Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Kynuté knedlíky jsou neoddělitelnou součástí české kuchyně. Některá jídla si bez nich nedovedeme představit. Vyzkoušejte přípravu s pomocí domácí pekárny a dopřejte si doma s rodinou nadýchané a jemné knedlíky .

Hodnocení receptu je 4,7 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bobina77

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 20 min

120 min (100 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 274 kJ /
1 978 kcal
Bílkoviny70,18 g
Tuky16,51 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 3,41 g
Sůl8,46 g
Sacharidy378,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme a nalijeme do domácí pekárny. Krok 2: Přidáme vejce, sůl a nasypeme obě mouky. Krok 3: Pekárnu zavřeme, zapneme a navolíme program "Těsto". Obvykle tento cyklus trvá cca 1,5 hodiny. Pekárna vše zamíchá a nechá vykynout. Krok 4: Asi 10 minut před koncem kynutí dáme do velkého hrnce vařit vodu. Krok 5: Mezitím připravíme vál, na který nasypeme trochu polohrubé mouky a přednáme zde hotové těsto. Krok 6: Rozdělíme těsto na poloviny a z každé uděláme jednu šišku knedlíku. Krok 7: Vytvarované knedlíky necháme na válu odpočinout 10 minut, než se voda v hrnci začne vařit. Krok 8: Do vroucí vody vložíme knedlíky. To, že jsou dobře vykynuté poznáme tak, že po vhození do vody knedlíky krásně plavou u hladiny. Krok 9: Knedlíky vaříme pod pokličkou 10 minut, pak je obrátíme a vaříme opět 10 minut pod pokličkou, tj. celkem 20 minut. Krok 10: Poté vyndáme z vody jeden knedlík, rychle ho propícháme na několika místech z obou stran vidličkou, aby vyšla pára. Krok 11: Nití odkrojíme na zkoušku patku knedlíku a pokud je knedlík i uvnitř pevný a nelepivý, vyndáme ihned z vody i druhou šišku knedlíku, kterou propícháme.

TIP: Jak nakrájet knedlíky

Zveřejněno 2. 9. 2013

Poznámka autorky Bobina77

Pozor! Do knedlíků nedávejte instantní droždí. V některých receptech na internetu je uváděno, ale knedlíky se většinou vůbec nepovedou, nevykynou. I mě se to kdysi stalo. I v receptu přímo u domácí pekárny je napsáno droždí čerstvé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RXwz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RXwz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Knedlíky byly moc dobré. Použila jsem sušené droždí a povedly se :)

Kde je cukr na kvásek. Když mě nevzešel tak jsem zjistil,že v receptu NENÍ!!!

teď jsem je dělala poprvé , a protože droždí mám na chalupě jenom instantní, tak jsem použila celý balíček a knedlíky krásně vykynuly a chuťově jsou výborné! A to jsem zapoměla dát sůl :-( a přišla jsem na to, až při vyndávání těsta z pekárny. Osolila jsem je při tvarování a nikdo nic nepoznal :-D Příště zkusím udělat houskový!
Děkuji za recept :-K

Díky všem za kladné komentáře.:-K Jinak s tím sušeným droždím - teď mám sušené droždí z Marks a Spenceru a je také dobré, nebo droždí z Kauflandu - toho je 2x tolik co normálního, takže si ho rozděluji na 2 dávky. Aby vžešlo jakékoliv sušené droždí, tak je nutné nalít do pekárny vlažné mléko a pak dát droždí a vyjde to. Pokud se dá mléko studené tak se to nemusí povést. Na Vánoce jsem letos dělala vánočku, zadělávala jsem jí opět v pekárně, dala jsem inst. droždí do vlažného - teplého mléka a povedlo se. :yes:

scofiq: Já myslím že když si poměr upravíte že v tom nebude žádný problém, jen budete muset přidat od každé suroviny něco navíc když přidáte i mouku. A nebo nejjednodušší by bylo udělat dvojitou dávku. ;-)

...těstíčko jedna báseň -dávám bodík a ukládám
...jen malý dotaz: můžu dát do pekárny 600g nebo až 700g mouky - nemám s tím zkušenosti /tenhle poměr mouky - 500g mi nevyhovuje - je málo knedlíků :-)))/? děkuji Jiřina

Vařeno o víkendu..jednoduché a moc dobré:yes:

Míša: tucnost mleka vliv nema ja pouzivam jenom plnotucne. To ze je teyto tuzsi je tim ze je tan mleka malo. Proste prikapnete vic. ;-)

Moc všem děkuji za rady :-))

Míša:Dělávám jen z hrubé mouky, do pekárny dám vlažné mléko, vejce, pak mouku smíchanou se solí a nahoru na mouku půl lžičky cukru a rozdrobím droždí. Vytvarované šišky nechávám kynout o hodně déle než 10 minut a tyto bych vařila asi tak 18 minut, ale dělávám o menším průměru a delší. Někdy do těsta přidávám kostičky ze starší housky.

Míša: Nevar vo vode, ale v pare ;-) a použi len polohrubú múku ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/2747-kynuty-knedli...

Míša:Asi je potřeba po udělání šišek nechat déle dokynout ne deset minut,ale víc a opatrně dávat do vody ! Potvory kvasnice si délají co chtéjí! Stává se to i když knedlík překyne :-D.

Já zkoušela už dvakrát a pokaždé je mám tuhé,ale těsto krásně vláčné chtěla bych se zeptat jestli to může být mlékem používám plnotučné ? Děkuji za radu.

můžu tyhle knedlíky dělát na páře,ve vodě nemám skušenosti:-)jozefina.harencakova@centrum.cz

Milse:tak jsem je rozkrojila a žasla jsem,jsou úúúúžasný,super ještě jednou díky za váš recept,jiné už dělat nebudu:-))

zdravím akorát vařím první šišku a je přes celý kastrol,určitě budou chutnat skvěle,jen jsem neměla čerstvé droždí a dala sušené,ale vykynulo to krásně.Já si jinak dělám houskové bez kynutí s použitím kypřícího prášku,ale ten došel a já hledala inspiraci jinde a našla váš recept.Pokud budou chutnat,což určitě budou udělám je častěji na střídačku.Díky za tip:yes:

Dneska jsem poprvé v životě vařila knedle, a vybrala jsem si tvůj recept :-) S těstem se dobře pracovalo, jenom jsem měla asi víc žíznivou mouku, musela jsem přidat malinko mléka, ale jinak v pohodě. Kvasnice jsem měla čerstvé. Můj problém je tvarování knedle, ale ve výsledku to vypadalo dobře a hlavně - dobře chutnají :-) Dovolím si přidat fotku už nakrájených knedlíků, ale kdyby se ti nelíbily, smažu, není problém ;-)

dnes jsem vyzkoušela tento recept. Dříve jsem používala droždí instantní, dnes jsem použila 1/2 kostičky čerstvého a nemá to chybu. Krásně vykynulo těsto a knedlík byl jako peříčko. Vařila jsem ho ale na utěrce nad párou. Díky za skvělý recept!!!!!:-K

Bobina77:Čerstvou kostku droždí UNIFERM,právě jsem obal vyhrabala v koši:-))hezky vykynulo a povedlo se:yes:

Majka8:Tak to jsem ráda že se povedly. A to droždí jsi používala sušené nebo čerstvé?

Dnes jsem knedlíky vyzkoušela,už jiné nebudu dělat:-p,fakt dost dobrý,dík za recept:yes:moje první kynuté knedlíky jsou na 1*** pochvala rodiny vždy potěší,díky Bobinko:-D použila jsem droždí z Lídlu a povedlo se.

Tak je pravda, že já kupovala vždy jen sušené droždí z Labety a fakt mi nic nevyšlo, ani chleba z pekárny. Pak jsem v Makru sehnala droždí v levném koutku před datem min. trvanlivosti, 20ks za 11 korun - jedna kostka 100 g (ne 40g jako běžně v obchodě) vyšla na cca 0,50 hal. Zjistila jsem že se droždí dá i zamrazit, tak jsem to udělala.Zatím ho ještě mám, takže beru ze zásob a jak chleba tak všechno ostatní z pekárny se vždycky povede na jedničku. Takže už zůstanu u čerstvého. Jinak díky za pochvaly, ani já jsem nečekala že se mi ty knedle takhle povedou. :-))

Porada: peču je klasicky ve vodě. ale to ona taky. a ona je má krásné a já mám epesní ovály.:-//

sabina:je pravda že používám jedině sešené s modrým ptákem ,jiné nekupuju. I proto se mi možná ještě nestalo že by nevykynulo .Čerstvé droždí mi mnohokrát nevzešlo.

finneta - jak je vaříte, ve vodě nebo na pařáku.:-?

Od té doby,co mám pekárnu jinak už knedlíky nedělám,takže posílám bodík:yes:.Každý knedlík uložím na kousek pečícího papíru a s papírem dám na pařáček vařit bez otáčení na 20minut.A ještě k těm kvasnicím,nic proti sušeným nemám,každý jak je zvyklý,ale klasické jsou rozhodně lepší.Hezký den;-)

dělám stejně, jen místo vejce dávám lžičku oleje. ale mám, holky, dotaz. jak je možné, že mi uvařené a propíchané knedlíky "spadnou" a mojí sestře, která dělá ten samý recept (bez pekárny), jen lehce volnější těsto, nikdy nespadnou a jsou krásně kulaté? moje vyndám, propíchám a vidím, jak vršek padá a výsledek je ovál, který není tak hezký. a pozor - nikdy nejsou ani přisražené. jsou nadýchané jako sen. jen nejsou takhle krásný:-S:-S nevíte, kde dělám chybu?:-?

¨Dělám knedlíky v pekárně už dlouho. Používám jenom sušené droždí. Většinou s modrým ptákem ale i jiné a nestalo se mi, že by nevykynulo.Ale mléko dávám už trochu teplé, osolím, přidám špetku cukru a vajíčko v mléce rozšlehám. Kvasnice dávám až nahoru na mouku. Zkusím použít i čerstvé droždí.Dík za typ. Ve většině receptů na kynuté těsto v pekárně(aspoń co jsem četla) se používá sušené droždí.

Knedlíky dělám ze stejných surovin, jen přidám malinko cukru (mezi prsty). Kvasnice dávám až nakonec, rozdrobím je do mouky. Knedlíky házím do vroucí osolené vody a vařím z jedné strany 8 min, z druhé 7 min. a nikdy se mi nestalo, že by nebyly hotové. :yes:

a teď něco málo k DROŽDÍ: :-!:-p

Když náhodou nemám čerstvé droždí v kostce a nebo to, které mají v obchodě navážené (mívají ho v malinkých obchodech s potravinami), tak není problém se sušeným droždím "v bílém pytlíku s modoru vlaštovkou" jak píše Sabina. Lze ho koupit většinou v malých potravinách, ale i v Albertovi ho mají v nabídce.

S ostatními sušeným droždím mám také jen samé negativní zkušenosti a je úplně jedno jestli jsou zn. Labeta, RUF atd. Ve většině případů mi těsto nevykynulo.

A pak jsem vysledovala, že když používám "vlaštovkové", tak je těsto vždy OK, krásě vykynuté. Jen jsou bohužel dražší (cca 8 Kč) než ostatní značky instantního droždí (jdou koupit na poloviční cenu, proto mnozí sáhnou raději po něm) a než čerstvé (za 2,20 Kč). ;-)

používám jedině droždí sušené nikdy nezklame většinou koupene v COOPU s modrou vlaštovkou, nebo-li s ptákem , jak říkák já :D

inštantné droždie - sa používa priamo bez kvásku ale voda -mlieko musia byť teplé, tak ako na čerstvé droždie, teplota tekutiny-skúčka- asi tak ak dáte prsť do teplej vody nesmie byť horúca ani studená/ inak zabíja kvasinky
to len tak pozn
inak knedlíky uvariť vo vode je umenie , zaslúžite si bod:yes:

Čerstvé droždí:-?Dá se ještě někde sehnat,mají buď kostky,nebo instantní,jinak recept na 1*** určitě vyzkouším a hned tisknu.

ivanecka11:Mně už se stalo párkrát,že nenakynulo a proto také pokud možno čerstvé ! Když nemám ,tak udélám nejdřív kvásek,ale už se mi stalo že také neobživli a z pečení nebylo nic!:-((

Taky dělám takové ,jsou super .Používám jedině instantní droždí a ještě se mi nestalo že by se nepovedlo.:yes:

Tématické fráze:
knedlík z domácí pekárny, knedliky z pekarny, kynute těsto z domácí pekárny, kynute těsto na knedlíky v pekárně, těsto na kynutý knedlík z pekárny, kynute knedliky, kynute těsto v domácí pekárně, kynuté houskové knedlíky z pekárny, kynuté ovocné knedlíky z pekárny, těsto na kynuté knedlíky z pekárny, kynuté těsto v pekárně, kynute těsto z pekarny, knedlíky z domácí pekárny, ovocne knedlíky z domácí pekárny, knedlíky v domácí pekárně, knedlíky v pekarne, knedle z domácí pekárny, kynuté testo do pekarny, knedlíky z pekárny na chleba, testo na knedliky z domaci pekarny

Suroviny:
mléko, vejce, droždí čerstvé, sůl, mouka hrubá, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu