Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí líčka na dobromysli s houbovým svítkem

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 730 kJ /
2 087 kcal
Bílkoviny146,74 g
Tuky136,04 g
Vláknina5,82 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 1,34 g
Sůl3,13 g
Sacharidy51,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrolu dáme zesklovatět slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme sádlo, pokrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Vložíme líčka a zprudka je orestujeme. Krok 2: Maso osolíme, opepříme a zastříkneme vínem, které necháme zčásti vyvařit. Krok 3: Přilijeme vývar, přidáme lístky dobromysli a zvolna dusíme doměkka. Krok 4: Je-li třeba, přidáme během dušení další vývar (nebo vodu). Máslo prohněteme s moukou, uděláme kuličky, vložíme je do omáčky a necháme provařit (minimálně dvacet minut). Krok 5: Svitek : Na pánvi rozehřejeme plátek másla, přidáme pokrájené houby, osolíme, podusíme doměkka a necháme vychladnout. Krok 6: V míse utřeme 50 g povoleného másla s třemi žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Krok 7: Ke žloutkům přidáváme střídavě lžíci sněhu a mouky. Mouky dáme tolik, aby nám vzniklo těsto, které jde rozetřít na plech (vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný). Krok 8: Těsto ochutíme solí, muškátovým květem, vmícháme podušené houby a jemně pokrájenou pažitku. Krok 9: Rozetřeme ho na menší plech, nebo do koláčové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Zveřejněno 17. 9. 2013

Poznámka autorky maris

Svítek je ze staré kuchařky, viz. foto, jen jsem recept pozměnila přidáním hub a pažitky. Z uvedeného množství moc těsta neuděláme, recept je původně uveden jako vložka do polévek, proto při použití jako přílohy je třeba použít víc surovin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí líčka na dobromysli s houbovým svítkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QXll

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí líčka na dobromysli s houbovým svítkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QXll

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (26)

Svitek jako priloha je zajimavy napad, to by me nenapadlo..skvela inovace..:yes::yes:.

Maris,krása.:yes::yes:

:-p;-);-);-);-);-) krásně upravená líčka, mám je v mrazáku, těším se, že je brzo udělám;-);-):-p:-p:yes::yes:

děvčata souhlasím, to nemá chybu:yes::-D vlastně má, můj talíř je stále prázdný;-)

:-*:-p:-p +19:yes:

Není co dodat vše už bylo řečeno:yes::yes:

Nemá chybu:yes::yes:

Kravský xichtík v té nejrozkošnější poloze, s tím nejpůvabnějším makeupem, krása krásoucí, žravoucí:-p:yes:

:-D Svítek jako příloha mě nikdy nenapadl :yes::yes:

maris:Maruško, moc pěkný recept a u nás by chutnal;-)dávám ti 13.bod:yes:

:-O:-O no to je nááádhera:-8:-K:yes::yes:

Také si vybavuji babiččin svítek a kdyby jenom ten, ještě placky pečené na plotně, sypané mákem s cukrem a jiné dobroty, které uměly jen naše babičky:-K:-8. Raději posílám 11.bodík, ať se tu nerozněžním ;-):-):-K:yes:

Jsem moc ráda, že vás recept zaujal:-) děkuju:-)
Andreo - v poznámce mám, že je to ze staré kuchařky a taky jako vložka do polévky:-)). Je tam víc druhů, např. svítek ze žemlí, kapustové svítky atd. Dřív se hodně dělaly. Asi opravdu hlavně do polévky, ale babička dělala svítek s nakyslou smetanovou omáčkou a bylo to strašně dobrý:-p:-)

Maruško to je teda nádhera:-KPři pohledu na parádní fotky jsem vážně jen polkla a v tichosti závidím:-*:-p:yes:

Maruška, tak toto by som si dala, hlavne svítek by mi chutil :yes:;-)

Svítek jsem taky ještě nezkoušela, ale zrovna houbový mám založený ve Stoleté kuchařce - nejoblíbenější recepty 20. stol.. Recept je z roku 1912. Je dělán trošku jinak a je vložkou do polévky. Někdy to snad vyzkouším;-) Myslela jsem, že svítky se používají jen do polévek, nevěděla jsem, že i jako přílohy. Ale vypadá to moc dobře;-):yes:

Moc děkuju:-)

magdalenka: já myslím, že ne ;-):-D:-D:-D,
to je mi ale otázka, Ty pečeš věci, na které já bych se nezmohla ani ve snu, tak abys neudělala svítek:-)):-))

Všechno už bylo řečeno, tak jen bodík a jdu se něčeho najíst :-/:-))

V živote som svítek (žiaden) nerobila, je to doteraz pre mňa zem neprebádaná. Myslíš, že by som zvládla tento?
Všetko od teba je také krásne skombinované, nepreplácané. Tvoje recepty je radosť čítať, fotky obdivujem. :yes:

skvělý recept od skvělé kuchařky;-):yes::yes::-p:-K

:-8díky za shovívavost :-K recept je to opravdu nádherný+ hovězí maso:-D prostě s:-puper

Děkuju:-K

danielle72: Ty máš tak co povídat,;-) Tvé recepty i fotky jsou nádherné;-):yes::-)
Jikotka: Jiřinko, místo líček můžeš použít třeba pěknou kližku nebo loupanou plec;-)
ivuša: díky a ta chybka - to je asi z hladu;-):-))

ivuša:panebože taková hrubka* žvÿkám *omluvam se všem češtinàřům píšu to na mobilu a asi jsem se přehmátla.To je ale ostuda
:-(:-(

:-K sedím tady v práci už desátou hodinu ,koukám na top recepty , žvíkám pomalu suchý chleba koukám jaké dobroty tady vaříte .Posílám první bod atiše závidím
:-p:-p

Musí to být dobrota :-p,jenže kde sehnat líčka?Minulý týden jsem se na ně ptala u řezníka a paní na mě vyvalila oči,na co že se to ptám :-O:yes:,jinak dávám bodík,moc by mi to chutnalo i se svítkem :yes::yes::yes:

Tedy Maris, mně už docházejí slova chvály pro Tvé kuchařské dovednosti :-D Opět parádička vymazlená :yes::yes::yes::-p

Tématické fráze:
babiččiny recepty hovězí líčka, svítek do hovězí polévky, hovezí líčka, recept na hovezí licka, hovězí líčka s houbami, babiččiny recepty telecí líčka, kravské líčka, telecí líčka, hovězí recepty, svítek z hovězího masa, recept na svítek, hovězí líčka recepty, babiččin svítek, líčka receptech, líčka recept, hovězí líčka recept, hrubka másla s moukou, babiččiny recepty hovězí polévka, jake maso misto licek, líčka

Suroviny:
líčka hovězí, slanina, víno červené, sádlo, cibule, máslo, mouka, vývar, sůl, pepř, dobromysl, vejce, máslo, houby lesní, mouka polohrubá, květ muškátový, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu