Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 110 min

110 min (110 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 554 kJ /
2 522 kcal
Bílkoviny189,79 g
Tuky191,78 g
Vláknina4,38 g
Cholesterol 572 mg
Sodík 4,23 g
Sůl10,71 g
Sacharidy8,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hříbky namočíme na 30 minut do studené vody. Krok 2: Ze špeku si nařežeme delší, úzké špalíčky a vložíme je na 20 minut do mrazáku. Poté je vsuneme do kližky, do které jsme si ostrým, úzkým nožem udělali delší tunýlky/otvory. Krok 3: Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí orestujeme na rozehřátém oleji do narůžovělé barvy. Krok 4: Na takto připravený základ položíme prošpikovanou kližku a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme horkou vodou zhruba do poloviny masa, rozdrobíme bujon a přidáme z vody vymačkané hříbky. Krok 5: Přikryté poklicí dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby dolijeme horkou vodou. Krok 6: Pokud budeme maso připravovat v papiňáku, po zatáhnutí masa podlijeme 250 ml horké vody, přidáme ostatní suroviny a od doby varu na slabém plameni dusíme přikryté tlakovou poklicí 40-45 minut. Krok 7: Měkké maso vytáhneme na prkýnko, nařežeme na plátky a uchováme v teple. Krok 8: Do vařící šťávy nalijeme ve vodě rozmíchanou mouku a slabým varem provařujeme 10 minut. Šťávu dochutíme pepřem, dle potřeby přisolíme a podáváme s plátky masa a dušenou rýží.

TIP: Jak připravit hovězí kližku na česneku

Zveřejněno 3. 12. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Šťávu můžeme zjemnit smetanou, ve které si rozmícháme hladkou mouku a nebo po vypnutí sporáku do hotové šťávy můžeme přidat plátek másla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5l0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5l0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Za přidané komentáře ohledně hříbků děkuji:-K

casino: pokud něco dělám se sušenými houbami, tak mi to, že tam jsou víc cítit, opravdu nevadí. nesmí se "přepražit", nebo zhořknou - jen tak, aby změkly a rozvoněly se, pak se stejně podlévá... houby namočené předem mi přijdou jako natenko nakrájený molitan:-D
Ale je to o zvyku a o chuti, třeba zkus někdy do bramboračky a uvidíš že ti to bude chutnat moc - orestovat s cibulí a zeleninou a pak podlít:-));-)
Přirovnání k okurkám mi moc nesedí - do okurek se voda nevpije a nic se z nich nevylouhuje, oproti houbám:-))

No, možná budu za alibistu, ale nemohu jinak:-//
Právě jsem dojedl... Na jednom talíři jsem měl obě rizota a porovnával jsem je furt dokolečka dokola. To z máčených hub mi přišlo jemnější, chutnější. To z hub nemáčených je více cítit po sušených houbách. Rozdíl není moc velký, ale je znát.
Nevím k čemu to přirovnat...
Je to jako s nakládanými okurky: Okurky nacpané do skla přímo z košíku jsou jinačí než okurky před sterilací namočené na den ve vodě.
Tož tak:-))

hosta: 03.12.2013 16:31:23 píše:
"...sušené houby pod maso, nenamáčet..., ...Stejně tak připravuji i polévku a cokoliv ze sušených hub..."
Také sušené houby nemáčím, ale zatím jsem je nezkoušel restovat...
Dnes jsem uvařil paralelně dvě rizota: jedno ze suš. hub smažených společně s cibulkou, druhé z hub máčených (vodu jsem dál nepoužil, což bych normálně udělal)
Výsledek:
Rýže s restovanými houbami měla logicky lepší barvu a nelogicky:-* i lepší chuť:yes::yes::yes:

Hrašuľka.Hrašuľka 4. 12. 2013 22:50
maria: Tejaja to napísala úplne presne, ja len dodám, ak mäsiar nevie čo je kliška, treba zmeniť mäsiara.:-D:-D:-D

Všem Vám děkuji:-K:-K

Krása nesmírná, dobrota veliká!!!:yes::yes::-D:-D

krásné foto,velká bašta na talíři:-p:yes:

Aničko, k této baště prostě není co dodat:yes::-D

hosta:Fakt?To musím vyzkoušet,já si vždy sušené houby namáčím den před vařením do studené vody...brácha hajný mně fest zásobuje a dělá to taky tak,prý se chuť hub uvolní,tak teď jsem s toho jeleň,můj bráška je super kuchtík a já nemám odvahu mu zdělit,že to jde i jinak:-D

Umíííí:yes::-K:-K

:-O:-O to je zase krása:-K:-K ty jsi kouzelnice:-):yes::yes:

Hříbky, houby, vše je výborné, mňam;-):-p:yes:

Jistě výborná záležitost:yes:

:yes::yes::yes::-p

maria: pýtajte si kľudne kližku, mäsiar bude vedieť, čo chcete ;-) U nás sa to volá rovnako, kližka, glejovka, močing, nožina ;-)

hosta:No je to fakt lepší chuť, ale nesmí se restovat moc zprudka, jinak zhořknou.

1974andrea: Já to tak kdysi dělala, pak zapomněla a ty jsi mi to moc hezky připomněla, jinak už nedělám:-D

Drahuško, krásné.;-):yes: Cokoliv na houbách je prostě skvělé;-)

hosta:To ses naučila ode mě?:-D

Jako vždy:yes:kližka v mrazáku, houby sušený taky určitě vyzkouším:yes::yes:

Jituško,díky moc za vychytávku s nenamáčením hříbků;-):yes:To jsem ještě nikdy nezkoušela:-8Vždycky namočím:-)

Děkuji všem:-KNení nad strou a dobrou klasiku:-p

maria:Maruško,vyzkoušela jsem,co mi ukáže google překladač:-)Napsalo mi to,že hovězí kližka je u Vás"hovadzie glejovky":-)Ještě přidávám odkaz,snad se obrázek ukáže správně:yes:http://www.zefavolary.cz/img/spotrebitelske-inform...
Pod fotky s postupem vaření pro informaci přikládám ještě 2fotky z cca 3kilovým kusem kližky,když jsem ji porcovala a chystala na úpravu.Snad to pomůže:-)

maria: pokud nebude znát výraz "kližka", zkus se ptát na "nožinu" nebo "glejovku" - možná mne někdo ze slovenských kolegyň opraví nebo doplní:-))
"Hovädzí močing - nožina - glejovka- kližka je možno menej známy, ale výborný druh mäsa. Obsahuje veľa kolagénu (takže nie tuk, ani blany), preto sa po úprave doslova rozplýva a urobí perfektnú omáčku. Hovädzie je fajn pripraviť deň vopred, ronako ako guláš, aj toto jedlo je lepšie, keď postojí.
Mimochodom, kolagén prospieva kĺbom a - pleti... takže sa nielen super napapáte, ešte aj urobíte niečo pre svoje zdravie a krásu ;)"

maria:Mario, ptejte se prostě po hovězí kližce:-D Slovesnky snad "močing" by měla být kližka.

Aninko, chutné a výborné, znám dělám.

Krásná klasika:yes: Zkus někdy, když dáváš sušené houby pod maso, nenamáčet je, ale suché přihodit na špek a cibuli a orestovat spolu s cibulí, než dáš zatáhnout maso - krásně změknou a neztratí nic z vůně, jako když se namáčí. Stejně tak připravuji i polévku a cokoliv ze sušených hub:-))

Prepáčte, ale skutočne neviem čo je to kližka. Viem, že je to hovädzie mäso, no ako si ho mám pýtať u nášho mäsiara? Veľmi rada by som váš recept vyskúšala, pretože z kuraciny už začínam pomaly znášať vajcia, zo zajačiny mi narástli uši asi o pol cm, prasce nemôžem vidieť už ani živé, takže chcem konečne niečo nové.
Ďakujem za odpoveď, Maria

Hovězí maso je skvělé, máš to krásně podařené:-))):yes:

:-p:yes:

Tématické fráze:
hovězí na hřibkach, hovězí kližka, hovězí kližka recepty, hovězí nožina, hovězí kližka recept, nožina recept, hovězí na hříbkách recept, hovězí plátky na hříbkách, hovezi klizka na susenych houbach, rizoto z kližky, hovězí maso na hříbkách, dušená kližka, hovězí nožina recepty, hovězí kostky na hřibkach, dušené hovězí, nožina na houbách, důšená kližka s houbami, hovězí kližka na houbách, hovězí nožina recepty, jak se dela hovezi na hribkach

Suroviny:
kližka hovězí, špek valašský, olej, cibule, hříbky sušené, bujón zeleninový, mouka hladká, voda, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu