Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chilli švestková omáčka

Sklizeň švestek je v plném proudu a pokud přemýšlíte, jak je využít a patříte mezi milovníky všeho pálivého, můžete z nich připravit chilli švestkovou omáčku. Pikantní omáčka chutná skvěle s grilovaným masem nebo hermelínem.

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

senky senky

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 75 min

90 min (15 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie88 595 kJ /
21 175 kcal
Bílkoviny199,68 g
Tuky60,11 g
Vláknina753,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,44 g
Sůl8,00 g
Sacharidy4 583,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pěkně vyzrálé švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme. Krok 2: V hrnci se silným dnem smícháme švestičky, ocet (dala jsem bílý, ale myslím si, že stejný efekt bude mít i červený nebo kombinace obou), drcený česnek, chilli, sůl a zázvor, přivedeme zvolna k varu a za stálého míchání vaříme 45 minut nebo do konzistence kaše. Krok 3: Pak přidáme cukr, nové koření a hřebíčky, znovu přivedeme k varu a za jemného probublávání vaříme dalších alespoň 30 minut. Krok 4: Ponorným mixérem rozmixujeme a naplníme do čistých, suchých skleniček, zavíčkujeme, očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 5: V této poloze necháme vychladnout.

TIP: Nejoblíbenější recepty na omáčky ke grilování

Zveřejněno 8. 9. 2013

Poznámka autorky senky

Zdrojem je recept v časopise F.O.O.D. Omáčka je pěkně pikantní (pro slabé povahy až ostrá).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chilli švestková omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xyWq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chilli švestková omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xyWq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (76)

Výborná omáčka, letos jí dělám po druhé a oproti loňsku jsem dal jen půl kila cukru a půl litru octa a taky ostřejší papričky <3

k pečenému masu to nemá chybu<3

Tak jsem to průbla. Měla jsem pár úprav kvůli surovinám. Přidala jsem dvě jablíčka, ocet jsem použila rýžový a klasický asi jen 250ml a cukru taky asi jen 250g. Taky jsem dala lžičku skořice a zázvor sušený. Je to výborný a pikantní. Těšim se, až to vyzkoušíme s masem:-)

No nevím, nějakých 15-20 omáček a chilli marmelád už mám za sebou, ale jen tak na okraj nechápu, proč tam mám dát 750 octu a pak to dochucovat 750g cukru? Mám raději, když je tam lžíce octu a pár lžic cukru k dochucení, dle zralosti švestek a hotovo. Jinak to kořeníčko každému podle gusta ;-)

Vařila jsem na podzim, trochu mě děsilo množství vinného octu, nicméně musím říct, že výsledek je vynikající. Příště určitě udělám ze dvou dávek. :yes::yes::yes:

Dobrý den, jakou to má mít po vychladnutí konzistenci já to mám spíš jak džem :-)

senky: výborná s pěti papričkama Habanero doma vypěstované. :yes:

Zobrazit starší odpověď

viki: není větší pochvaly, díky ;-):-)

Teda senky, je báječná. Jen jsem na začátku ještě přidala jednu celou skořici a nemá chybu. Když je na stole s ostatními omáčkami, tahle zmizí první a poptávka převyšuje nabídku :-) Díky!!!!!!

Katastrophe:To mě těší :-) my asi zůstaneme letos bez, jelikož švestky jsou spíš na zemi, než na stromech :-//

Měla jsem nějaké slabší chilli papričky, ještě jsem přidávala a i tak to bylo spíš jemně pikantní (ale to bylo naše rozhodnutí, už nám to vyhovovalo) :-)
Včera jsem ji vařila a při ochutnávání vypadala velmi nadějně :yes: škoda, že jsem od kamarádky měla jen kilo švestek :-)

Dajda:To jsem ráda, že chutnalo:-K:-K nám taky. Už mám jen jednu skleničku, něco jsem rozdala po rodině a kámoškách(dělala jsem dvě dávky), před Vánoci jsme spořádali jednu skleničku se sousedy ke grilovanému masu a olizovali se všichni;-) takže doufám, že i letos budou někde švestky:-D:-D

Příští rok uvařím určitě víc než jednu skleničku na zkoušku. :-p Ke steakům z krkovičky naprosto famózní příloha. :yes::yes:

senky: děkuju!:-K

cathleen:Ivuš, +- jako kečup;-)

Jani, omáčka vypadá báječně, ukládám si ji na příští rok :yes::yes:(švestky už tu nejsou). Mám dotaz - jak je hustá?

zizala::yes::yes:Jaru, díky:-K taky nám moc chutná, už se těším na odpoledne na chlebíčky s paštičkou od Maris a kapkou chilli omajdy;-)

A vida, zapomněla jsem napsat komentář. Zkoušela jsem už minulý víkend :-8 přesně podle receptu. Nejdřív jsem tedy dala méně octa, když si tu někdo stěžoval, bála jsem se, jaké to bude. Ale nakonec jsem ho dolila do celého množství, které je psané. Když se to dusí opravdu dost dlouho, ten ocet se nějak vstřebá a není tam nijak výrazný. Omáčka je fajn:-p, díky za recept :-K:yes:

tejaja:Terezko, to mně těší:yes: my už zládovali dvě skleničky:-)

Bohemia: toto mně naopak mrzí, ale každému chutná něco jiného a jak vidíš z jiných reakcí a zkušeností, je to dokonale poživatelné, zatím všichni žijeme:-D:-D

Urobila som 3 dávky, je to super, len dala by som najbližšie trochu menej cukru, ale to závisí od cukornatosti sliviek. Je to veľmi dobré :yes::yes::yes::-D;-)

Udělal jsem vše podle recetu a musím říct že je to nepoživatelné. Po otevření ze sklenice je cítit jenom ocet. Chuť to má jako ocet s cukrem. Veřím že to "může" být dobré, ale octu bych dal plovinu, klidně i méně. Absolutně není poznat že to je ze švestek, ocet přebíjí všechny chutě :-(

Děkuji za recept, je to výborné, dala jsem cca 400ml obyčejného octa a žádný problém.Jedna sklenička už zařvala:-D v kombinaci s hermelínem a bagetkou.Super:yes:

rozmarynaH: Díky za zprávu a krásné fotečky :yes::yes::-) včera jsem nějak nestíhala:-8

I všem ostatním díky za nahlédnutí do receptu a i za výměnu názorů na něj:-):-);-)

Miroslava Redková 19. 9. 2013 05:51
..toho normálního octa stačí tak 2dl..teď tp právě klohním a bude to skvělé..;-):yes::yes:

spagetka: je to přesně tak, každý má jiné chutě, tak je třeba vyzkoušet a případně si recept upravit. Nám také nakonec omáčka moc chutná :yes:

rozmarynaH:to jsem i za autorku ráda, že chutnalo, máš pravdu, že ze začátku holt ta vůně je jiná, ale potom, mana nebeská :yes::yes::yes:

Tuhle lahůdku jsem vařila přesně podle receptu, téměř 2 hodiny. Fakt je, že po nalití vinného octa do švestek to žádný čichový zázrak nebyl. Ale všechno chce svůj čas a redukci octa (použila jsem italský Aceto di Vino Bianco)se snížila jeho vůně a převážila vůně švestek. Po přidání cukru a koření a dalším převaření vznikla neskutečně dobrá omáčka. Proti původním receptu jsem nedala tolik feferonek, jen jeden lusk papričky jalapeno i se semínky. Z hotové omáčky není ocet vůbec cítit:-! a má báječnou chuť a s pečenou šunkou to byla skutečná mňamka:-*:-* Přidávám foto. Je mě mrzí, že jsem jí dělala jen z kila švestek.

senky: Jani, víš, co by možná bylo dobré do toho receptu doplnit? (když se někomu nezdá to množství octa), zkusit nejdřív jen s půl litrem octa a 500 g cukru a ochutnat, nebo začít na ještě menší množství, ale ochutnávat a pomalu přidávat. je fakt, že nemáme každý stejně "rozbrázděné" chuťové buňky ;-);-):-D:-D, stejně to převáříš, takže kazit se to nemůže. Ale fakt bych začala s menším množstvím a hlavně ochutnávala.
Já teda za svou osobu ne, dělám stejně, jen na tohle množství dávám 6 hřebíčků, hvězdičku drc.badyánu a navíc ještě špetku oříšku mušk., jinak stejně :-)):-)), přidám fotečku, jen co budu mít hotový dřez a nebudu se bát mýt nádobí:-D:-D:-D :yes::yes::yes:

Ivana:nenene, ještě jednou jsem ověřovala, ale opravdu 750 ml vinného octa a 750 g pískového cukru :-!:-! Howgh;-)
Mmch, už jsme jednu skleničku snědli a žijeme:-D:-D

A nemá být toho octa 75 ml? Také jsem zkoušela,dala míň než je v receptu a bylo to stejně strašně kyselé. Musela jsem přidat ovoce,aby se to zmírnilo.

Přiznám se, že mně nenapadlo, že by někdo mohl vážit ovoce ke zpracování nevypeckované, ale pro jistotu jsem doplnila do receptu;-):-)

Wikki: Hlavně - vážilas vypeckované ovoce? To bývá nejčastější chyba pak, protože pecky taky něco vážej;-);-);-). A určitě vinný ocet, ten obyčejný je dosti ostrý, ale dal by se zředit v poměru 1 díl octa na 2 díly vody
Jinak velmi podobně dělám a ten poměr mi připadá o.k. U nás se ostré velmi miluje a nedivila bych se, kdyby si to muž nebo zeˇještě přiostřili, teda na talíři, já zas oheň mít nemusím. :-D:-D:-D:-D

Wikki: a dala jsi vinny ocet? jina zrada mne nenapada

senky: nevím co jsem udělala špatně:-K Dala jsem omáčku do skleniček a uvidím jak se to odleží.

senky:

Wikki: Recept je určitě napsaný dobře;-) kde se v Tvém případě stala chyba nevím, vážilas dobře ostatní suroviny :-?:-? protože já takovou zkušenost nemám;-) a podle níže uvedených reakcí jsou taky zkušenosti jenom dobré;-)

Je recept napsaný dobře? Zrovna jej dělám a je to sám ocet:-// dala jsem ho míň, než je v receptu a je to hnus.:-((

Sakryš, kde jsem byla, že jsem si tohohle receptu nevšimla?:-O Letos švestek máme tak tak na jídlo, ale snad příští rok budou žně jako loni a já budu moci zkusit. Moc se mi to líbí Jani;-):yes:

Krása:yes::yes:

A není tam toho octa moc? Přece jen 3/4 litru?????

:-):yes:

Včera jsem udělala z kila švestek a jakmile dozrají další jdu na druhou várku. Ostré máme rádi a toto "ostrosladké" je mňam:-p :yes::yes:

rozmarynaH: to máš pravdu, mám doma knížku "Rady naši babičky" a tam jsou na stovky rad a návodů do domácnosti, pro zdraví, bydlení, kuchyň a péči o tělo, také takto krásně zobrazené, tak jsem si ji zase otevřela, jsou tam věci z pokladnice našich babiček, vše si může dnes podle toho vyrobit každý sám. Receptík Jany je nostalgiíí této krásy;-);-)

rozmarynaH: :-8 děkuji, Ivu a její obrázky mám moc ráda:-K

Pořád koukám na tu fotku a říkám si, co mi to připomíná. Přišla jsem na to až dneska ráno, no přece obrázky od Ivy Hüttnerové. Ty jsou takové miloučké, uklidňující a moc koukatelné:-K:-K:-K

Jani,tak to je nádhera pro oko:-Ka chuťové buňky se jistě také pomějí,mňam:-p:yes:

rozmarynaH: Taky se mi omáčka líbí určitě by se líbila i manželovi a kdyby tohle viděl,že švestky na kompost tak by ho asi bacilo u nás zásadně do kvasu na slivovičku, tak možná ještě nějaké zachráním a zkusím.

Tématické fráze:
švestková omáčka k masu, švestková omáčka, chilli omáčka recept, pikantní švestková omáčka, švestkova omačka ke grilovanemu masu, recept na chilli omáčku, domácí chilli omáčka recept, švestková marmeláda s chilli, recepty na chilli omacky, chilli omáčky recepty, recept švestková omáčka k masu, chilli omáčka, švestková chilli marmeláda, domácí švestková omáčka, domácí chilli omáčka, recept chilli omacka, chilli omáčky, švestková omáčka recept, švestková omáčka k masu recept, chili omáčka

Suroviny:
švestky, ocet vinný, sůl, česnek, chilli paprika sušená, zázvor čerstvý, cukr krupice, koření hřebíček, koření nové koření mleté

Přidat fotografie receptu