Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový sirup zastudena

Rakytník je nadupaný vitamíny a sirup připravený šetrným způsobem zastudena jich většinu uchovává. Pokud máte tento keř na zahradě nebo v blízké přírodě, určitě si jeho léčivou sílu nenechte ujít a vyrobte si s námi rakytníkový sirup zastudena.

Hodnocení receptu je 5,0 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 036 kJ /
6 940 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky60,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 580,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plody rakytníku odšťavíme, případně rozdrtíme a propasírujeme. Krok 2: Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem a nechámecukr rozpustit. Občas promícháme, cukr se lépe rozpustí. Krok 3: Vmícháme kyselinu citronovou. Krok 4: Sirup naplníme do vymytých a vypařených sklenic nebo lahví. Krok 5: Uchováváme v chladu, nejlépe v lednici. Krok 6: Preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nachlazení 3x denně.
Je známo, že jeden plod rakytníku pokryje denní potřebu vitaminu C.

TIP: Oblíbené recepty na bylinné sirupy a medy

Zveřejněno 16. 10. 2013

Poznámka autorky hosta

Rostlina rakytníku se využívá skoro celá, ale plod je nadupaný kdejakými vitamíny (skoro všemi) a v kůře a trnech údajně přítomný alkaloid hippopein má protinádorovou aktivitu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Na rostlině se vyskytuje mnoho trnů, jejichž špičky se po dostatečně hlubokém zabodnutí odlomí tak, aby z vás nekoukaly ven, ale je fakt, že vám dost rozptylují specifickou bolestí pozornost na cokoliv jiného. Trnů obdržíte obvykle značnou zásobu při sklizni a při jakémkoliv přiblížení se na nepozorný dosah. Musíte si uvědomovat, že se tak vlastně léčíte, neboť kůra trnů se léčebně využívá také. Rakytník vás ve svém křoví umí pěkně a nezapomenutelně odlovit, i když nemá trny zahnuté jako přítulnější kolega šípek. Má je ale delší – až 8 cm. Je vám určitě jasné, jak jsem nabrala tyto životní zkušenosti.

Plody lze sklízet po dozrání, ale jsou velice kyselé a trpké. Při sklizni začerstva získáte malé množství plodů a velké množství bolestivých šrámů bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Někdo plodonosné větve i ořezává a vkládá do velkých mrazáků, nedodá-li mráz příhodně příroda. Chce to alespoň mínus 10 °C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Já použila metodu č. 1 - o sklizni po zmrznutí jsem dosud nevěděla, ale zcela jistě nezapomenu příští rok :)

Poslední fotografie keře je zkopírovaná z internetu, zapomněla jsem neotrhaný vyfotit, jen pro vaši informaci, jak keř s plody vypadá. Pokud to někomu vadí, odstraním ji, koneckonců si může obrázek kdokoliv "vygooglit".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkový sirup zastudena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mkvA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkový sirup zastudena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mkvA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

výborná šťáva, píchance nevadí, říkám si, že to dělám pro naše zdraví :-K

Dneska jsem udělala tuto šťávu a je super,jsem spokojená:-):yes:

Ja mam rakytniky 3 samice a jednoho samce, odrudu Lekora, take z Lyse nad Labem. Pestuju je jako stromy cca 3 m vysoke a prubezne orezavam bocni vyhony. Kdyz se plody trhaji u mladeho stromku kolmo sa stopku a dle bobulek postupne od konce vetvicky, tak se trhaji relativne dobre. Kdyz je stromek vetsi a starsi tak vetvicky striham,mrazim a pak oklepavam. Je to pohodlnejsi. Zasadne delam vsechno v latexovxch rukavicich a ostny pak nevadi. Jinak bych porad vytahovala zbytky ostnu, protoze se kuze kolem nich zanuti.

Moje žena plody rakytníku češe vidličkou! Krátká silnější. Větvičky nastříhá na cca 20 cm. Jde to dobře.

Jarda: tak to je dobrá vychytávka;-):yes:

Tak se zase letos chystáme sklízek rakytník. Už se těšíme na trhání. To zase bude píchanců. Ale určítě to za to stojí. Letos vyzkoušíme váš recept.

cadilka: Také to tak dělám. Je to lepší než jíst samotné plody. :-p

Zdravím všetkých súčasných aj budúcich pestovateľov rakytníka!
Pestujeme ho niekoľko rokov a spočiatku sme s ním mali viac problémov ako osohu.Vlani som sa na výstave AX Nitra porozprával s jednou milou zástupkyňou veľkopestovateľa /PD Tvrdošovce/, ktorá mi poradila ako nato.Keďže u nás na dolniakoch (a pri mojom polievaní)
rastie rakytník ako vŕba, nie je problém aby bola za dva roky výška kríka okolo dvoch metrov. Tak krásne zarodené konáriky ostrihám a v truhlicovej mrazničke nechám premrznúť. Potom stačí oklepať, rýchlo prebrať a šup naspäť do mrazničky, alebo po rozmrazení spracovať.
Samozrejme sušíme aj listy na čaj. Aj napriek ostňom, je to storočiami vyskúšaný dar prírody, len ho treba užívať a pestovať.Prajem veľa úspechov! Andrej

Rakytník každý podzim sklízím tak, že vezmu malou stoličku, velký lavor a manikurní nůžky. Usadím se a pak už jen odstřihávám bobulky z větviček, občas se píchnu o trn, ale alespoň vím, že nejsem šípková Růženka a tohle mě spíše probere. Těch pár píchanců ;-( za tu zdravou pochoutku stojí. ;-)

Zatím jsem bobulky jen zmrazovala a užívali jsme je jen tak rozmražené, ale letos už jsou keříky větší a bobulek více, tak udělám rakytníkovou šťávu s medem.:-p Jsem zvědavá na tu chuť.

Miluše Dzubová: máte naprostou pravdu, je to neotrhatelné. O beztrných odrůdách slyším poprvé. My letos něco s ostříhanými větvemi dali zmrznout, pak oklepali. Jinak nelítostně vykopáváme všechny odnože samců, velmi prořezáváme, i samice vysoké větve:-)). Při sběru mám pocit, že údajný zdravý účinek je neúměrný vynaložené námaze:-D:-(

Miluše Dzubová 14. 10. 2014 22:16
Také jsem podlehla slibovanému zázraku rakytník,zakoupené sazenice
v Lysé nad Labem na výstavě.Samec má jakési pupeny podobné kočičkám,
objevují se už v lednu jako na lísce jehnědy.Samice je štíhlejší a
roste mnohem pomaleji, květy jsou drobné zelenavé ani si jich často nevšimnu až bobulí.Dlouho nijak nerostli jen samec,samice dlouho byla
zakrslá až najednou vyrazila jako topol má skoro 4m.děsně se rozrůstá
a ty trny,děs a hrůza.Obírala jsem je pinzetou a proklínala se že jsem si takovou hrůzu dala dobrovolně na zahradu(nyní jsou beztrné
odrůdy)známá mi poradila rozmačkat zralé bobule smíchat s vodou ,
procedit a dát tolik medu aby se dala pít vzniklá limonáda.Marmelá
da mi chutnala koupená,nemám odvahu otrhat takové množství na výrobu marmelády.Letos mám rakytník obvzlášť obalený a jímá mně hrůza až ho budu muset otrhat,ani mráz mi nepomohl.Bobule při zběru děsně praskají a příšerně smrdí a ruce jsou jak od slupek z
ořechů.Otec mi vyhrožuje že je vykope,neboť se rozrůstají jako mali
ny a ostružiny.PS:neví někdo recept na jablešné víno,dříve
se dalo běžně koupit(8kčs) ale dnes jen mošt.Děkuji Dzubová.

:-Oje to ok, ze neco takoveho je. Dnes jsem trhala a budu delatsirup.:yes: pak napisu.:-8

Rakytnik by mal zacat rodit v siestom roku,niekedy sa stava,ze zarodi uz v tretom roku,tak zizala pockaj,uvidis.

Na rakytniku je vsetko zdrave hlavne tie,, oddienky",koren aj kora.Hodne sa vyuziva v ruskej homeopatii.
Hosta ,ty mas urcite skusenosti s rakytnikom,lebo ho mas na zahrade,ja to poznam iba teoreticky a kupujem ho v ruskom obchode.urcite to vies,ze ked sa odstredi syrup tak tu suchu cast bez stavy treba vysusit a pouzivat na caj v nom ostava mnozstvo cennych latok a hlavne v jadierkach olej,ktory je velmi dobry na zalud.problemy a mnoho inych.

Ferry:to s tím přemrznutím jsem taky nebrala moc vážně:-)) to s tím ostříhávání trnů je dobrý nápad, to zkusím. Já bez zkušeností seděla v keři s mísou na klíně na plastové židli, vždy jsem se vedrala dovnitř keře a uštipovala - v krátkých rukávech, bylo teplo:-D. Byla jsem pak jak Angelika-markýza andělů, když na ni útočily kočky:-D:-D Výsledek ale za to fakt stojí - ale ty plody děsně páchnou, připadala jsem si jak ve vepříně:-))

Ještě jsem zapomněl napsat,že pod rakytník rozprostřu záclonu (dobře se s ní manipuluje) na ní postavím velkou mísu, nebo jinou nádobu, do které padají otrhané(ostříhané)plody a zbytek napadá na záclonu, ze které se to velice snadno přemístí i přebere. Trhání se mi osvědčilo směrem zespoda nahoru (opak mytí schodů), protože se otrhané plody nezachytávají na větvích a plodech pod nimi ( až na pár výjimek), na pozdních odrůdách při sběru (říjen) už není ani listí.

Jiří Novotný: pozdní podzim - začátek zimy, kdy jsou plody krásně vybarveny, ještě je čas ;-), zkuste se na googlu seznámit se metodami sklizně - ale všechny jsou dost "náročné":-D

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
recepty z rakytniku, rakytnik recepty, rakytníkové výrobky recepty, rakytníková štáva výroba, kdy se sklízí rakytník, šťáva z rakytníku recept, rakytnikova stava recept, domácí štáva z rakytníku, rakytníkové výrobky, rakytník v medu recept, domácí recepty z rakytníku, domácí rakytníková šťáva, rakytníková šťáva za studena, rakytnik recept, výroba rakytníkového sirupu, stava z rakytniku, šťáva z rakytníku za studena, rakytníkový sirup recept na imunitu, šťáva z rakytníku výroba, co z rakytniku recepty

Suroviny:
rakytník, cukr krupice, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu