Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové

Dýně jsou opravdu všestranně kuchyňsky využitelné plodiny. Můžete je zkusit i ve formě noků, či knedlíčků, které jsou nejen dobré, ale i chutné a hezky barevné. Noky, které nespotřebujeme, navíc můžeme zamrazit pro pozdější použití.

Hodnocení receptu je 4,8 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 391 kJ /
332 kcal
Bílkoviny22,16 g
Tuky15,87 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 3,42 g
Sůl8,42 g
Sacharidy20,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky. Krok 2: Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky. Krok 3: Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků. Krok 4: Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky. Krok 5: Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky (knedlíčky) vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat. Krok 6: Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky (špecle) necháme ještě 3 minuty provařit. Krok 7: Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.

TIP: Jak na dýňovou polévku?

Zveřejněno 31. 10. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Hotové noky jsou lehce “oslizlé“ :) ale chutné a hezky barevné.

Noky, které nespotřebujeme, můžeme zamrazit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ArBp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ArBp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Lidka:Liduško,semínka jdou velice lehko oddělit od dužiny.Pak se v cedníku pořádně propláchnou a dají se usušit.Poté se můžou na pánvi v troše oleje opražit,nebou konzumovat jen tak:-)

Nikina::-*:-KDíky:-)

Napíšete mi někdo, jak čistíte dýňová semínka? Loupání je hrozné. Děkuji.

Drahouši, ty jsi normální kouzelník, přiznej se :-D Krásné to máš a ta barvička - radost pohledět :yes::-K

Děvčata díky:-*:-K

:-p:yes:

Ty jsou překrásné :yes::yes::-K

zizala:Jaruško moc děkuji:-K:-K

A holky omlouvám se Vám za ty"hokly":-8:-D:-Dv předešlém komentáři.

Krásný originální recept :yes::yes: a moc pěkně nafocený :-*

Hokly moje zlaté:-*ani nevíte,jak jste mě potěšily svými hezkými komentíky:yes:Moc Vám všem děkuji:-K:-K

Bibinka:Janinko,vyzkoušej to klidně s tím patisonem a aby těsto nebylo bledé,tak do něj přidej trošku kurkumy,čtvrt nebo půl lžičky,podle toho kolik těsta by jsi dělala.Já jsem k uvařeným bramborám tu dýni dávala syrovou.Proto jsem na hladinu vyplavané tvary nechala ještě nějakou dobu provařit,aby i ta dýně byla hotová.
Měla jsem v plánu,kdyby to nebylo jedlé,že to všechno projedu ponorným mixérem,osmahnu slaninu s cibulkou a předělám to na nějakou"omáčku":-O:-8Asi jsem poděs,ale do záchodu by to nešlo:-D

magdalenka:Magduško,posledně jsi u mých křupavých placiček měla dotaz,co se semínky;-)tak jsem našla suroviny,co k sobě pasovaly a byla moc príma polévka:-p:-))

Irrena:Irenko,tak to je škoda:-/mohla jsi ji dát tředa pod maso,nebo podusit se smetanou...Děvčata tady mají hodně receptů:yes:

No ty jsi "diabol" - co ty s tou dýní všechno nevymyslíš:-)):yes:

Sledujem tvoje kúzla v kuchyni...;-):yes:

Aničko máš super nápady;-):yes: škoda že jsem půlku dýně vyhodila, už jsem nevěděla co s ní:-8

Aničko, Ty jsi chytrá hlavička, souhlasím s holkama, jsi kouzelnice,;-) máš zase pěkný nápad a hned vím, co s dýní,kouká na mne už delší dobu:-) a tak na víkend je to výborný tip:yes::yes::-p

:yes:přesně moje slova napsala už Yanull:-K:-K:-K:-K

Aninko, zase si mi dala skřítka do hlavy, chtěla jsem si k té omáčce z ořezu s patisonem udělat dnes bramborové placky a tak nevím zda neudělat tyto noky, ale nemám dýni, tak by musely být bez ní a to už nebudou tak krásně barevné:-( Dávám ti 6.bod:yes:

Tématické fráze:
dýňové noky, dýnové noky recept, noky z dyne, dýňové nočky, dýňové knedlíky, bramborovodýňové noky, noky dyňové, dýnové recepty, dýnové noky-recept, bramborové špecle recept, bramborové špecle, knedlíky a noky, noky s dýní, recept na dýňové noky, bramborovo dýnové knedlíky, noky příloha špecle, bramborové noky jako příloha, bramborové špecle recepty, bramborovodýňové noky recept, dýňové bramboráky

Suroviny:
dýně hokkaido, mouka polohrubá, krupice dětská, vejce, bylinky, petrželka, kerblík, sůl, voda

Přidat fotografie receptu