Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví od Brunky

Na sváteční vánoční tabuli nikdy nesmí chybět mezi cukrovím oblíbené linecké. Krásně vláčné cukroví, spojené marmeládou, se v ústech lehce rozplyne, vykouzlí úsměv na tváří a zpříjemní svátky klidu a míru.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Luciperka15

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 4 dávky

4dávky

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 823 kJ /
7 845 kcal
Bílkoviny126,04 g
Tuky403,40 g
Vláknina25,20 g
Cholesterol 1,70 g
Sodík 782 mg
Sůl1,96 g
Sacharidy914,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo včas vyndáme z lednice a necháme změknout. Krok 2: Mouku a cukr moučka prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr a žloutky. Vypracujeme polotuhé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 4: Vyválíme těsto silné asi 3 mm a vykrajujeme různé tvary, které klademe na připravený plech. Krok 5: Plech vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 10 minut do růžova. Krok 6: Vychladlé cukroví slepíme marmeládou.

TIP: Jak na domácí moučkový cukr

Zveřejněno 10. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké cukroví od Brunky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w5KM

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké cukroví od Brunky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w5KM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Ja peciem na 170 st. bez HV asi 10 min, obcas viac zhnednu kusky, ktore su na kraji pekaca, ale nie moc. Vzdy davam do truby aj nadobu s vodou. Nemusim ale cakat, kym mi linecke zmakne, je makke ihned a po cely cas. Davam do neho okrem masla aj cistene sadlo na pecenie /mast/, pol na pol. Su uzasne.

jarda Kadic:Tak tak,tady se i řeší teplota,já peču v horkovzdušný na 16O ale je to o zkušenostech,každá trouba peče jinak...v Moře jsem pekla na 18O,klekla a teď mám Bosch a tam opravdu stačí míň stupnů.Co se týče pečení,tak se někdy nezadaří,mně včera,vše i s formičkama skončilo v koši,nespálila,jen nešlo vyklepnout,přišel amok a už to lítalo,dostala jsem takovýho nerva,že i rodina se klidila:-D

Luciperka15: Já pořád říkám“1000 lidí-1000 chutí“ a zaplať pánbůh,že to tak je.
Např. známý kuchař Petr Stupka uvádí poměr mouka-3 dily, máslo-2 dily, cukr-1 dil.Samozřejmě žloutky, špetka citrónové kůry.
A v hodně staré kuchařce z Rakouska :230 g mouky,150 g másla,110 g cukru, atd.
Já peču podle Stupky a nejen linecké.
Fakt, ať každý peče,jak je zvyklý,kdo neví jak, ať si recept najde.Vánocům zdar:-)):-)):-)):yes::yes::yes:

jarda Kadic: Pravé linecké je poměr 1: 2 :3 , jen žloutek (dle množství ostatních), citron. kůra a může být i trochu citr. šťávy.

Ahoj to nemá ani cenu pak komentovat ale díky unás taky raději malinko připálený než nedomrdlí ;-):yes:

Nenech se znechutit ,stejné se to seže..e! U nás připálené fičí víc ,než nepřipálené .;-) Takže si nedělej hlavu z rýpalu!:-D

Koukám že Tě pěkně vymáchali ale nic si s toho nedělej.To co se ti stalo tak to není špatnou teplotou ale nestejná síla těsta.Příště až budeš vyvalovat těsto dej si na vál silnější špejhle a časem dostaneš jak se říká fortel a půjde to i bez nich.A ty křiklouni tak jim taky ujede váleček ale nevyfotí je,namelou je do nepečeného cukroví.Nenech se odradit.Ode mne bod za odvahu.Teda recept nic moc ale příště to bude lepší. :-K Hezké pečení

Podle mne je to cukroví naprosto OK. Já peču na 180 a když ho nechám světlé, tak manžel kříčí, že takové vycmrdlé cukroví jíst nebude. I linecké proto musím mít dozlatova. To jak každý chce.

ohledně té vlastní sestry másla:
když jsem byla mladá, což je dávno, tak byla Sana vlastní sestra másla, a dodávalo se, že i vlastní sestra může být pěkná K:-)
zdravím. JaGa

tak po přečteni všech příspěvků nevím , já peču linecké na 180 st, jepěkné, za chvíli pečené a za dva dny krásně měkké. tuk používám heru.

No, já ještě nepeču (akorát chlebíčky), jinak bych to na těch 110°C vyzkoušel. Kdysi jsem omylem pekl na 130°C:-(( Bylo to tak jak níže píše zizala: Začalo se to "potit" a trouba jeden by u trouby pomalu zakořenil:-))
Bavíme se tu o teplotách, ale nezaznělo zda s, či bez horkovzduchu. Obvykle platí, že pokud není uvedeno "HV", tak je teplota bez cirkulace a jak zajisté všichni víme, tak ta bývá o 15 až 20°C nižší než s HV.
Obvykle se snažím, aby měl oponent možnost zachovat si tvář bez ztráty kytičky:-K Takže:
ivulinka: neměla jste nastaveno 110°C + HV:-?:-K

Děvčata a chlape,vy už nevíte,že existuje takové rčení,že po připáleném cukroví budeme hezký?:-D:-D:-D:-D:-D
A nebojte, žlučník si těch pár připálených kousků nějak přebere;-);-);-);-);-)
Jo, Andreo,ty nevíš,že Hera je vlastní sestra másla:-?;-);-);-);-)

...ehm nechci být za prudiče, ale tak co dát do těsta,v surovinách je hera, v postupu máslo...:-O
a 3 mm to by mě hezky blaflo:-))...

1974andrea: myslíš ?? máš úplnou pravdu:-D:-D

magdalenka::-O, no někomu záleží na blahu rodiny, ale to neznamená, že ho to baví - o to větší je to oběť;-):-)):-)):-D

1974andrea: never jej, tá pečie po tieto dni ako divá...:-D

magdalenka:Chááá, no to jsme dvě a myslím, že můžeme přibrat i Maris do třetice :-D:-D

Aj ja pečiem pri 170-180 stupňoch...a tiež často neustrážim. Takéto piplačky nie sú mojou doménou.:-))

maris:Ale to je jasný, ty na 150, já na 170. Ale já se spíš podivila těm 110C, to se mi zdá hodně málo a musí se to dělat celkem dlouho. To bych u toho vystála důlek;-)

Asi se každý musí přizpůsobit tomu, jak mu peče trouba, já ve staré jsem pekla taky navíc, ale v téhle by se mi to pálilo. Vysušené určitě není:-), po vytažení ho nechávám ještě chvíli na plechu, krásně zpevní a je akorát.;-):-)

Já teda peču linecké i jiné cukroví na 170C, mám za to, že při nízkých teplotách se cukroví suší. A co se týče připečení, tak musím říct, že i já jich každoročně pár připeču. Snažím se ty dříve upečené ( ty tenčí) postupně vyndavat, ale prostě někdy se člověk zamyslí, že ... a je to raz dva:-D

Já peču linecké na 150° a nechávám ještě " dojít " na plechu:-)

Linecké peču taky na 180st :-) a když se i tak podaří některé tmavší(podle síly těsta a taky když je na plechu každý tvar jiný);-) dostává ho manžel :-D:-D:-D:-D a celý rok se na to těší a krouží po kuchyni s otázkou, jestli bude nějaké spálené:-D:-D no nesplňte mu to:-*:-*:-))

Já peču na 170°C. Při teplotách pod 150°C se z pečiva vypéká moc tuku a je pak suché. I mouce prospějí vyšší teploty, je chutnější a stravitelnější. Nehledě na to, že bych pak pekla několik málo plechů celý den. Připravím a pak to musí švihat :-))
Teploty kolem 100°C používám na pečivo, které se musí sušit - žloutkové, sněhové a pod.

Já peču taky na 180°C, při nízké teplotě se to rozjede ne?
Lineké máme rádi, ale fotku bych udělala novou, tahle se mi nelíbí :-((

Mohu říct tohle jsem malinko připekla.;-) Důvod protože má malé dítě a pekla jsem zrovka když mi byla holka vzhuru memužete hlídat dvě věci na jednou.a já peču normálně na 180°a mívám zlatý ale jen záleží na typu trouby a výkonu :-D

Peču asi na 16O a když zhnědnou tak nosím srnkám do lesa,stane se,ale ty jich tam máš docela dost,holt někdy se nezadaří:-//Mně se dnes taky nezadařilo,formičky už jsou v popelnici.Není nad ty staré zděděné po babičce.

Ivulinka:mňa tiež prekvapilo 110 st.:-O,ja som piekla na 180 a mám ich pekné svetlé :-),skôr si myslím že Johana ich tam nechala dlho...Ale nikdy som pri takej nízkej teplote neskúšala piecť linecké,takže nemôžem posúdiť ;-)

casino:stojím si za svým názorem, vím jak mi trouba peče, ostatně stačí se podívat do podobných receptů a uvidíš, jak moje žluté linécké vypadá, Tečka;-)

ivulinka: "...peču max na 110 st."
No, znovu se zamyslete..., podívejte se znovu na to kolečko co máte na troubě..., potom napište že jste se přepsala..., a my budeme dělat jako že jsme těch 110°C přehlídli :-))

Koukám, někdo se dokáže pochlubit i tím, co se mu nepovede :-))

Tématické fráze:
linecke teplota, připálené cukroví, lineké těsto, linecké cukroví teplota, teplota trouby linecke, linecké teplota trouby, linecké cukroví teplota pečení, teplota trouby na linecké, lineké cukroví, na jakou teplotu péct linecké cukroví, na jakou teplotu se pece linecke cukrovi, pří jaké teplotě se peče linecké, linecké cukroví teplota trouby, linecke podle stupky, teplota na linecké, vanocni cukrovi teplota trouby, sana vlastní sestra másla, teplota pečení lineckého těsta, linecké cukroví podle stupky, na jakou teplotu pect linecké

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, marmeláda

Přidat fotografie receptu