Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slazené mléko-SALKO

Slazené kondenzované mléko seženete dnes v každém obchodě. Salka není nikdy dost. Zejména v době adventu je po něm velká poptávka, hodí se při přípravě krémů a cukroví. Vyrobit si ho můžete velmi snadno i doma a ještě ušetříte.

Hodnocení receptu je 5,0 (53×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 882 kJ /
689 kcal
Bílkoviny10,34 g
Tuky20,90 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 69 mg
Sodík 120 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy114,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce s nepřilnavým dnem, přidáme cukr, máslo a rychle přivedeme k varu. Krok 2: Ztlumíme plamen a vaříme za stálého míchání cca 20 minut. Krok 3: Mléko by mělo ke konci pěnit při rychlejším míchání. Nezdá se hned, že má tu správnou hustotu, ale při krátkém zchlazení je nádherně husté, jako salko z plechovky. Krok 4: Z této dávky je cca 150 g. Lze samozřejmě udělat z dvojité dávky.

TIP: Jak zkaramelizovat Salko - jednoduchý návod

Zveřejněno 13. 12. 2013

Poznámka autorky JanaDorazinova

Pokud chceme udělat karamel, viz. poznámka:

"Hotové SALKO jsem dala do zavařovací sklenice (370 ml), sklenici zavíčkovala a utáhla jako při zavařování (aby to mělo stejný efekt jako u konzervy) a pozvolna vařila ve vodní lázni 1,5 hodiny a bylo hotovo."

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené mléko-SALKO

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6y9l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené mléko-SALKO

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6y9l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (153)

Hodně zajímavý recept, určitě vyzkouším! 😮

langoska32: Já taky používám obyčejné mléko a jde to :-). S tím cukrem je to dobrá vychytávka :-O :yes:

Dělala jsem mockrát podle tohoto receptu. Dělám z dvojité dávky a na starší pánvičce » velká plocha a rychle se odpařujje (kondenzuje). Když potřebuju karamelové salko, cukr předem zkaramelizuji... už vůbec nekupuji v obchodě. Používám obyčejné mléko polotučné z krabice a salko chutná stejně, jako kupované. - úžasný recept, který mi již ušetřil nemalý peníz...
<3

Veru2984: díky :-K

Za mě super! Dělala jsem poprvé v životě a budu dělat pořád :-) Fakt dobré a krásně husté . :yes:

Vrtulka13: Dělala jsem ze 300 ml a jo, fakt je to zdlouhavé, ale taky myslím, že výsledek je super. A určitě z větší dávky se bude dělat déle.;-)

Veronika: nevím, zda-li jste dělala ze stejné dávky jako v receptu, nicméně moje zkušenost z litru polotučného mléka ( ;-) mlsoun se nezapře), po 20ti minutách opravdu nic... Ale, salko je husté, protože jej musíme zredukovat. Vycházela jsem z toho, že autorka měla z 300ml 150g cca, tzn. zredukovat na polovic a opravdu. Sice až po 8-( 40ti minutách, ale výsledek stojí za to :-Q :yes:

Veronika:

Zdravím všechny, tohle už jsem zkoušela několikrát, ale přidávám se ke zkušenosti, že mi to přijde děsně sladké, i vaječňák byl přeslazený a přitom taková krupičnatá struktura. Mléko jsem zkoušela i krabicové, i přímo z kravína. Jsem na salko ujetá, i v dospělosti jsem schopná sníst plechovku jen tak za pár dní...ale tohle domácí se mi nikdy jako orig. nepovede. Asi to nebude tím, že by ve fabrikách měli kvalitnější suroviny, o to mě to víc štve.
Jinak do nedávná jsem všude hlásala, že pilos salko je z tatry, jen jiný obal a levnější, bývalo, ale už to tak není, výrobce je polský...to jen tak na okraj:-).

Super recept, syn salko miluje a toto se povedlo na jedničku :-p, budem vařit asi dost často :yes:.

haklim: To mám radost!! :-8

recept super, vždy se povede i z polotučného mléka, u něj akorát trochu déle svařuji, chuť luxusní; já jej připravuji každých 14 dní do zapékaných müsli a je to eňo ňuňo :yes:

mrkvacek: Já ho taky dělala z polotučného mléka a povedlo se :-).

Super! Udělala jsem přesně podle receptu, jen jsem tedy dala cukr moučka, krásně to ztuhlo a chuť jako originál. :-)

winklerka: super, mám radost :-)

Celá žhavá jsem to vyzkoušela...na chuť to bylo dobré, nicméně husté nebylo, konzistence stejná jako u normálního mléka, a to i při úplném vychlazení. Použila jsem normální polotučné mléko, protože v receptu nestálo nic o tom, že by se třeba mělo použít plnotučné. Tak nevím, kde jsem udělala chybu. :-?

Veronika: Já jsem to opravdu měla husté. Myslím, že i foto tomu odpovídá

Dobrý den,

při karamelizování salka ,sklenice ve vodě nepraskne ? Když se vaří hodinu a půl ? :-O

Nela: Nepraskne. Jak píše spagetka, zavařujeme i ovoce a skenice nepraskají :-8

Zobrazit starší odpověď

http://recepty.vareni.cz/domaci-turecky-med/
Naďa Přikrylová pokusila jsem se z toho udělat rozklikávací odkaz :-)

Jana Remkova: Možná s receptem máte pravdu. Ale ne s mlékem z obchodů. Pokud jej máte čerstvé z kravína, z nějaké mlékárny, pak bych asi souhlasil. Ale počítám, že minimálně dvě třetiny osazenstva nikdy nepilo pravé, nefalšované mléko, takže ani neví jako má chuť... A sušené mléko... Je to nejlepší volby po tom všem co se dá koupit za "mléko." (Já si ho osobně tedy kupuji...) Ale to je opravdu drahé na takové srandičky, jako jsou vaječné koňáčky asi přespříliž...

casino: Chceš mlsat nebo laborovat :-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

Koukám, že mi můj komentář sem raději nedali, aby neměly negativní ohlas... Super, jak se dá manipulovat s názory!!!

Čermákova Olga 13. 11. 2016 13:00
Vláďa: To si sem dávate sám ne?Proč by vám ho sem nedali?kdo?

Si děláte srandu se Salkem? Z toho mléka co koupíte v marketu? To se mi jen zdá... To nemá s mlékem nuic společného. Ani náhodou... Jen název... To není ani mléko, ale nějaká bílá voda... Jo, když bych měl čerstvé mléko z kravína, tak bych si to udělal a rád. Ale v rámci pudu sebezáchovy, z toho, co se běžně kupuje, ani náhodou... To mléko nedokáže ani normálně zkysnout jako správné mléko, ale dokáže akorát zesmrádnout a zhořknout. Tak mi povězte, vy všichni vážení spotřebitelé tohoto mléka, kolik je tam mléčných kultur a ne chemických náhražek a ještě bůhvíjakého svinstva... Aby to bylo trvanlivé a o tom to vše je! Klasické mléko nemůže být trvanlivé! Bez chemie a úpravy nikoliv! A navíc... Do téhle bílé vody pak ještě dát cukr a říkat jaká to je super šmakuláda... Třeba do těch vaječných koňaků, jak jsem tady také četl... Nooo, to pijete (bohužel i možná s vlastními dětmi), jen sladkou bílou sr*č*u...

Někde jsem četla,možná to mám i napsaný recept se sušeným mlékem.Ale při dnešní ceně sušeného mléka....

zdenula: No, právě! :-(

fijalka: Nevím, neměla jsem mléko od kravičky :-)

Mirek: Děkuji za informaci, píšu si "Pilos":-8, Lidl tady mám kousek, určitě si ho koupím. Z takového mléka se musí tohle slazené udělat jedna báseň :-)

Zobrazit starší odpověď

když bych měla mléko přímo od kravičky :-) tak máslo myslím by nemuselo být ,že?

;-) já dělala s dvojite davky , první maslo pak cukr, udělala karamel potom přidfala mleko, po 40 min. mám skoro 450g salka (karamel) výbornééé

Já míchal salko asi 45 minut a nic tak jsem vypl vařič a šel koukat na televizi byl veřer.Druhý den mi to nedalo rano a vařil jsem dále a asi po 20 minutach to zhoustlo.jen se to ensmi nechat dlouho houstnout neboť po prehustení to lehce hrudkovatí.Jak píšou lepší v hrnci s větším dnem neboť se tak muže na vetsi ploše odparovat mleko tudíž více a tim se to zrychlí.pristě pouziji vetsi hrnec:-)

DUŠAN PAJDLHAUSER. 30. 1. 2016 08:59
MYSLIM ŽE TO DOMACI SALKO JE I ZAKLAD NAUDĚLANI SI TURECKY MEDVIM ŽE ZA KOMUNYSTU SE PRODAVAL A SEKALI TO PRODEJCI SEKAČKAMA NA MASO NACHAZELI SE V TOM BURAKY,VILOUPPENA OD SLUPEK SLUNEČNICE ,TEDA JADYRKA A PRO NAS JAKO DĚCKA TO BYLA PRIMOVA LASKOMINA,VI NĚGDO Z VAS JAK SE TAHLE DOBROTA DĚLA?;-)

Naďa Přikrylová 11. 11. 2016 11:36
DUŠAN PAJDLHAUSER.: Tady je recept na DOMÁCÍ TURECKÝ MED recepty.vareni.cz/domaci-turecky-med/

Zobrazit starší odpověď

Ondřej1: nezkousela jsem;-)

Dobrý večer, dá se mléko zavařit ? https://www.toprecepty.cz/recept/37345-domaci-slaz...:-D

viper: Přesně tak!! Musí to vypěnit a "ukočírovat" to :-). Pak si myslím, že úspěch je jasný :-)

Dnes jsem poprvé vařila domácí salko z dvojité dávky (600ml plnotučného mléka z krabice a 200g krystalu) bez přidání másla. Myslím, že tam nemusí být. Vařila jsem to v širokém hrnci za opravdu stálého míchání celkem 25 min, odpařila se víc jak polovina směsi a ke konci to několikrát výrazně vypěnilo. Ale stálým míchaným se to dá ukočírovat:) bez újmy. Nyní chladne ve skleničce a krásně houstne a chutná jak to kupované. Za mě můžu jen doporučit.:-)Ještě chci zkusit to čokoládové...pikao.

Dnes jsem dělala z dvojité dávky bez másla, jen mléko a cukr a je to opravdu seuper...:-)...Krásně husté a moc dobré....a hlavně levné...:-)):yes:

oluše:Kdyz to zredis rumem, tak dlouho :-)

Tématické fráze:
domaci salko, recept na domaci salko, husté domácí salko recept, tatra salko recepty, domaci salko recept, jak udělat domácí salko, domaci karamelove salko, salko, recept domácí salko, jak vyrobit salko, salko akce, salko domácí, salko recept, jak udelat salko, jak vyrobit domácí salko, domácí salko recepty, kondenzované mléko recept, domácí kondenzované mléko, salko v akci, vyroba salka

Suroviny:
mléko, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu