Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý makový závin

Kynutý, makový, dokonalý. Takový je tento nadýchaný závin, který si můžete připravit jen tak ke kávě, nebo jako základ sladké snídaně. Rozpis je na dva záviny, ale ani ty nebudou stačit, jak rychle budou mizet ze stolu.

Hodnocení receptu je 4,9 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Olinka5555

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 110 min Doba tepelné úpravy: 40 min včetně doby kynutí

150 min (110 min příprava + 40 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 178 kJ /
6 018 kcal
Bílkoviny184,89 g
Tuky273,83 g
Vláknina98,00 g
Cholesterol 565 mg
Sodík 714 mg
Sůl1,69 g
Sacharidy654,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka. Krok 2: Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout přibližně hodinu, během té doby podle potřeby prohněteme.
Kynutá těsta můžeme připravovat i v domácí pekárně, suroviny dáváme v pořadí tekuté, sypké, sůl do jednoho rohu a kvásek do protějšího rohu. Krok 3: Mezitím, co těsto kyne, připravíme makovou nádivku. Připravíme ji z mletého máku, mléka a hrsti rozinek. Vše svaříme za stálého míchání do husté hmoty a nakonec vmícháme podle chuti cukr. Krok 4: Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme tenkou placku, na kterou rozetřeme nádivku a zavineme, konce dobře uzavřeme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut kynout. Povrch závinu nastřihneme (či krátce nařízneme) a potřeme máslem nebo rozšlehaným vejcem. Krok 5: Vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180 °C. Pečeme 30–40 minut.

TIP: Jak připravit nejlepší makovou náplň?

Zveřejněno 29. 9. 2013

Poznámka autorky Olinka5555

Stejný recept jsem zde nenašla. S těstem se hezky pracuje, netrhá se, je krásně vláčné. Při přípravě těsta je potřeba hlídat množství mléka, někdy stačí 250 ml, jindy musím přidat - záleží na mouce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý makový závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W1Jg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý makový závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W1Jg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Krásně kynulo těsto a pracuje s tím nádherně. Plněno jablky, hruškami a mákem. 😍 Já z tohoto množství připravila tři nohavice.

Výborný recept, jen příště udělám o něco více náplně 😊 Těsto jsem dělala v pekárně, je dobré a dobře se s ním pracuje.

Skvělý recept. Dělala jsem s mákem, tvarohem i s jablky. Dnes jsem neměla žloutky,tak jsem to zkusila bez nich a i tak výborný <3<3

Závin je pro mého muže prý málo makový. Těsto je dobré, jen vážně není vůbec sladké. To mi nevadí, pokud teda nejím jen těsto bez náplně. :-D

Výborný

Dneska jsem jej dělal a luxusní. Těsto krásně vláčné a dobře se s ním pracovalo. Jeden makový, druhý jablečný. Bodík udělen a přidána fotka.. :-)

Plním drobenkou, je luxuxsní

Skvělé těsto,příjemně se s ním pracuje!<3

Chutná mdle... Neuvědomila jsem si při pečení, že je tam na dva záviny jen lžíce cukru. Pokud se rozhodnu závin podle receptu zopakovat, určitě přidám daleko víc cukru.

Dnes jsem zkoušela poprvé, sice mě trochu pukl a náplň lehce vytekla, ale jinak myslím že super ???? přidávám foto

Vše se povedlo:-D

Výborný!!!!!! Jen jsem tam nacpala tolik máku, že příště musím aspoň o 1/3 ubrat. Těsto jsem zadělala v pekárně a krásně se s ním pracovalo. Super;-)

pivoka: dobrý den, ano, cukru se tam opravdu dává maličko, nám to tak vyhovuje a kdo má raději sladší, tak si to posype cukrem. Náplň - tam záleží na tom, jak je suchý mák, proto se tam může dá více mléka, jak je uvedeno v receptu, ale samozřejmě povidla se do makové nápně také dávají a jsou tam moc dobré. Nám to vyhovuje tak, jak je psáno ... Každý má jinou chuť, tak chápu, že Vám to nemuselo chutnat --- krásný den

Při přípravě mi vůbec nedošlo, že do těsta se nepřidává cukr. Až když jsem se zakousla do jinak vláčného závinu jsem se zašklebila, prostě tam chyběl cukr. I z toho důvodu se závin nesetkal s kladnou odezvou. Přirovnala bych to k tomu, jako když se vůbec neosolí jídlo. Ještě by to chtělo vychytat náplň, byla dost suchá. Možná přidat povidla.

