Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 397 kJ /
2 246 kcal
Bílkoviny66,75 g
Tuky21,20 g
Vláknina26,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy433,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vykvašený preferment (viz suroviny) smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 dílků a z každého uděláme dalamánek. Nakynout je necháme už na plechu s pečící fólií (můžeme je svrchu naříznout). Krok 3: Pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20 minut) dokřupava.

Zveřejněno 22. 10. 2013

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Pečivo s prefermentem u nás doma frčí

voní totiž úplně jinak, než to,

na které těsto zadělávám klasicky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzVz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzVz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (37)

Tonja: díky za všechny, kteří si tvou dobrou radu přečtou! :-)

Protože je v těstě žitná mouka je těsto znatelně lepivé. Pekaři (včetně těch profesionálních) si "máčí" ruce v mouce. Já používám jinou fintu - namastím si ruce i používané nářadí stolním olejem, stačí jen slabě a těsto se nepřilepí.

Tonja: je tam právem, protože je fakt nádherná :-) dalamánek tak pěkný, že má člověk chuť si pro něj sáhnout :-D

cathleen: Že sis vybrala, Cathleen, můj výtvor jako fotku titulní, je mi velkou ctí.

Tonja: a já děkuji za vyzkoušení a luxusní fotografie :-K Tvoje dalamánky jsou opravdu k nakousnutí! :-8

Vyzkoušel jsem už vícero dalamánků, ale tyto jsou (podle mě i podle celé mé rodiny) ty nejlepší. Budu je asi dělávat dost často. Díky za recept, Cathleen.

Přidávám pár fotek z dnešního pečení.

Dalamánky jsou vynikající. Dnes jsem upekla a už je jíme. S těstem se úžasně pracovalo. Zkusila jsem dát míň droždí do těsta (7g) a taky v pohodě, příště vyzkouším ještě míň a nechám dýl kynout. Díky moc za recept.

Tohle mi uniklo :-O:-O:-O, a to se tu po mě žádá čerstvé pečivo. No dám taky špaldovku, uberu vodu, jak píšeš v komentících. Teď mi došly vlastnosti špaldy. Proto jsem to občas měla moc řídké, no zkontroluju stav zásob a když to b ude k focení, foto přidám. O chuti nepochybuju, i když tvar nebude povedený ;-);-):-p:-p:yes:

dexulka: :-8 děkuju. Každá fotka je u mě vítaná :-K

Jsou opravdu úžasné,takže často opakuji :yes: Tentokrát jsem si dala záležet i na vzhledu i na foto :-8 Bod jsem už dala,tak posílám ještě foto,pokud to nevadí :-K

Ivi, kdybych mohla, dám další bod:yes::yes: protože jsou skvostné. Jak ke guláši:-8 tak vlažné jen tak s máslem;-) Takto jen velké díky za další recept do sbírky:-K:-K a, s dovolením, foto;-)

dexulka: pečivo s prefermentem je opravdu jiné - jinak voní i chutná a déle vydrží vláčné ;-)

Právě mi kynou podmáslové raženky:-)):-)) ale tyto dalamoše budou hned další v pořadí :yes::yes: a už vím i k čemu. Příští sobotu khttp://www.toprecepty.cz/recept/36851-pivovarsky-g... a jídelníček na příští víkend hotov:-D:-D:-D Holky díky:-K:-K

Vzhledově nic moc,ale ta chuť ... více receptů s prefermentem prosím :-p :-K Přidávám bod i foto :yes:

Ok,děkuji za vysvětlení - já myslela,že je to právě naopak :-)
No,to je jednoduché - nemám pšeničnou chlebovou :-) a taky jsem to chtěla udělat trošku zdravější ;-) zkusím tu špaldovku tedy aspoň.Ještě jednou děkuji za rychlou odpověď :-K

dexulka: neomlouvej se, zadne rypani neni, jen dotaz.
Mouka, psana jako prvni (v nazvu) je v pecivu ve vetsinovem mnozstvi. Proto psenicno-zitne, ne naopak.
Psenicnou bych zitnou nenahrazovala, testo se pak chova vyrazne jinak a byl by treba i jiny postup. Pokud das misto psen.chlebove spaldovou, ta pije min vody, je to treba zohlednit. Dej treba zpocatku o 3 PL mene a bude-li treba, po trose ji do testa pridej. Vsak uvidis ;)
Proc tam vlastne nechces dat tu ps.chlebovku?

Na preferment mám zaděláno,ale měla bych dotaz:Nešla by nahradit ta pšeničná chlebová mouka žitnou chlebovou? nebo aspoň špaldou? Co bych pak musela změnit? Jelikož to jsou pšenično-žitné dalamánky,neměl by tam být většinový podíl mouky žitné tedy? Nebo je to opačně? :-)Nechci rýpat,jen se ptám ;-)

cathleen: úplně jiné, daleko lepší;-):yes::yes::-K

rebeka: máš je :yes::yes::yes: A jsem moc ráda, že chutnaly. Že jsou chuťově jiné, než zadělávané klasicky, jen s droždím, viď?;-)

Cathleen Ty jsi velká šikula :yes::-K Ukládám a někdy vyzkouším ;-)

cathleen: hlásím: hotovo:-!:-!:-D
malinko se mi lepilo těsto na ruce, ale poradila jsem si omoučením rukou;-), jinak naprosto luxusní... kůrčička křupavá a uvnitř mechově nadýchané, prostě mňamósní:-p:yes::yes:
posílám foto, jak vidno, v mém podání poněkud rustikálného vzevření:-8:-D:-D, ale na chuti ani mé patvary nic neubraly... asi jsem to měla víc splácnout, že:-?
jinak moc děkuju za recept, toto je silný konkurent pro trojhránky:-8:-D:-D

cathleen: díky:-) jdu to tam právě uvrhnout, drž mi palce;-):-D

rebeka: urcite. Přenecháme dřinu strojům, ne? ;-)

cathleen: tak, prefer... no, ty víš co:-D:-D je v míse.. a chtěla jsem se zeptat: můžu to zítra nechat udělat pečku:-? jakože zamíchat a vykynout:-?;-)

no k této kráse není co dodat:yes::-D určitě upeču, jen co bude trochu více volného času;-) ale už se těším:-p

rebeka: :-p:-p tobě - a nepovést se?:-D

hančí juice: ano, Hani, ale já raději vodu vážím - odměrky, jak jsem zjistila, bývají hodně nepřesné.

rebeka::-D:-D:-D

Moc príma recept a hotový výrobek je překrásně naaranžovaný:-K:-K:yes:

zítra, jak se vrátím z denní 12tky, jdu do nich:-!;-) dívala jsem, vše potřebné mám doma... a běda tobě, jestli se mi to nepovede:-// běda:-!:-D:-D:-D:-D

abych poznala jak jinak voní, nezbyde, než upéct:-8;-):-D
máš je překrásné, Ivo:-K:-K:yes:

Tématické fráze:
dalamánky 12 hodin kynout, dalamanky s prefermentem, dalamánky ze špaldové mouky, recept na dalamánky, žitné dalamánky, psenicno zitne dalamanky, pečivo s prefermentem, chlebovka žitná recept, recept na šplaldové na dalamánky, celozrnné pečivo sprefermentem, chlebova mouka pšenično žitna, jak ude zitny kvasek, pšenično žitný dalamánek, pečivo z žitné mouky dalamánky, pšenično žitný dalamánky, dalamánky recept, spaldove dalamanky, celozrnné pečivo s prefermentem, vláčné špaldové dalamánky, dalamanky

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka hladká, droždí, voda, sůl, cukr, kmín celý, olej, mouka hladká, mouka chlebová pšeničná, droždí

Přidat fotografie receptu