Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví od Brunky

Na sváteční vánoční tabuli nikdy nesmí chybět mezi cukrovím oblíbené linecké. Krásně vláčné cukroví, spojené marmeládou, se v ústech lehce rozplyne, vykouzlí úsměv na tváří a zpříjemní svátky klidu a míru.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Luciperka15

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 4 dávky

4dávky

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 823 kJ /
7 845 kcal
Bílkoviny126,04 g
Tuky403,40 g
Vláknina25,20 g
Cholesterol 1,70 g
Sodík 782 mg
Sůl1,96 g
Sacharidy914,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo včas vyndáme z lednice a necháme změknout. Krok 2: Mouku a cukr moučka prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr a žloutky. Vypracujeme polotuhé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 4: Vyválíme těsto silné asi 3 mm a vykrajujeme různé tvary, které klademe na připravený plech. Krok 5: Plech vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 10 minut do růžova. Krok 6: Vychladlé cukroví slepíme marmeládou.

TIP: Jak na domácí moučkový cukr

Zveřejněno 10. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké cukroví od Brunky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w5KM

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké cukroví od Brunky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w5KM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

Ja peciem na 170 st. bez HV asi 10 min, obcas viac zhnednu kusky, ktore su na kraji pekaca, ale nie moc. Vzdy davam do truby aj nadobu s vodou. Nemusim ale cakat, kym mi linecke zmakne, je makke ihned a po cely cas. Davam do neho okrem masla aj cistene sadlo na pecenie /mast/, pol na pol. Su uzasne.

jarda Kadic:Tak tak,tady se i řeší teplota,já peču v horkovzdušný na 16O ale je to o zkušenostech,každá trouba peče jinak...v Moře jsem pekla na 18O,klekla a teď mám Bosch a tam opravdu stačí míň stupnů.Co se týče pečení,tak se někdy nezadaří,mně včera,vše i s formičkama skončilo v koši,nespálila,jen nešlo vyklepnout,přišel amok a už to lítalo,dostala jsem takovýho nerva,že i rodina se klidila:-D

Luciperka15: Já pořád říkám“1000 lidí-1000 chutí“ a zaplať pánbůh,že to tak je.
Např. známý kuchař Petr Stupka uvádí poměr mouka-3 dily, máslo-2 dily, cukr-1 dil.Samozřejmě žloutky, špetka citrónové kůry.
A v hodně staré kuchařce z Rakouska :230 g mouky,150 g másla,110 g cukru, atd.
Já peču podle Stupky a nejen linecké.
Fakt, ať každý peče,jak je zvyklý,kdo neví jak, ať si recept najde.Vánocům zdar:-)):-)):-)):yes::yes::yes:

jarda Kadic: Pravé linecké je poměr 1: 2 :3 , jen žloutek (dle množství ostatních), citron. kůra a může být i trochu citr. šťávy.

Ahoj to nemá ani cenu pak komentovat ale díky unás taky raději malinko připálený než nedomrdlí ;-):yes:

Nenech se znechutit ,stejné se to seže..e! U nás připálené fičí víc ,než nepřipálené .;-) Takže si nedělej hlavu z rýpalu!:-D

Koukám že Tě pěkně vymáchali ale nic si s toho nedělej.To co se ti stalo tak to není špatnou teplotou ale nestejná síla těsta.Příště až budeš vyvalovat těsto dej si na vál silnější špejhle a časem dostaneš jak se říká fortel a půjde to i bez nich.A ty křiklouni tak jim taky ujede váleček ale nevyfotí je,namelou je do nepečeného cukroví.Nenech se odradit.Ode mne bod za odvahu.Teda recept nic moc ale příště to bude lepší. :-K Hezké pečení

Podle mne je to cukroví naprosto OK. Já peču na 180 a když ho nechám světlé, tak manžel kříčí, že takové vycmrdlé cukroví jíst nebude. I linecké proto musím mít dozlatova. To jak každý chce.

ohledně té vlastní sestry másla:
když jsem byla mladá, což je dávno, tak byla Sana vlastní sestra másla, a dodávalo se, že i vlastní sestra může být pěkná K:-)
zdravím. JaGa

tak po přečteni všech příspěvků nevím , já peču linecké na 180 st, jepěkné, za chvíli pečené a za dva dny krásně měkké. tuk používám heru.

No, já ještě nepeču (akorát chlebíčky), jinak bych to na těch 110°C vyzkoušel. Kdysi jsem omylem pekl na 130°C:-(( Bylo to tak jak níže píše zizala: Začalo se to "potit" a trouba jeden by u trouby pomalu zakořenil:-))
Bavíme se tu o teplotách, ale nezaznělo zda s, či bez horkovzduchu. Obvykle platí, že pokud není uvedeno "HV", tak je teplota bez cirkulace a jak zajisté všichni víme, tak ta bývá o 15 až 20°C nižší než s HV.
Obvykle se snažím, aby měl oponent možnost zachovat si tvář bez ztráty kytičky:-K Takže:
ivulinka: neměla jste nastaveno 110°C + HV:-?:-K

Děvčata a chlape,vy už nevíte,že existuje takové rčení,že po připáleném cukroví budeme hezký?:-D:-D:-D:-D:-D
A nebojte, žlučník si těch pár připálených kousků nějak přebere;-);-);-);-);-)
Jo, Andreo,ty nevíš,že Hera je vlastní sestra másla:-?;-);-);-);-)

...ehm nechci být za prudiče, ale tak co dát do těsta,v surovinách je hera, v postupu máslo...:-O
a 3 mm to by mě hezky blaflo:-))...

1974andrea: myslíš ?? máš úplnou pravdu:-D:-D

magdalenka::-O, no někomu záleží na blahu rodiny, ale to neznamená, že ho to baví - o to větší je to oběť;-):-)):-)):-D

1974andrea: never jej, tá pečie po tieto dni ako divá...:-D

Tématické fráze:
linecke teplota, připálené cukroví, lineké těsto, linecké cukroví teplota, teplota trouby linecke, linecké teplota trouby, linecké cukroví teplota pečení, teplota trouby na linecké, lineké cukroví, na jakou teplotu péct linecké cukroví, na jakou teplotu se pece linecke cukrovi, pří jaké teplotě se peče linecké, linecké cukroví teplota trouby, linecke podle stupky, teplota na linecké, vanocni cukrovi teplota trouby, sana vlastní sestra másla, teplota pečení lineckého těsta, linecké cukroví podle stupky, na jakou teplotu pect linecké

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, marmeláda

Přidat fotografie receptu