Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďová pomazánka pro děti

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jar11

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 - 2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 004 kJ /
479 kcal
Bílkoviny17,28 g
Tuky33,31 g
Vláknina6,90 g
Cholesterol 295 mg
Sodík 186 mg
Sůl0,33 g
Sacharidy24,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na tuku necháme zesklovatět cibuli a přidáme droždí. Mícháme!! Krok 2: Když se droždí rozpustí začíná u okraje hnědnout a voní. Změní konzistenci, vytvoří se vám hrudka oddělená od tuku a v tomto okamžiku jej zalijeme mlékem, osolíme a chvilku provaříme. Krok 3: Odstavíme z plotýnky a vmícháme čerstvý žloutek, na zahuštění trošku strouhanky. Kdo má rád, může přidat sekanou petrželku. Pomazánka je výborná, jak teplá tak studená namazaná na čerstvý chléb.hodně zasytí.

Zveřejněno 6. 9. 2013

Poznámka autorky jar11

Toto množství je opravdu na vyzkoušení a ochutnání.

Pokud ji dělám, tak už jen ze 400 g droždí, je nutné si ale vyhlédnout kamenný obchůdek, či mlékárnu kde droždí na váhu ještě prodávají. V supermarketech nekoupíte!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drožďová pomazánka pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAQO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drožďová pomazánka pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAQO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Vojta Martin: máte aj nemáte pravdu. :-) Enzýmy sú silne ovplyvňované teplotou. Pre enzýmy platí van´t Hoffovo pravidlo : zvýšenie teploty o 10°C k rastu reakčnej rýchlosti enzýmov na 2-3 násobok. Pre enzýmy platí v rozmedzí od 10 do 40°C, pri vyšších alebo nižších teplotách je ich účinnosť silne potlačená, takže ono sa nič nestratí, enzýmy sú tam, len je ich účinnosť potlačená. Najvyššiu úšinnosť dosahujú pri teplote 37°C. Ak zoberiem droždie izbovej teploty a urobím z neho pomazánku, účinnosť enzýmaov bude rovnako potlačená, ako pri vysokej teplote. Ale horúcu pomazánku neje nikto, však? Takže tých niečo pod 40°C je ideálnych.
Vitamíny skupiny B :
Vitamín B2 je rezistentný voči vysokým teplotám. Vitamín B1 stráca úpravou 15-80%, ale zďaleka to nie je len teplom, veľké straty zapríčiňuje rezanie nevhodným nožom. Najvhodnejšia úprava je krátke smaženie, najmenej vhodná varenie.
Vitamín B6 v zelenine je pomerne stabilný, veľmi citlivý je na slnečné svetlo v mlieku, takže mlieko do tmy:-)
Ani B12nie je na tom tak zle ako sa vraví, bežnou kuchynskou prípravou sa z neho stratí cca 12%.
A keďže nielen z droždia sme živí, ale máme sa stravovať všestranne, v žiadnom prípade nehrozí nedostatok viatmínov sk. B.;-)
Mimochodom, keď spomínate Apetito...viete, čo sú a ako sa vyrábajú tavené syry? Tavený syr nie je prírodný výrobok. Má úplne iné zloženie bielkoviny a vápnik je prakticky nedostupný.
A kvôli tomu vlastne ho kupujeme, nie? To by ma mrzelo viac ako strata niekoľkých % viamínov B.;-)

Vojta Martin 24. 9. 2013 05:02
Vsechny recepty na pomazanku maji spolecnou vadu.Drozdi je aromaticke a ne kazdy ho muze jist.Ale je opravdu plne enzymu a mineralnich latek vcetne vitaminu B-komplex.JENZE pri pozadovanem rozpusteni za tepla ztrati drozdi vetsinu latek a enzymu,pro ktere stoji zato ten trochu neprijemny oder prekonat.Takze vazeni -ma to smysl jen za studena.V ruce rozdrolit drozdi,pridat maslo,syr napr.Apetio ci nastrouhany emental,sul..*

jsem ráda, že se drožďová povedla a ochutnali jste. Dávala jsem zpočátku také celé vajíčko, ale bílek v něm někdy vytvořil,,cancour,, a děti brblaly,proto jsem zůstala u původního starého receptu. I po létech je teplá s čerstvým chlebem a bílou kávou výborná snídaně u které se sejdeme vždycky všichni. Díky.

Majka8: Majko, v Lidické ulici je pekařství (vlevo směr Dolní náměstí a cca naproti fotoprodejně) a tam mají běžně vážené kvasnice kupuju je tam a pak na Dolním náměstí v Labužníkovi, tam ale málokdy.
Jinak já drožďové pomazánky moc miluju, asi jsem měla lepší kuchařky ;-);-):-p:-p:yes::yes: a vyzkouším, hezká fotka, Teri :yes::yes::yes:

Pomazánku so strúhankou nerobievam, dávam 2 vajíčka, ale keďže sa tu diskutovalo o množstve mlieka, tak som vyskúšala túto. Merala a vážila som presne, aby som zistila ako to vlastne je, a tak podávam hlásenie :-D:-D:-D Ten 1 dl mlieka nie je veľa. Robila som z dvojnásobného množstva surovín, je to akurát. Zdalo sa po priliatí mlieka, že to bude veľa, ale po pridaní strúhanky sa to zahustilo. Po vychladnutí sa mi dokonva zdalo, že by mohla byť jemne redšia. Takže recept je ok, pridávam bodík a fotky ;-):yes:

Majka8:Majka,to droždie je úplne rovnaké, je to len vec balenia. U nás v obchode dostať kocky klasické, 42 g, ale keďže si pečiem chlieb doma, a robím často kysnuté, aj pomazánky, tak kupujem v Metre veľké balenie, buď 250g alebo dokonca 500g. A je to úplne to isté. Je to šerstvé droždie, ešte sa mi nestalo, aby sa mi niečo z neho nepodarilo a pomazánka je výborná.;-)

maris:Mně se nezadařilo,kostky jsou jiný než droždí na váhu a mám dojem,že ani chuť není ta správná,jako mně dělala babička....recepty mám,ale nikdy s kostky to není ono:no:

Majka8: já nevím, jak to myslíš, vždyť kostky jsou přece čerstvé droždí a knedlíčky z nich dělám naprosto v pohodě;-):-)

Vše z droždí máme rádi,jen už nikde není....jen kostky,nebo instantní:-//Klasika na váhu co byla dříve není k sehnání,škoda,ráda bych rodině třeba udělala droždový knedlíčky,ovšem neseženu v Jbc surovinu,ovšem i tento recept je na 1***

souhlasím s vámi, družinová drožďová byla nepolknutelná a děsně smrděla, s babiččinou se to nedalo vůbec srovnat, ta ale místo mléka dávala trošku smetany na její jemnost.Generace ročníků 1940
vařila trošku jinak.Mrzí mne, že jsem se vám nestrefila do chutě, ale jsou pomázánky i jiné a pro vás určitě suprovní.

Z kvasnicové pomazánky mám doživotní trauma od předškolního věku(dobrých 58 let), kdy jsem byl tyranizován a perzekuován "zdravotnickým personálem!" dětské léčebny, protože jsem nedokázal pozřít tuto hrůzu. Nemohu hodnotit a kdyby to šlo tak bych dal -10. Větší hrůzu neznám!!!! Vím, že drtivá většina to miluje( asi 99% všech) nebo je jim lhostejná, ale já nenávidím. Zkoušel jsem tento vnitřní blok překonat, ale nejde to. Jen, když čtu nebo slyším, tak mně naskakuje husí kůže. Kvalifikovaný zdravotní personál navždy zlomil moji duši. A podobné vzpomínky mám na podávání rybího tuku.
;-(;-(

mléka je možmo dát 60 - 100 ml, pokud dáš více, nic tím nepokazíš, můžeš přidat strouhanku,po vychladnutí je konzistence tužší, ale dá se dobře natírat na chleba.

Na 50g droždia dávaš naozaj 100 ml mlieka?

Tématické fráze:
drožďová pomazánka, pomazánka z droždí, pomazánky pro děti, kostka droždí váha, kolik váží kostka droždí, pomazánka pro děti, pomazánky z droždí, pomazánky pro děti - recepty, dětské výborné pomazánky, vážené droždí, váha kostky droždí, detska drozdova pomazanka, droždí pomazánka, kolik váží kostka kvasnic, pomazanka s droždi, recepty na pomazánky pro děti, droždí na váhu, kolik váží kostka droždí?, zahuštění pomazánky, droždí a pomazanka

Suroviny:
máslo, cibule, droždí, mléko, sůl, žloutek, strouhanka, petrželka

Přidat fotografie receptu