Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litrový litý perník

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 423 kJ /
8 706 kcal
Bílkoviny154,34 g
Tuky300,76 g
Vláknina42,10 g
Cholesterol 807 mg
Sodík 765 mg
Sůl3,05 g
Sacharidy1 324,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny smícháme dohromady, dobře promícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Krok 2: Pečeme spíš na maličko nižší teplotu, aby mohlo těsto dobře vyběhnout a nepopraskalo (asi 170°C). Zkoušíme špejlí, jestli je perník dost propečený.


Hotový můžeme jen pocukrovat, popř. polít citrónovou nebo čokoládovou polevou.

Já jsem ještě syrové těsto, před vložením do trouby, posypala kokosem - perník po něm hezky lehce voní.

Zveřejněno 4. 12. 2013

Poznámka autorky cathleen

Perníků tu máme víc, tenhle ne. Ten jemu nejbližší přidávám do podobných....http://www.toprecepty.cz/recept/24647-pernik-podle...

Tento litrový perník je nadýchaný a vhodný na veliký plech.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Litrový litý perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgwO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Litrový litý perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgwO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Pořádná porce perníku.
Já bych přidala jen o trošku více kakaa.
Hned jak mě chytí mlsná na perník,vyzkouším.
Teď jsem pekla pomerančové řezy .

Tolik cukru a med nikde....tohle není perník.

Upekla jsem ho na nedeli a potrela cokoladovou polevou od srettky. Mooc dobry, rychly a s tou polevou vlastne dortik. Diky moc, priste ho udelam na velky plech. Co se nesnedlo, odnesl syn a doma nic.

zizala, Merylas: nádherné fotky, jsem ráda, že perník chutnal :-K u nás doma je nejoblíbenější.


spagetka: nerozumím tomu, kdo a proč smazal tvé fotky (ty?)....

Ivi, nedávno jsem zkoušela Tvůj perník, je ale bez kakaa, jinak přesně podle receptu. Příprava rychlá, perník přes celý plech s okrajem, nadýchaný a dobrý:yes: Určitě jsem nedělala naposledy;-) Přidávám bodík a foto:-K

:-)) jé už tam není - ta fotka :-D:-K:-K:-K

:-K Krásný perník, ale co ta fotka toho nepovedeného??? :-)):-D...když to zvládnou i malé děti ;-):yes:

vybusna: To jsou sněhové vločky a koupila jsem je v Penny Marketu u nás, ale viděla jsem je určitě i v Kauflandu, v takové té vysoké štíhlé skleničce. Mají to pohromadě s cukrářským zdobením :-)

zizala: ziza...krasna ozdoba na povrchu...tie kvietky....kde sa daju kupit???????

Cathleen, ve čtvrtek jsme tento perník pekli s dětmi na kroužku vaření. Protože mám děti od 1. do 5. třídy, vysvětlila jsem jim, jak se odměřuje v odměrce a zbytek byl už na nich. Poradily si s tím skvěle, perník se jim povedl. Jen nestihl pořádně vychladnout (máme jen 1,5 hodiny času), takže si ho každý odnášel jako svátost kus domů s ještě měkkou polevou :-)) Škoda, že jsem neměla nikoho, kdo by je vyfotil, byl na ně kouzelný pohled ;-):-))
Včera jsem perník upekla i své rodině. Je jednoduchý a rychlý, takže se k němu budu určitě vracet. Dovolím si rychlou fotku toho našeho :-8

chocolate: já děkuju za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnal :-8

Přidávám bod, dnes jsem pekla a je výborný.Nepopraskal, natřela jsem meruňkovou marmeládou a zdobila šlehačkou.
K odměrkám-mám dvě, jednu od Tupperware a druhou obyč po babi.Vážila jsem obsah na digi váze a odchylka byla 7g.Takže nic tragického;-).
Děkuji za super recept.

:-):yes:

vybusna:raz ti predvediem, ako krájam ja...:-D

magdalenka: juj dakujem magdalenka, :-8 je trochu nakrivo krajany, mala som strasne malo casu na vsetko...

vybusna:máš nádherný perník...:yes: a debata dolu je úsmevná - liter hocičoho je liter. :-D

Perník jsem pekla před pár dny,přesně podle receptu,jen z poloviční dávky, na malý plech.
Byl dobrý, u kafíčka s kamarádkou se po něm jen zaprášilo.
Děkuji za recept a přeji hezký večer:-)

vybusna: děkuju:-)

Vaclav Fronek: doufám, že bude chutnat ;-)

Moc se mi líbí, zvláště protože je použita polohrubá mouka, kterou i já preferuji, když to jde, před hladkou.
Jinak perník u nás je vždy výtaný a tento udělám.+bodík 15

Bez jedneho zrnka pochybnosti som isla do tohoto perniku. Nielen preto, ze cath povazujem za svoju dobru priatelku, ale aj preto, ze cath je fakt guru, co sa tyka pecenia. Spagi prepac, ale chyba bude asi niekde u Teba a odmerkou to asi nebude. Neda sa ani vypovedat, kolkokrat som pokazila nejake varenie a o peceni ani nehovorim...sme len ludia. Priznavam, ze jeden druh cukroveho som vyhodila, celu varku...a to som ho aj zlepila, aj mandlami posypala aj naukladala do krabice. A na treti den som usudila, ze v bioodpade je jeho miesto, neujalo sa ani pre vtaciky. Pri peceni perniku som isla do takeho extremu, ze som sypku cast merala v litrovej odmerke a tekutu v hrncekoch.... Nic mu nechyba. Mlieko som si rozrobila susene, nemala som ziveho ani kvapku. Do cesta som dala vsetko co mi ostalo z pecenia cukroveho...nasekane datle, kandovany pomaranc a ceresene, nejake mandle. Nevylievala som cesto na papier, ale plech som vytrela tukom a vysypala kokosom. Urobila som citronovu polevu z 250 g praskoveho cukru a pernik by zniesol aj z 300g. Pokial ho chcete mat reprezentacny.
Cesto je vysoke a piekla som na velkom hlbokom plechu (35 x 45)...je to pernik naozaj pre velku rodinu a je skvely, nemrvi sa, je stavnaty a ma vsetko co spravny pernik ma mat.

Vybusna, děkuju za nádherně vánoční fotky :-8:-K

:-K Tak mne ani nenapadlo přemýšlet o litrové nádobě - vidím 1 litr - vezmu 4 čtvrtlitrové hrnky, 1/2 litru 2 hrnky.....;-) pokud mám menší pekáč nebo formu vydělím 2 nebo třemi ....trošičku matematiky :-)) A já stejně takové *buchty* dělám od oka a vždycky se povedou!!!...přidám podle chuti - rozinky, čokoládu na kousky, ořechy....a výsledné těsto aby bylo *tak akorát* ani tuhé, ani řídké, prášku a koření *přiměřeně* :-D:-)):-D:-))

cathleen: mám ráda spíše vše na váhu a myslela jsem i pak na vyzkoušené hrnky, ale každý má rád, co má zažité a sází na jistotu radši, proto jsem psala, svůj názor, o to zde jde, na ten litrový bych si ale vůbec netroufla, ale když je dobrý, máš vyzkoušené, proč ne?:-K;-)

tejaja: Pravdu dis a myslim, ze spagetka se mohla nejprve zeptat a potom konat. Hrnkove recepty se meri perfektne na 1/4 litrove hrnky, to vi i "maly Jarda", obzvlaste, nejsme-li si jisti, zda nase litrova odmerka je OK, tj. mame dve a kazda meri jinak. Sklepat mouku a pridat jeste sezamove seminko je akce primo "odvazna". Potom vsem jeste prohlasit, ze zustane u sveho receptu (s pridanim fotgrafie dila), je hodne diskutibilni. Jinak pernik, cathleen, mas prekrasny a neuveritelne sikovny, jen co prejde toto predvanocni sladke silenstvi, urcite ho vyzkousim. Dnes jsem upekla Tvuj venec(brusinkovy), ponevadz se mi zda kouzelne "malo" sladky.

Niekedy je lepšie zvážiť slová, pretože ich už nemožno vziať späť a môžu toho druhého zabolieť. Sila človeka nie je v tom, ako sa prejaví za každú cenu, ale v tom, ako sa dokáže ovládať a zvážiť svoje konanie.
Ivuš prepáč, že som si dovolila to k tvojmu receptu napísať, ale nedá mi to. ;-)

marcelka395: Já jsem si četla Špagetčin komentář ze včerejška v 19:52:11 a pak zbytečnou debatu o tom, jak se měří litr. Na to jsem si dovolila zareagovat.

Omlouvám se cathleen, nenapadlo mne, že na můj kometář vznikne tak prudká reakce, to bych si to byla odpustila :-(

Špagetka uznala svojí chybu a s Cathlen si to vysvětlili,tak nevím proč by se to nadále mělo rozebírat'mrzí mě tady to všeobecné napadání:-( však nikdo nejsme dokonalý a vždy se vše nepovede.

:-//zizala: NIKDE NEPÍŠU, ŽE JE TO CHYBA RECEPTU. Jsem pro tohoto nechat. Své vím a ty se prosím, uklidni, ano? Děkuji.
Iva se mnou komunikuje normálně a s tou jsem řešila problém, nikoli s tebou. Pokud chceš mít poslední slovo, prosím, dávám ti prostor, ale na tvé invektivy nebudu reagovat, netýkají se receptu. Ustupuju, neb fakt se nedivím, proč už sem lidi neradi lezou. Jde o recept ne o tvé urážení a napadání. Ani jeden komentík od jiných tak arogantní není :no::-//:-//

Ivo, omlouvám se, tímto neplodnou debatu s žížalou končím, promiň. Tvůj recept za to nemůže. Nemíním si ale fakt vše nechat líbit. Tys mi pomohla, díky :-K:-K:yes::yes:
Pravděpodobně je to mou chybou, já se i omluvila, ale pro to mě snad paní žížala nemusí urážet.

spagetka: Mně šlo o to, že zvoráš recept a pak napíšeš, že raději zůstáváš u svého oblíbeného - jako kdyby to byla chyba receptu.

NIKDY jsem si nemyslela, že jsem dokonalá. A taky se mi občas něco nepovede, jsem jen člověk. Ale asi bych těžko dala fotky nepovedené buchty pod cizí recept a psala to, co Ty. Asi jsem jiný gang ;-)

zizala: Já vím, že tys dokonalá, tys nikdy neudělala chybu. Promiň já mám k dokonalosti daleko jak odsud do Bruselu. Aspoň ale tuším, kde jsem chybu udělala, přiznám si to a jsem zas poučenější.Šlo mi o to, dobrat se, proč se mi to nepovedlo a asi je to jasné. Komentíky pod tebou jsou vstřícné a navrhujou, v čem mohla býti chyba.Ne rejpavé. nereaguj na mne v SZ, děkuji.

spagetka: Odkdy se litr sype do kopečka? Pak je to víc než litr přece. Litr vody je jasnej, tak proč tady není jasnej i litr čehokoliv jinýho? :-O:-)) Mám po tchýni recept na bábovku, taky se tam všechno odměřuje místo vážení. A vždycky byla výborná :-)

cathleen: Tak to věřím, děti sladké milují:-K

rozmarynaH: my jsme už jen dva, tak dělávám z polovičního množství na menší plech...ale tenhle byl dělaný z celé dávky, na víkend měly přijet děti. Snědl se.

Recept se mi líbí:-p, ale tak velké množství bychom nesnědli, zkusím z poloviční dávky. U receptů, které dělám často, si mouku a ostatní suroviny odvážím a pak je přendám do měrky na tekutiny a příště už nevážím, ale dám např. do lívanců 400 ml hladké mouky.:yes: Krásné foto:-K:-K

cathleen: Ivi, to je ono!!! ele já neuhladila plochu mouky, postě jsem nasypala litr, určitě jí ale bylo víc, protože se sype do kopečka :-O:-O:-O

spagetka: ježíš, ne zklepat! To by jí bylo ještě víc.... Volně ji ze sáčku nasypu a třeba nožem zarovnám povrch.
V receptu byly 2 prášky do pečiva + perníkové koření NEBO prášek do pečiva + prášek do perníku (kypří a zároveň těsto ochutí a ovoní).

Jo dnes ráno jsem vybrala ty nejpovedenější kousky, Ty kousky jsem prokrojila, jsou tam velké dutiny, jak krátery, takže jasně moc prdopeče a moc mouky. Ale na každou prokrojenou půlku jsem dala marmeládu, takže snídaně byla:-D:-D. Sníme to.;-);-);-)

cathleen: Ty bílé tečky je sezam. Já si fakt myslím, že chyba byla v mouce, mně se zdálo, že to mléko přímo vsákla a nic... Prosímtě a není moc ty 2 prášky?
Zas ale boduješ tím, jak jsi mi ihned zavolala, když jsem se ptala, jakou konzistenci má to těsto mít :yes::yes::yes::yes:
Ono možná jsem měla tu mouku nějak víc zklepat, no nevím, no

varilamyskakasicku: Ivano, tvoje....není nad váhu nebo hrnky....je poněkud směšné.
Hrnek má 250 ml, takže tohle je vlastně taky hrnkový recept. Kdybych ho potkala v hrníčkové kuchařce, nijak bych se nad tím nepozastavila.

spagetka: tak to mě mrzí, spagi, někde se musela stát chyba - tenhle perník peču už přes 15 let.....někdy malinko mlíka přidám (ale max. decku!), to asi podle toho, jak se nasype mouka. Ale přidávat 1,2 litru tekutiny?:-O to není možné....
Mrkni na ten nejpodobnější recept (dám ho do Poznámky) - pokud by byl dělaný v dvojnásobném množství (tj. litr mouky jako u mě), vzal by o 120 ml mlíka víc, ale má zas o 1 vejce a 2 lžíce marmelády méně (to naředí ten můj)......

Co jsou ty bílé (světlé) tečky v tvém perníku?
A to, že litr mouky v jedné odměrce se nerovná litru mouky ve stejně velké, druhé odměrce, nemyslíš vážně, že ne?:-D
Je to normální hrníčkový recept (žádný recept na zákusek, kde musíš na knap dodržet i gram), ale když sypu mouku, nikdy ji nesetřásám natož nějak dusám (jen ji zarovnám). Proč bych to dělala?

Fotky u receptu určitě nechej.

spagetka:aha, já myslela, že máš obsahově každou odměrku jinou..u sypké hmoty mohou být rozdíly právě v tom, jak je mouka udusaná v doměrce..u litru je rozdíl víc znát než u hrníčku. Jinak toho prášku do pečiva se mi zdá uměrné k množství mouky, v přidaném receptu je třeba jeden prášek na dva hrníčky...předpokládám, že čtvtlitrové

pipre: jani, zkus ne vodu, ale sypkou potravinu, cukr, mouku, rýži... ;-);-);-) litr vody mám také stejný, ne sypké potraviny
Mně teď napadlo, není moc 2 prášky do pečiva?

spagetka: praskal Ti, jak koukám Vladi,někdy dávám na perník ze začátku alobal, pak se peče pomalu, ale déle, pak sundám, ale ten, co jsem pekla teď, co tu je, tak vyběhl nahoru, až jsem sama byla překvapená, ale byl ale na váhu;-)

spagetka: Tak jsem si rychle přeměřila své dvě litrové odměrky a to vodou přelitím jedné do druhé. Naštěstí mají stejný obsah:-)

Upekla jsem. Upřímně, zůstávám u svého oblíbeného receptu. Musela jsem přidat ne půl ale litr mléka, a ještě cca 2 dcl minerálky, aby to bylo tekutější. Je fakt, že nevím, jakou odměrku měla cathleen, jak moc dusala mouku. Mám 2 odměrky, neměřej steně ani omylem. Je to určitě i typem mouky, ta moje mi dnes nějak moc pila, i když ji kupuju už dlouho. I po zředění mi povrch perníku popraskal, krájel se velmi špatně.
Pozor, to není nějaká výtka proti autorce, prostě to je moje zkušenost. třeba to ostatní zvládnou lépe. Já zůstávám u váhy nebo hrnků. Chuťově to jde.
Přidám foto, když tak Ivo vymaž, opravdu to není nic proti tobě, ale to ty víš ;-);-);-)

Tématické fráze:
lity pernik, litý perník na plech, litrový hrnek, světlý perník, perník na malý plech, recept na litý perník, perník litý na plech, nejlepší litý perník, recept litý perník, litr mouky, lity pernik recept, pernik lity, jak dlouho se peče perník, pernik recept, jakou mouku na perník, recept světlý perník, perník recept litr, perník na plech, pernik na pul litr, pernik svetly

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, mléko, olej, vejce, marmeláda, kakao, prášek do pečiva, koření do perníku,

Přidat fotografie receptu