Dělala jsem už několikrát a vždy se povedlo :-K:yes:

jacsgirl: byť se zpožděním, ale přece, moc děkuji za fotku a jsem ráda, že závin chutnal:-))

Vasan: ahoj, potřela jsi je máslem nebo vejcem? Možná jsi je pekla moc zprudka ...

Vasan: ahoj, to mne mrzí, já do kynutého těsta nikdy nedávám moc cukru, jen do mazance nebo vánočky. Navíc maková nádivka je dost sladká, ale samozřejmě, každý má jinou chuť.:-)

Testo nam prislo malo sladke. Je v receptu jen jedna lzice cukru a to je pri pulkilovem teste malo. Nezachranila to ani spravne vychucena napln :-O

Ahoj, dnes jsem zkoušela závin podle tohoto receptu. Těsto super, záviny připravené vypadaly krásně a při pečení mi to celé popraskalo. Nastřižené byly. V čem může být problém? Díky

Děkuji moc za recept, žádný jiný závin už nehledám, tento jsem dělala za poslední rok aspoň 10x a vždy nám moc chutná :-) :yes: přidávám i fotečku :)

Dekuju za uzasny recept!Testo vlacne a nadherne se s nim pracuje :-K :yes:

Včera jsem ho pekla a je moc dobrý , vláčný jako ho dělávala moje maminka

Udělala jsem poloviční porci, vláčné těstíčko, jen mi tam přišlo málo náplně, tak jsem dala víc a pak mi to nešlo přendat na plech, dost se potrhal...ale výsledek je báječnej...takový makový twister :-)

V neděli se do pečeni pustim tak jsem zvědav jak se povede.:-?

Vladimír 21. 3. 2016 17:26
Olinko tohle je nejlepší závin ze všech druhů.Nemá konkurenci.Jen do máku manželka přidává trošičku jablečného rozvaru s oříšky.Tohle je zase památka na naší babičku,náplň je chutná v každou hodinu,každý měsíc. Olinko máš 1,1,1!;-:-p:-p:-p:yes::yes:

Miroslava 7. 10. 2014 21:27
Dnes jsem pekla,je vynikající,rodina se oblizovala,díky za recept Mirka:-K

Vypadá bezvadně, určitě vyzkoušíme :):yes:

Měla jsem hodně máku, tak proč si neupéct tuhle skvělou a tradiční záležitost;-) Bodík přidělen už minulý ro;-)k, tak dnes jen fotka;-)

štěpánka 6. 7. 2014 15:51
výborný, upekla jsem jeden makový a druhý tvarohový a vydržely sotva den:-)):yes:

Moje babička ho pekla velmi často a vždy se po něm jen zaprášilo:yes:

Děkuji všem za pochvalu a také za zobrazení podobných receptů, hledala jsem je, ale asi špatně používám vyhledavač, naštěstí stejný tady není.
Tento závin dělávala moje babička, jak děti jsme nad ním ohrnovaly nos, v dospělosti jsem se po něm mohla utlouct:-)))) Babička zásadně dávala všechno od "voka", a jako tuk máslo nebo sádlo.

U nas byl tez casto, babicka i maminka. Mas ho opravdu moooc povedeny.

krása:-K:yes::yes: tohle dělávala babička:-)

Vypadá skvěle :yes::-p:-K

Olinko, to by Tě dnes chválil můj manžel, ten by si dal,krásný receptík:-p;-):yes:

Tématické fráze:
makový závin kynutý od babičky, kynutý makový závin, makovy zavin kynuty, kynutý závin, makovy kynuty zavin recept, makový závin, makový závin recept, kynutý makovec, recept na kynutý makový závin, maková nádivka do závinu, makový závin bez kynutí, recept na makový závin, kynutý závin s mákem, makovy kynuty zavin, kynuty zavin makovy, jablečný závin kynutý od babičky, makový závin kynutý video, zavin kynuty, recept na kynutý závin, makový závin de luxe

Suroviny:
mouka hladká, máslo, žloutek, droždí čerstvé, cukr krupice, sůl, mléko, mák mletý, mléko, cukr hnědý, rozinky, máslo

Přidat fotografie receptu