Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perník na strouhání našich babiček

Tento perník má široké použití a navíc má tu výhodu, že vám v suchu a chladu vydrží opravdu velmi dlouho. Naše babičky využívaly toho, že je tuhý, krájely ho na menší plátky, máčely do rumu a obalovaly v čokoládě a pak v kokosu.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 727 kJ /
2 086 kcal
Bílkoviny72,26 g
Tuky26,87 g
Vláknina40,20 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 305 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy368,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Med nebo sirob rozpustíme ve vlahém mléce. Do zadělávací mísy prosejeme mouku s kořením, zaděláme vlahým mlékem s medem nebo sirobem, přidáme rozšlehaná vejce a nakonec amonium rozmíchané v trošce mléka. Krok 2: Vypracujeme těsto a necháme je v chladu několik dní odpočívat. Krok 3: Pak z těsta uděláme malé šišky (průměr 2,5 až 4 cm), naskládáme je na pomazaný plech, na povrchu je potíráme oslazenou vodou a pečeme do červena.

TIP: Perník na strouhání k ochucení a zahuštění pokrmů

Zveřejněno 9. 12. 2013

Poznámka autora fb.lib

Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků, do sladkých omáček jako rajská, slivovačka, staročeská odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perník na strouhání našich babiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8AML

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perník na strouhání našich babiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8AML

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Peraja: Je moc dobře, že tady máme tyto recepty. :yes::-K

Geniální recept :-)
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů:-)

Taky by me zajimalo, kolik je salek mleka? 1/4 litru, nebo mene?

Nadia22: 200 ml a pak dle potřeby přilít.

casino:šikula, dík za foto.:yes::-D

Perníkové koření (Vitana) má Albert. Používám ho i při přípravě rajské omáčky:-))

Severinka:
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil:yes:
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře;-( Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...

Dneska jsem objela krám kolem dokola a v místech kde by měl být perník na strouhání nebyl:-O:-O:-OMám v plánu rajskou, tak zkusím upéci tento;-);-);-)

fb.lib:
Už odpočívá...:-D

arrefeena: Amonium jsou cukrářské kvasnice koupite je v drogérii nebo se dají objednat na internetu.

Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.:-))

Budu si muset upéct, skvělé:yes:

fb.lib: Paradni recept, asi by nebylo spatne ty dve mouky namichat, co myslite?

co je to amonia

:yes::yes:

Perník sám o sobě se nekazí,jako takto čistý perník.Já ho peču tak 3x do roka jelikož ho hodně používám,a když je tvrdší lépe se strouhá, nastrouhaný je jemnější a tím lepší na zahušťování omáček. Déle jak na půl roku si zásobu nedělejte.On se dělá ještě litý perník na strouhání,myslím že jsem ho viděl na labužníku,je porovitější a myslím že trvanlivost bude o něco málo kratší s ohledem na menší množství medu a větší množství mléka.Hezké pečení.

Recept se mi líbí:yes:, perník na strouhání není pokaždé k dostání, proto se jen ptám, zda lze tento uložit do zásoby, nemyslím tím mrazák, ale podobně jako třeba perníčky. Nemám doma žádné stabilizátory, které se tam určitě jinak dávají. Za tento "bio" posílám bodík :-p;-):yes::-K

Tématické fráze:
domácí perník na strouhání, perník na strouhání-recept, zahuštování perníkem, jablečný koláč, co s tvrdým perníkem, recepty ze strouhaného perníku, zitna mouka pernik odpocivat 14 dni, pernik na struhani, perniknastrouhani, pernik jak pecu ja, strouhaný perník na knedlíky, náplň ze strouhaného perníku, strouhaný perník v těstě, pernik na strohání, pernik nastrouhani, sypani na ovocne knedliky, recept na tvrdy pernik na strouhani, recept ze strouhaného perníku, kde koupit perník, peník na strouhání

Suroviny:
med, mléko, mouka žitná, koření do perníku, vejce, amonium, tuk

Přidat fotografie receptu