolila jsem je při tvarování a nikdo nic nepoznal :-D Příště zkusím udělat houskový!
Děkuji za recept :-K

Díky všem za kladné komentáře.:-K Jinak s tím sušeným droždím - teď mám sušené droždí z Marks a Spenceru a je také dobré, nebo droždí z Kauflandu - toho je 2x tolik co normálního, takže si ho rozděluji na 2 dávky. Aby vžešlo jakékoliv sušené droždí, tak je nutné nalít do pekárny vlažné mléko a pak dát droždí a vyjde to. Pokud se dá mléko studené tak se to nemusí povést. Na Vánoce jsem letos dělala vánočku, zadělávala jsem jí opět v pekárně, dala jsem inst. droždí do vlažného - teplého mléka a povedlo se. :yes:

scofiq: Já myslím že když si poměr upravíte že v tom nebude žádný problém, jen budete muset přidat od každé suroviny něco navíc když přidáte i mouku. A nebo nejjednodušší by bylo udělat dvojitou dávku. ;-)

...těstíčko jedna báseň -dávám bodík a ukládám
...jen malý dotaz: můžu dát do pekárny 600g nebo až 700g mouky - nemám s tím zkušenosti /tenhle poměr mouky - 500g mi nevyhovuje - je málo knedlíků :-)))/? děkuji Jiřina

Vařeno o víkendu..jednoduché a moc dobré:yes:

Míša: tucnost mleka vliv nema ja pouzivam jenom plnotucne. To ze je teyto tuzsi je tim ze je tan mleka malo. Proste prikapnete vic. ;-)

Moc všem děkuji za rady :-))

Míša:Dělávám jen z hrubé mouky, do pekárny dám vlažné mléko, vejce, pak mouku smíchanou se solí a nahoru na mouku půl lžičky cukru a rozdrobím droždí. Vytvarované šišky nechávám kynout o hodně déle než 10 minut a tyto bych vařila asi tak 18 minut, ale dělávám o menším průměru a delší. Někdy do těsta přidávám kostičky ze starší housky.

Míša: Nevar vo vode, ale v pare ;-) a použi len polohrubú múku ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/2747-kynuty-knedli...

Míša:Asi je potřeba po udělání šišek nechat déle dokynout ne deset minut,ale víc a opatrně dávat do vody ! Potvory kvasnice si délají co chtéjí! Stává se to i když knedlík překyne :-D.

Já zkoušela už dvakrát a pokaždé je mám tuhé,ale těsto krásně vláčné chtěla bych se zeptat jestli to může být mlékem používám plnotučné ? Děkuji za radu.

můžu tyhle knedlíky dělát na páře,ve vodě nemám skušenosti:-)jozefina.harencakova@centrum.cz

Milse:tak jsem je rozkrojila a žasla jsem,jsou úúúúžasný,super ještě jednou díky za váš recept,jiné už dělat nebudu:-))

Tématické fráze:
knedlík z domácí pekárny, knedliky z pekarny, kynute těsto z domácí pekárny, kynute těsto na knedlíky v pekárně, těsto na kynutý knedlík z pekárny, kynute knedliky, kynute těsto v domácí pekárně, kynuté houskové knedlíky z pekárny, kynuté ovocné knedlíky z pekárny, těsto na kynuté knedlíky z pekárny, kynuté těsto v pekárně, kynute těsto z pekarny, knedlíky z domácí pekárny, ovocne knedlíky z domácí pekárny, knedlíky v domácí pekárně, knedlíky v pekarne, knedle z domácí pekárny, kynuté testo do pekarny, knedlíky z pekárny na chleba, testo na knedliky z domaci pekarny

Suroviny:
mléko, vejce, droždí čerstvé, sůl, mouka hrubá, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu