Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka

Žloutkové věnečky jsou chloubou cukrářského umění. Ale s tímto receptem je zvládne opravdu každý. Věnečky z odpalovaného těsta naplníme krémem z pudinku, másla a žloutků. Ke zdobení pak použijeme fondánovou polevu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

ylenulkay

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyjde asi 24 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 804 kJ /
10 947 kcal
Bílkoviny150,58 g
Tuky508,67 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 3,36 g
Sodík 1,67 g
Sůl3,61 g
Sacharidy1 437,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Postup na těsto: Sůl, vodu a olej dáme vařit do hrnce. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme hladkou mouku a mícháme vařečkou tak dlouho, až hmota zanechává na dně hrnce bílý povlak. Hmotu vyjmeme a dáme do robotu. Mícháme hákem a za postupného přidávání vajec vymícháme hustou hmotu. Krok 2: Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na plech vyložený pečicím papírem pak stříkáme tvar kolečka s otvorem. Krok 3: Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C 15 - 20 minut do světle hněda. Záleží na velikosti výrobku. BĚHEM PEČENÍ TROUBU OTVÍRÁME, ABYCHOM ODVĚTRALI PÁRU. Pokud vyjmeme jeden korpus během pečení a ťukneme do něj, musí být tvrdý, pak je správně pečený. Krok 4: Postup na krém: Mléko s cukrem ohřejeme na 38 °C a část odlijeme do misky, kde ho smícháme s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu. Krok 5: Jakmile se začne mléko vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté necháme opět za stálého míchání vychladit. Krok 6: Jakmile je krém vychladlý, nasypeme do něj na kostky nakrájené máslo povolené na pokojovou teplotu a nakonec vmícháme žloutky. Důkladně prošleháme, aby byl krém hladký. Krok 7: Postup na polevu: Fondán vložíme do rendlíku, přidáme vodu a za stálého míchání na mírném ohni necháme rozpustit do tekuté konzistence, podle potřeby přidáme vodu. Fondán nesmí být horký, jinak by byl průhledný a ztratil by sytost barvy. Krok 8: Dokončení: Upečené korpusy necháme vychladnout, rozřízneme je vodorovně, vršky dáme stranou a na spodek korpusu nastříkáme žloutkový krém. Vršek korpusu položíme upečenou stranou do rozehřátého fondánu, vyjmeme a řeznou stranou položíme na spodní část korpusu naplněného krémem. Fondán by měl z vrchní strany stékat.

TIP: Časté chyby při přípravě věnečků. Poradíme, jak se jim vyhnout

Zveřejněno 10. 9. 2013

Poznámka autorky ylenulkay

Troubu můžete nechat celou dobu přiotevřenou, tak že mezi dvířka dáte vařečku - bála jsem se toho, ale opravdu krásně naskočily :)

Tento recept je z kuchařky : Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QXrL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QXrL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Tak jsem dnes zkusila recept . Je jednodussi nez ten co mam, ale... Rozhodne jsem nemohla nechat troubu otevrenou na varecku... První varka se sice povedla, ale pekla jsem ji 30minut na 200 stupnu. Po 15minutach jsem troubu zavrela. Teprve pak naskocily. Druha várka byla naprosto o necem jinem. Ale jinak recept ok.

Arielka: Taky jsem si to myslela... ale tu vařečku jsem tam nakonec přece jen strčila - čímž, byla trouba pootevřená po celou dobu pečení a věnečky krásně naběhli..... Nevím, čím to je :)

S tím otevíráním trouby moc nesouhlasím, mě vždy spadly když jsem jí otevřela.:-// Nejlepší je nakonci stáhnout teplotu a nechat je mírně dosušit.

Podle mě v Makru,nebo cukrárnách ;):-)

rendule: Zkus google ;-) Je tam i recept i možnost si ho koupit hotový :yes:

Můžu se zeptat,kde se dá sehnat ten fondán ?

Tématické fráze:
fondan na věnečky, roman vaněk kuchařka recepty, fondán na věnečky recept, domácí fondán na věnečky, fondán na žloutkové věnečky, žloutkové věnečky, vaříme podle vańka, věnečky podle vaňka, kuchař vaněk recepty, venecky podle romana vanka, roman vaněk kuchařka on line, recepty romana vaňka, roman vaněk věnečky, věnečky vaněk, kuchař vaněk zloutkove řezy, roman vaněk věnečky z odpalovaného těsta, paštika podle romana vaňka, věnečky roman vaněk, roman vaněk recepty online, odpalovane testo vanek

Suroviny:
voda, olej, mouka hladká, vejce, sůl, mléko, cukr krupice, máslo, pudink vanilkový, žloutek, fondán, voda

Přidat fotografie receptu