Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalamánky se škvarky ze žitného kvásku

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janatka janatka

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 261 kJ /
2 691 kcal
Bílkoviny73,50 g
Tuky51,02 g
Vláknina35,41 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 4,19 g
Sůl10,40 g
Sacharidy466,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Asi 12 hodin před pečením si ze lžíce aktivního kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody vytvoříme základ pro nový kvásek a necháme odpočívat při pokojové teplotě. Po 8-12 hodinách odebereme lžíci kvásku na další použití a dáme do lednice. Zbyde nám 300 g aktivního kvásku na dalamánky. Krok 2: Do mísy s kváskem nalijeme 175 ml vody (asi 30°C) přidáme pšeničnou mouku, kmín, fenykl, škvarky a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení nebo pekárně (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut. Krok 3: Mělo by vzniknout lehce lepivé, ale kompaktní těsto. Pokud těsto lepí hodně, přisypáváme po lžicích pšeničnou a žitnou mouku.Těsto rozdělíme na 12 kousků,vytvoříme dalamánky a dáme na plech. Necháme kynout 2 hodiny,poté do nich nařízneme proužku žiletkou zastříkneme vodou,posypeme hrubou solí a kmínem.Do trouby dáme hrníček s vodou.Dáme do rozpálené trouby na 250°C na 10 minut.Poté troubu otevřeme a zchladíme, snížíme teplotu na 180°C a dopečeme asi 12-15 minut.

Zveřejněno 18. 10. 2013

Poznámka autorky janatka

Těsto hnětala pekárna.Fenykl je dost aromatický,kdo nemá rád nedávejte!!

Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dalamánky se škvarky ze žitného kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vwEL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dalamánky se škvarky ze žitného kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vwEL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Peču skoro podobné z kvasku,bez skvarku, přidám 40g ovesných vloček a 30 g oleje...jsou výborné, do druhého dne nevydrží :-)<3:-D

Marie:Tak to opravdu nevím,u nás byly měkké ještě druhý den.Co kdybyste sem tedy vložila svůj recept na nějaké to své pečivo!!!;-)Vy jste měla svůj kvásek domácí!!Ráda se naučím něco od vás :-O

Nebudu chválit,je to hrozný recept,dalamánky jsou tvrdé jak podešvě,chuťově dobré ale vysušené,málo nakynuté a to kynuly 3,5 hodiny,peču 2x do týdne různé pečivo a to peču již 42 let.Za tuto dobu se mi nepodařilo nikdy upéct takové brousky.Nevím kde se stala chyba.

:-p;-):yes:

já jsem shodou okolností zrovna včera na tyhle dalamánky narazila na netu... leč... ten kvásek.. nemám, neumím:-(
máš je krásné:yes::yes::-K

Jo Peťko díky je opraveno.Dejte pozor na ten fenykl,mě tam nevadil,ale děcka s manželem říkali ať to pro příště nedávám.;-)

Ty by mi chutnaly.;-):yes:

Snad jen malá oprava: se škvarky.Pardon, já vím, jsem hrozný.:-8

:yes::-p:yes:

Tématické fráze:
škvarkové dalamánky, pečivo z žitneho kvásku, dalamánky se škvarkama, dalamanek z kvasku, recepty z zitneho kvasku, pečivo z kvasku, domácí dalamanky se škvarkama, žitné pečivo z kvásku, dalamánky vaněk, recepty na pečivo z kvásku, škvarkový chleba z žitného kvásku, domácí dalamánky z žitneho kvásku, recepty z kvásku, kvasek na dalamanky, pouziti kvasku, pečivo ze žitného kvásku, dalamánky podle vaňka, dalamánek recepty, plněné dalamánky, hruška bramborové dalamánky

Suroviny:
mouka žitná chlebová, voda, mouka hladká, kmín celý, fenykl, voda, sůl, škvarky

Přidat fotografie receptu