Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý chlebíček, nebo bábovka

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

suslajda suslajda

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 923 kJ /
4 762 kcal
Bílkoviny97,26 g
Tuky174,68 g
Vláknina32,68 g
Cholesterol 1,53 g
Sodík 275 mg
Sůl0,55 g
Sacharidy647,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem si namočíme do Amaretta rozinky, brusinky a kustovnici. Krok 2: Do misky dáme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, jednu lžičku cukru a jednu lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem a solí. Přidáme kandované ovoce, rozinky, brusinky, kustovnici a Amaretto, které zbylo po máčení. Dále přidáme citronovou kůru, kvásek, muškátový oříšek, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme těsto. Krok 4: Těsto necháme vykynout, znovu těsto propracujeme a necháme vykynout ještě jednou. Krok 5: Vymažeme formu, těsto opět propracujeme a vložíme do formy. Necháme ho ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 6: Dáme do trouby vyhřáté na 200°C pečeme 5 minut, troubu stahneme na 160°C a dopékáme 45-50 minut. Asi po 15 minutách pečení přikryjeme formu pečícím papírem. Dobu pečení si každý určí podle své trouby.

Zveřejněno 23. 11. 2013

Poznámka autorky suslajda

Pekla jsem z 1/2 dávky ve formě na biskupský chlebíček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý chlebíček, nebo bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wv6x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý chlebíček, nebo bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wv6x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Hančí,ten je hezkounký a jistě moc chutný:-K:-p:yes:
Ach jo,proč jen jsem na to pečení tak levá:-S:-8

Krásně žluťounký :yes::yes: bude moc dobrý;-) uložila jsem.

Hella:;-);-)

suslajda: Děkuji za pochopení, nějak s tou "očistou receptů" musíme začít, promiň, že jsi to odnesla první ty ;-) Jinak +7

:yes::yes::-K

suslajda: ;-):yes:

Hella:s tím názvem jsem ulítla a opomenula jsem do poznámky napsat, že jsem pekla z 1/2 dávky. Jinak se může péct i v bábovkové formě;-)

Při vší úctě k autorce i k tomuto hezkému receptu si dovoluji velmi pochybovat, že se zde jedná o biskupský chlebíček. Biskupský chlebíček je velmi specifické označení výrobku z třeného těsta pečeného v chlebíčkové formě. Pokud je zde uvedený moučník z klasického kynutého těsta na štolu upečen v chlebíčkové formě, nelze to nazvat biskupským chlebíčkem. Pokud bych to silně přehnala, pak by bylo možné předpokládat, že pokud by autorka těsto upekla v mini formičkách, nazvala by to rakvičkami? Asi nikoliv, ale nesmysl je to stejný. Už i podle váhy ingrediencí je jasné, že se jedná o štolu, neboť do chlebíčkové formy se vejde max. polovina daného množství, možná ani to ne.
Jinak recept je to velmi dobrý, chlebíček možná taky, jen ne biskupský! Je to jen můj názor, prosím, nekamenujte mě za něj!

To je v pohodě,on je dneska taky každý biskup jiný.:-);-)

Porada:
Máte pravdu...:yes: Blbě jsem se podíval:no::-((

Porada:Asi jiný druh "HŘBETU". I já mám 3 druhy. Jeden jako víko rakve- zcela hladké. Druhý jako víko rakve se žebrováním a třetí půlkulatý se žebrováním. Používám různě. Třeba bez žeber na "Maďarský řez" "Paštiku" apod.

Já si myslím, že to není pečeno v srnčím hřbetu,chybí žebrování a má to skoro absolutně rovné dno.Jinak ovšem metráž nevím.:-):-p

Přesně jako casino, taky bych ráda věděla jak to s tou formou je. Jedna jistě nestačí. Taky recept ráda vyzkouším.

Asi to vyzkouším..., možná ještě dnes..., ale mám dotaz:
Kolik metrů je dlouhá forma na uvedené množství (mouka 550g)?:-D Odhaduju to tak na 4 formy po 30cm (mluvím o formách na "srnčí hřbet", protože v těch to bylo podle obrázku pečeno a jsou na objem menší než forma na BISKUPSKÝ chlebíček)

Majka8: http://www.kustovnicecinska.cz/
Kupuju ji ve zdravé výživě a v obchodech, kde mají na váhu všechny možné druhy ořechů a sušeného ovoce

Majka8:Pěkně prosím kustovnice čínská je ovoce velmi zdravé obsahující obrovské množství všeho možného zdraví prospěšného a lze ji koupit v e-shopech i na aukru (napsal bych i u kterého prodejce, ale to by byla nepovolená reklama). Chuťově je celkem dobrá, rozinky a brusinky jsou (pro mě) chutnější, ale když jsou tam všechny 3 jak to jest v receptu, tak je to bezva. Mlsný jazýček si přijde na své.
Bod je Jasný:yes::yes:

Doufám,že nikoho zase nenaštvu,když se zeptám co je kustovnice čínská,fakt nevím a ráda bych recept vyzkoušela...biskupský chlebíček je moje srdcová záležitost s dětsví od babičky,tak dobrý jako ona jsem ho nikdy neudělala,určitě jsem dělala jinak,než je tento recept,třeba bude podobný a já budu šťastná...bohužel,recept záhadně zmizel,nikdo z rodiny ho nemá:-//

Děkuji za milé komentíky:-8

rozmarynaH::-)):-D k smíchu to neni, naopak, ale napsala jsi to tak pěkně, wowo, máme každý své vzpomínky svázané s nějakým jídlem, co?;-)

S biskupským chlebíčkem mám spojený jeden pravdivý příběh. Moje zamilovaná kamarádka Anna ho vezla svému milému Františkovi na dovolenou až na Tenerifu. František chlebíček spapal a pak milou Annu opustil kvůli jinému, velmi mladému děvčeti. Ale ten její chlebíček nebyl kynutý a v tom to asi bylo. Ten kynutý musí být velmi chutný :yes::yes:

ěHani, máš ho krásný, žlutoučký a určité je moc dobrý, jak Tě znám:-K;-);-):yes:

To je aspoň krásná žlutá barvička :-):yes:

Tématické fráze:
kynuty biskupsky chlebicek, biskupský chlebíček kynutý, kynutý chlebíček, biskupský chlebíček s mákem, biskupský chlebíček, babovka jako biskupský chlebicek, bábovka do chlebíčkové formy, kynuty babovka, kynutý květ, biskupský chlebíček z třeného těsta, recepty do chlebíčkové formy, třený biskupský chlebíček, biskupský chlebíček jako bábovka, chlebičkova forma na štolu, bábovka ve formě na biskupský chlebíček, kynutý biskupský chlebíček recept, biskupský chlebíček bábovka, babovka do formy na biskupský chlebíček, ynuta bábovka, bábovka z biskupský chlebíček

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, droždí, mléko, sůl, ořech muškátový, citron, máslo, amaretto, kustovnice, rozinky, brusinky, ovoce kandované, máslo, vejce

Přidat fotografie receptu