Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkovo-čokoládový džem

Tento lahodný švestkový džem s čokoládou a lískovými oříšky, který si sami připravíte, budou milovat děti i dospělí. Má mnoho způsobů využití, ať už na palačinky, na snídaňové pečivo, na krémy do zákusků a nebo ho můžete ujídat rovnou ze sklenice.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kaczik

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 122 kJ /
2 180 kcal
Bílkoviny45,33 g
Tuky98,80 g
Vláknina63,30 g
Cholesterol 6 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy245,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vypeckované a nakrájené švestky vsypeme do hrnce a dáme je vařit asi na 20-25 minut, dokud nepustí šťávu. Krok 2: Přidáme med, cukr, šťávu z citronu a mleté oříšky, promícháme a poté kakao, čokoládu, kokos a skořici. Chvíli necháme provařit. Džem hodně zhoustne, proto přidáme trochu mléka na zjemnění. Krok 3: Hrnec odstavíme, dochutíme rumem, rozmixujeme tyčovým mixérem. Nemusí být úplně dohladka, může zůstat nějaký větší kousek. Krok 4: Horké plníme do sklenic, očistíme hrdlo, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnou.

TIP: Marmelády a džemy a jejich nejrůznější varianty

Zveřejněno 18. 9. 2013

Poznámka autorky Kaczik

Překvapivě to nabádá dát si k tomu sýr, nějaký hermelín či brie nebo kousek parmezánu. Měla jsem štěstí, že švestky byly opravdu slaďoučké, tudíž jsem použila v podstatě minimum sladidla (ať už se jednalo o med či cukr).

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2013/09/svestkov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkovo-čokoládový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2XPK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkovo-čokoládový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2XPK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Už jsem to dělala taky kdysi pro děcka na palačinky;-) Nedávala jsem mléko a myslím ani ořechy. Každopádně je to super nápad;-)

Letos v srpnu (8/2013) vyšla suprová - Knihovnička recepty (báječné letní zavařování), s naprosto famózními recepty, dělala jsem podle ní asi 10 věcí a chuťově naprosto úžasné.

Pokud chcete, aby Vám vydržel, stačí jej dát do skleniček, zavíčkovat a při 80st, 45 min. sterilizovat. Já dělám nutelu ze švestek již léta, pokud jí dám horkou jen do skleniček a převrátím na víčko, vydrží cca 6-7 měsíců. Ovšem, pokud jí horkou naliji do skleniček uzavřu a sterilizuji, vydrží (pokud se nesní klidně dva roky). Já zavařuji opravdu hodně a všechno možné, dělám z ovoce omáčky, chutney, přesnídávky, marmelády, džemy, povidla, zavařuji maso, dělávám vynikající masový rillettes. Prostě vše, včetně ořechů a hub, cpu do sklenic a následně sterilizuji, tedy kromě marmelád, džemů a povidel. Super a vydrží minimálně do další sezóny.:-)

spagetka: Ono rychlá konzumace je poměrně diskutabilní. Myslím si, že v lednici je možné si dovolit dlouhodobější skladování. Jednou jsem zkoušela domácí nugetu. Kakao, mleté arašídy, smetana. V původním receptu bylo řečeno, že to v lednici vydrží tak měsíc. Ještě trochu tam mám do teď, což bych tipla, že je skoro půl roku, a vůbec nic jí není a chutná pořád dobře :-).

Kaczik:ahá, takže asi ne dlouhodobou skladovačku, spíš rychlou konzumaci, hm to jo....Noo, je to neobvyklé a nevšední, takže ...zkusím, teda fakt vzorek, ale když nezkusím, nemůžu krítizovat;-);-) a navíc, jak píšeš, sto lidí, sto chutí (ještě bych přidala, jeden má blbou náladu a večer mu to nechutná, takže 101 :-D:-D:-D:-D)
Každopádně mě to láká. Dotaz, tvůj výtvor, či inspirace? jen zvědavost ;-);-)

spagetka: Asi trochu je, ono to probíhalo mým klasickým stylem "Chutná to takhle, a hodilo by se tam tohle... a ještě zkusím tamhleto" :-D. Mléko není nutnost, dala jsem jej, protože moc nepředpokládám, že by se to nějak dlouhodobě skladovalo :-D. Ale tak věřím tomu, že pokud už se do toho někdo pustí, udělá si to po svém, něco vypustí, něco přidá, prostě komu co chutná :-). Asi doporučuji si udělat vzorek, džem má poměrně zvláštní chuť (i bez toho všeho, jen oslazený a s kakaem), která nemusí všem vyhovovat. Tím netvrdím, že to není dobré. Jen sto lidí, sto chutí ;-).

S mlékem jsem teda ještě nic nezavařovala, připadá mi těch ingrediencí moc, ale docela ráda bych ochutnala.Nebo udělat vzorek? ;-):-p
Víc se mi líbí ta 3 fotka, tahle mi připadá nesmyslně překloněná, ale to je můj názor.

Tématické fráze:
marmeláda s čokoládou, švestková marmeláda s čokoládou, svestkovo cokoladova marmelada, marmeláda ze švestek s čokoládou, marmeláda švestky s cokoladou, zavarene svestky s cokoladou, džem že svestek, neobvyklé marmelády, recepty na neobvyklé marmelády, svestkova marmelada s kakaem, ostružinový džem s čokoládou, recept na džem ze švestek, čokoládová marmeláda, zvlaštní marmelady, marmelády s čokoládou, marmelada s kakaem a rumem, svestovo cokoladova s marmeládou, džem s kakaem, recept na marmeládu ze švestek s čokoladou, švestková marmeláda s banánem

Suroviny:
švestky, med, cukr třtinový, šťáva citronová, kakao, čokoláda hořká, mléko, ořechy lískové, kokos, skořice, rum

Přidat fotografie receptu