Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexické chilli con carne

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Monulek

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 698 kJ /
2 079 kcal
Bílkoviny179,86 g
Tuky39,61 g
Vláknina161,11 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 1,97 g
Sůl5,00 g
Sacharidy172,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. Papriku nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek. Krok 2: Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Krok 3: Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. Krok 4: Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Krok 5: Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Krok 6: Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Zveřejněno 18. 10. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mexické chilli con carne

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzKz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mexické chilli con carne

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzKz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Opět uvařeno, super...<3

Moc výborný :yes: Jen se po tom zaprášilo a pro velký úspěch jsem to musel uvařit znoovu :-) Jen tedy osobně dávám přednost před fazolemi z konzervy uvařeným, ale to jen detail. A také jsem napodruhé přidal lžičku kakaa, jak mnozí doporučují a výsledná chuť byla také výtečná... :-)

Vařím cosi podobného a maso je furt jak broky, tak skejtuju po receptech :-)
***
"Mexické chilli con carne"
1/2 lžíce sušené majoránky :-?
Majoránka v Mexiku:-O
Tož nevím, ale spíše bych to viděl na tymián, že
*
PL cuminu by mě zahubila;-) ale pár semínek jsem přidal:-K a taky trošku drceného koriandru

***
"Consummatum est."
Je spousta jiných rcp s čokoládou...
Léta se tomu pošklebuji, ale asi se přehodnotím :-8
Čokoláda nebyla, tak jsem přidal KL kakaa + KL cukru
No, fakt je ten, že se podařilo otupit jistou kyselost jídla a snad to nebude znít moc samolibě když řeknu, že mi krmě chutnala :yes:

Mám rád chilli, ne moc fazole. Ale recept jsem vyzkoušel, dík za něj. Postup popsán velice dobře. Dnes už mám rád i fazole. Po prvním vaření jsem provedl dvě změny. Mleté hovězí jsem osmahl na zvlátní pánvi na sádle, aby bylo křupavé a teprve potom ho přidal k základní pánvi s cibulí a paprikami. Druhou změnou je větší množství fazolí. Na půl kila sekané doporučuje recept 40 dkg fazolí z konzervy, což se mi zdá málo, dávám dvojnásobek a je to ok. Jinak dobrý recept ve srovnání s podobnými. <3:yes:

:yes::yes::yes:hned bych si dala:yes::yes::yes:

Chilli con carne je u nás oblíbené:-pChtěla jsem k některému rcp zde přidat fotky a koukám,že tento je tady takový samičký bez fota;-):-*
Kromě bodíku přidávám foto,které není problém vymazat,až bude vlastní:-K:yes:

Voní to až sem:yes::yes::yes:

Občas toto jídlo taky vařím a dávám jako srettka kousek víc procentní čokolády. Teď jsem ho docela dost dlouho nedělala.:-p:-p:-p:yes:

:yes:výborné jídlo a krásný popis..:-*:-K:-K:-K

miluju tohle jídlo:-p na závěr dávám ještě kostičku hořké čokolády:-p sakra, dala bych si;-):yes:

Tématické fráze:
pravé mexické chilli con carne, mexické chilli, rychle chili con carne recept, chilli con carne top recepty, mexicke chilli con carne, pravé mexické chili corn carne, chilli con carme, mexicke chili con carne, recepty chilli con carne, rychle chilli con carne, mexické chili, mexické jídlo chilly con carne, chilli con carne s kousky hovězího, mail chilli-rsvp.co.za loc:cz, jidlo mexicke chilli, chilli con carne recept, mexickké chili, chilli con carne top, mexické chilli con carne recept, mexické hovězí chilli con carne

Suroviny:
olej, cibule, paprika čerstvá červená, česnek, chilli, paprika sušená sladká, římský kmín mletý, maso hovězí mleté, vývar hovězí, rajče sterilované, majoránka sušená, protlak rajčatový, fazole červené sterilované, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu