Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta

Bratislavské rohlíčky z kynutého těsta, s ořechovou náplní, jsou krásně křehké a v ústech se lehce rozplývají. Dle velice podrobného rodinného receptu se vždy povedou. Z těsta můžete připravit také závin.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 94 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 14 min bez doby odpočinutí těsta

94 min (80 min příprava + 14 min tepelná úprava, bez doby odpočinutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

zhruba 60 rohlíčků nebo 6 závinů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 480 kJ /
8 958 kcal
Bílkoviny183,93 g
Tuky404,76 g
Vláknina58,10 g
Cholesterol 654 mg
Sodík 224 mg
Sůl0,41 g
Sacharidy1 115,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo a máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Připravíme kvásek. Čerstvé droždí utřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžíci mouky z odměřeného množství a promícháme. Necháme půl hodiny a teplém místě vzejít. Krok 2: Mezitím připravíme ořechovou náplň. Vodu svaříme s cukrem na sirup. Do ořechů nalijeme cukrový sirup dle potřeby, aby náplň nebyla tekutá, ale polotuhá a ochutíme skořicí, medem a citronovou kůrou. Ochutnáme, až náplň prochladne a chutě se spojí. Je lepší připravit náplň den předem Krok 3: Mouku promícháme se solí a cukrem. Přidáme změklé sádlo a máslo, rozšlehané vajíčko a kvásek. Těsto dobře vypracujeme. Pokud těsto děláme v robotu hnětacím hákem, tak na nejmenší otáčky. Krok 4: Těsto dobře vypracujeme. Z těsta uděláme bochánek, nebo váleček. Pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Těsto by mělo odpočívat nejméně 12 hodin. Krok 5: Ráno z těsta uděláme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme na prst hrubá kolečka. Odvážíme jeden rohlíček má mít 25 g těsta, umotáme kuličky a necháme 15 minut na válu odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Pak jednotlivé kuličky tence vyválíme, do jednoho rohlíčku navážíme 25 g náplně, naplníme a smotáme. Uložíme na plech. Pravé bratislavské rohlíčky nemají tvar podkovy, ale jsou nahoře hranatého tvaru a konečky jsou v pravém úhlu stočeny dolů. Konečky nejsou špičaté, nýbrž vypadají jako konec roury. Z konečku rohlíčku by měla být vidět náplň. Rohlíčky nevytékají a nepraskají. Krok 7: Rohlíčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě 30 minut v teple kynout na plechu. Namažeme a necháme vajíčko uschnout. Podruhé mažeme vajíčkem před pečením. Před pečením popíchat svrchu jehlicí na maso. Do vajíčka na mazání můžeme přidat vanilkový cukr a rum, ale nemusí být. Krok 8: Pečeme v troubě na 200 °C bez horkovzduchu cca 12-14 minut. Po upečení ještě teplé zabalíme pečlivě do alobalu a necháme odpočinout. Vydrží dlouho čerstvé. Ze stejného těsta se peče i makový a ořechový závin. Trvá několik dní, než těsto přestane být křehké a získá chuť pravých rohlíčků. Krok 9: Z tohoto množství lze udělat 6 kousků závinu. Závin vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a pak se ihned stáhne na 170 °C. Záviny se pečou cca 25 minut. Doporučuji upéct jeden napřed- vyzkoušet troubu.

TIP: Maková náplň bez vaření - oblíbené recepty

Zveřejněno 12. 11. 2013

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Maková náplň: Stejný postup (můžeme přidat rozpůlené rozinky asi hrstičku). Propláchneme je předtím horkou vodou. Původní recept mé tchyně /hledala jsem ho deset let/. Dnes se mi dostal do rukou zcela náhodou. Byl v kuchařce, kterou jsem půjčila známé. Dnes tu knížku přinesla a z ní vypadl tento recept. Vyluštila jsem ho až s pomocí manžela neboť půl receptu bylo maďarsky, kousek "slovensky", suroviny německy.

Tchyně psala recepty ve třech jazycích, možná proto, abych si nemyslela, že život je peříčko. Kdo upeče první, má titulku. Budeme se těšit na obrázky. A já jenom doufám, že dávno ztracený recept dokážu upéct také já. Už máme deset let Vánoce bez bratislavských rohlíčků. Mléko nepřidáváme vůbec, jinak budou rohlíčky v troubě nabývat a budou na nich praskliny.

Volné šíření receptu i fotografií dovoleno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GAyK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GAyK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Daniela Šišáková 23. 3. 2015 15:24
úchvatné a velice výborné,povedlo se,děkuji:-))

Veronika.Hrozna: Manžel právě konstatoval,že jsou vétší ,ale prý jsou skoro chuťově k nerozeznání od pravých Bratislavských rohlíčku ! A sdělil,že je třeba nechat je uležet ! :-( To chutnal tŕi kusy,takže k uležení asi nedojde! :-( A ješté konstatoval ,že sádlo musí být asi fakt čerstvé,nebo v těch mých není prý cítit! Dělala jsem z koupeného v obchodě a nebylo právě čerstvé ! :-(

Moc se mi nepovedly,jsou větší jako mají být. Mají být o hodně menší,ale já se posnažím a fotečky vyměním. Já to pekla porvé v životě! :-(:-O

Pravé bratislavské rohlíčky se dají koupit v Praze ve Světozoru.Tenoučké těsto s perfektně vychucenou makovou náplní Vás dostane!Ale ta cena;-(

magdalenka:Bezva video, ráda jsem se podívala:yes:;-):-K

magdalenka: :yes: pěkné video, není nad názornou ukázku :-K

Na tom videu je vidno aj konzistenciu cesta, všimnite si, žiadne nadýchané, ale husté hutné mastné cesto. My sme ich doma ale robili značne menšie.

magdalenka:Na vianočné trhy pôjdem. Vezmu sebou "experta" a bude ochutnávat.Jenom nevím jestli "rohlíčky" :-D,když tam bude takových dobrot
od kostí a od pohárku ,to bude problém!:-S

Teraz som našla toto video, je na nich dobre vidno tvarovanie. Len pravé treba kvôli mramorovaniu potrieť 2x žltkom, druhýkrát po zaschnutí prvej vrstvy.
http://www.akosatorobi.sk/video/3117/bratislavske-...

magdalenka: júú díky za popis fakt :-K:-K:yes::yes::-p:-p

Veronika.Hrozna: Do cukrární v meste nechodím, takže nemám prehľad. Možno v cukrárňach v meste sú...Alebo na vianočných trhoch? Musia byť hnedé a také akoby popraskané, mramorové, vtedy sú to pravé "pajgle". Ale v M. som na trhovisku videla krásne.

Veronika.Hrozna: Veru, bacha, to je problém. Já si na trhu koupila údajně pravé bratisl.rohl. Bylo to listové těsto s náplní, to podle mne není ono, nebo se mýlím?

magdalenka: Dajú sa tie "pravé " ešte vôbec niekde kúpiť ? Ja netuším ,kde by som ich mala hľadať !

spagetka: Ladi, to cesto je také mastnejšie, drolivejšie, ťažko pripodobniť k niečomu - vzdialene linecké? Do cesta ide málo cukru a plnka bola vždy len maková a orechová, tam dáš trochu sladidla. Je to trvanlivé pečivo. Teda aspoň tie rohlíčky, čo ja robím - pozri podobné.

magdalenka: Magdi, čemu se dají přibližně přirovnat? Docela by mě lákalo to vyzkoušet a tgradičně, bez náhražek jako dia, to by nebylo stopro ono

Tématické fráze:
bratislavské rohlíčky, bratislavské rohlíčky bez kynutí, bratislavské pajgle, bratislavské rohlíčky video, bratislavsky zavin, bratislavský rohlíček, bratislavské rohlíčky postup, bratisl.rohlíčky, pravé bratislavské rohlíčky, bratislavské rohlíčky recept, bratislavske rohlicky top recepty, bratislavske rozky, bratislavske rozky recept, recept na bratislavské rohlíčky, top bratislavské rohlíčky, bratislavske zaviny, bratislavske rozteky, bratisl. rohlíčky s ořech. nád., rohlíčky dle tchýbě, linecké rohlíčky s makovou náplní

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, máslo, sádlo, cukr krupice, sůl, vejce, droždí čerstvé, voda, ořechy mleté, cukr krystal, med, kůra citronová, skořice mletá, povidla švestková, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu