Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slazené mléko-SALKO

Slazené kondenzované mléko seženete dnes v každém obchodě. Salka není nikdy dost. Zejména v době adventu je po něm velká poptávka, hodí se při přípravě krémů a cukroví. Vyrobit si ho můžete velmi snadno i doma a ještě ušetříte.

Hodnocení receptu je 5,0 (53×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 882 kJ /
689 kcal
Bílkoviny10,34 g
Tuky20,90 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 69 mg
Sodík 120 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy114,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce s nepřilnavým dnem, přidáme cukr, máslo a rychle přivedeme k varu. Krok 2: Ztlumíme plamen a vaříme za stálého míchání cca 20 minut. Krok 3: Mléko by mělo ke konci pěnit při rychlejším míchání. Nezdá se hned, že má tu správnou hustotu, ale při krátkém zchlazení je nádherně husté, jako salko z plechovky. Krok 4: Z této dávky je cca 150 g. Lze samozřejmě udělat z dvojité dávky.

TIP: Jak zkaramelizovat Salko - jednoduchý návod

Zveřejněno 13. 12. 2013

Poznámka autorky JanaDorazinova

Pokud chceme udělat karamel, viz. poznámka:

"Hotové SALKO jsem dala do zavařovací sklenice (370 ml), sklenici zavíčkovala a utáhla jako při zavařování (aby to mělo stejný efekt jako u konzervy) a pozvolna vařila ve vodní lázni 1,5 hodiny a bylo hotovo."

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené mléko-SALKO

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6y9l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené mléko-SALKO

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6y9l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (153)

Hodně zajímavý recept, určitě vyzkouším! 😮

langoska32: Já taky používám obyčejné mléko a jde to :-). S tím cukrem je to dobrá vychytávka :-O :yes:

Dělala jsem mockrát podle tohoto receptu. Dělám z dvojité dávky a na starší pánvičce » velká plocha a rychle se odpařujje (kondenzuje). Když potřebuju karamelové salko, cukr předem zkaramelizuji... už vůbec nekupuji v obchodě. Používám obyčejné mléko polotučné z krabice a salko chutná stejně, jako kupované. - úžasný recept, který mi již ušetřil nemalý peníz...
<3

Veru2984: díky :-K

Za mě super! Dělala jsem poprvé v životě a budu dělat pořád :-) Fakt dobré a krásně husté . :yes:

Vrtulka13: Dělala jsem ze 300 ml a jo, fakt je to zdlouhavé, ale taky myslím, že výsledek je super. A určitě z větší dávky se bude dělat déle.;-)

Veronika: nevím, zda-li jste dělala ze stejné dávky jako v receptu, nicméně moje zkušenost z litru polotučného mléka ( ;-) mlsoun se nezapře), po 20ti minutách opravdu nic... Ale, salko je husté, protože jej musíme zredukovat. Vycházela jsem z toho, že autorka měla z 300ml 150g cca, tzn. zredukovat na polovic a opravdu. Sice až po 8-( 40ti minutách, ale výsledek stojí za to :-Q :yes:

Veronika:

Zdravím všechny, tohle už jsem zkoušela několikrát, ale přidávám se ke zkušenosti, že mi to přijde děsně sladké, i vaječňák byl přeslazený a přitom taková krupičnatá struktura. Mléko jsem zkoušela i krabicové, i přímo z kravína. Jsem na salko ujetá, i v dospělosti jsem schopná sníst plechovku jen tak za pár dní...ale tohle domácí se mi nikdy jako orig. nepovede. Asi to nebude tím, že by ve fabrikách měli kvalitnější suroviny, o to mě to víc štve.
Jinak do nedávná jsem všude hlásala, že pilos salko je z tatry, jen jiný obal a levnější, bývalo, ale už to tak není, výrobce je polský...to jen tak na okraj:-).

Super recept, syn salko miluje a toto se povedlo na jedničku :-p, budem vařit asi dost často :yes:.

haklim: To mám radost!! :-8

recept super, vždy se povede i z polotučného mléka, u něj akorát trochu déle svařuji, chuť luxusní; já jej připravuji každých 14 dní do zapékaných müsli a je to eňo ňuňo :yes:

mrkvacek: Já ho taky dělala z polotučného mléka a povedlo se :-).

Super! Udělala jsem přesně podle receptu, jen jsem tedy dala cukr moučka, krásně to ztuhlo a chuť jako originál. :-)

winklerka: super, mám radost :-)

Celá žhavá jsem to vyzkoušela...na chuť to bylo dobré, nicméně husté nebylo, konzistence stejná jako u normálního mléka, a to i při úplném vychlazení. Použila jsem normální polotučné mléko, protože v receptu nestálo nic o tom, že by se třeba mělo použít plnotučné. Tak nevím, kde jsem udělala chybu. :-?

Veronika: Já jsem to opravdu měla husté. Myslím, že i foto tomu odpovídá

Dobrý den,

při karamelizování salka ,sklenice ve vodě nepraskne ? Když se vaří hodinu a půl ? :-O

Nela: Nepraskne. Jak píše spagetka, zavařujeme i ovoce a skenice nepraskají :-8

Zobrazit starší odpověď

http://recepty.vareni.cz/domaci-turecky-med/
Naďa Přikrylová pokusila jsem se z toho udělat rozklikávací odkaz :-)

Jana Remkova: Možná s receptem máte pravdu. Ale ne s mlékem z obchodů. Pokud jej máte čerstvé z kravína, z nějaké mlékárny, pak bych asi souhlasil. Ale počítám, že minimálně dvě třetiny osazenstva nikdy nepilo pravé, nefalšované mléko, takže ani neví jako má chuť... A sušené mléko... Je to nejlepší volby po tom všem co se dá koupit za "mléko." (Já si ho osobně tedy kupuji...) Ale to je opravdu drahé na takové srandičky, jako jsou vaječné koňáčky asi přespříliž...

casino: Chceš mlsat nebo laborovat :-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

Koukám, že mi můj komentář sem raději nedali, aby neměly negativní ohlas... Super, jak se dá manipulovat s názory!!!

Čermákova Olga 13. 11. 2016 13:00
Vláďa: To si sem dávate sám ne?Proč by vám ho sem nedali?kdo?

Si děláte srandu se Salkem? Z toho mléka co koupíte v marketu? To se mi jen zdá... To nemá s mlékem nuic společného. Ani náhodou... Jen název... To není ani mléko, ale nějaká bílá voda... Jo, když bych měl čerstvé mléko z kravína, tak bych si to udělal a rád. Ale v rámci pudu sebezáchovy, z toho, co se běžně kupuje, ani náhodou... To mléko nedokáže ani normálně zkysnout jako správné mléko, ale dokáže akorát zesmrádnout a zhořknout. Tak mi povězte, vy všichni vážení spotřebitelé tohoto mléka, kolik je tam mléčných kultur a ne chemických náhražek a ještě bůhvíjakého svinstva... Aby to bylo trvanlivé a o tom to vše je! Klasické mléko nemůže být trvanlivé! Bez chemie a úpravy nikoliv! A navíc... Do téhle bílé vody pak ještě dát cukr a říkat jaká to je super šmakuláda... Třeba do těch vaječných koňaků, jak jsem tady také četl... Nooo, to pijete (bohužel i možná s vlastními dětmi), jen sladkou bílou sr*č*u...

Někde jsem četla,možná to mám i napsaný recept se sušeným mlékem.Ale při dnešní ceně sušeného mléka....

zdenula: No, právě! :-(

fijalka: Nevím, neměla jsem mléko od kravičky :-)

Mirek: Děkuji za informaci, píšu si "Pilos":-8, Lidl tady mám kousek, určitě si ho koupím. Z takového mléka se musí tohle slazené udělat jedna báseň :-)

Zobrazit starší odpověď

když bych měla mléko přímo od kravičky :-) tak máslo myslím by nemuselo být ,že?

;-) já dělala s dvojite davky , první maslo pak cukr, udělala karamel potom přidfala mleko, po 40 min. mám skoro 450g salka (karamel) výbornééé

Já míchal salko asi 45 minut a nic tak jsem vypl vařič a šel koukat na televizi byl veřer.Druhý den mi to nedalo rano a vařil jsem dále a asi po 20 minutach to zhoustlo.jen se to ensmi nechat dlouho houstnout neboť po prehustení to lehce hrudkovatí.Jak píšou lepší v hrnci s větším dnem neboť se tak muže na vetsi ploše odparovat mleko tudíž více a tim se to zrychlí.pristě pouziji vetsi hrnec:-)

DUŠAN PAJDLHAUSER. 30. 1. 2016 08:59
MYSLIM ŽE TO DOMACI SALKO JE I ZAKLAD NAUDĚLANI SI TURECKY MEDVIM ŽE ZA KOMUNYSTU SE PRODAVAL A SEKALI TO PRODEJCI SEKAČKAMA NA MASO NACHAZELI SE V TOM BURAKY,VILOUPPENA OD SLUPEK SLUNEČNICE ,TEDA JADYRKA A PRO NAS JAKO DĚCKA TO BYLA PRIMOVA LASKOMINA,VI NĚGDO Z VAS JAK SE TAHLE DOBROTA DĚLA?;-)

Naďa Přikrylová 11. 11. 2016 11:36
DUŠAN PAJDLHAUSER.: Tady je recept na DOMÁCÍ TURECKÝ MED recepty.vareni.cz/domaci-turecky-med/

Zobrazit starší odpověď

Ondřej1: nezkousela jsem;-)

Dobrý večer, dá se mléko zavařit ? https://www.toprecepty.cz/recept/37345-domaci-slaz...:-D

viper: Přesně tak!! Musí to vypěnit a "ukočírovat" to :-). Pak si myslím, že úspěch je jasný :-)

Dnes jsem poprvé vařila domácí salko z dvojité dávky (600ml plnotučného mléka z krabice a 200g krystalu) bez přidání másla. Myslím, že tam nemusí být. Vařila jsem to v širokém hrnci za opravdu stálého míchání celkem 25 min, odpařila se víc jak polovina směsi a ke konci to několikrát výrazně vypěnilo. Ale stálým míchaným se to dá ukočírovat:) bez újmy. Nyní chladne ve skleničce a krásně houstne a chutná jak to kupované. Za mě můžu jen doporučit.:-)Ještě chci zkusit to čokoládové...pikao.

Dnes jsem dělala z dvojité dávky bez másla, jen mléko a cukr a je to opravdu seuper...:-)...Krásně husté a moc dobré....a hlavně levné...:-)):yes:

oluše:Kdyz to zredis rumem, tak dlouho :-)

jiří z:teeda, to je fakt bezkonkurenční cena!Paráda!!

tak holky, uvařil jsem 3kila salka z 5 litrů mléka, kila cukru a jednoho celého másla. musel jsem to vařit ve více hrncích najednou, jelikož takové množství najednou mi nechtělo tuhnout.
výsledek dobrý, 3 kila salka za cca 100kč asi těžko někde seženete.
a ted dále:
uvařil jsem pak celkem 13 litru vaječnáku použil jsem to salko, 2,5 litru rumu a asi 10litru mléka. musel jsem cedit přes textil ale bohužel v láhvích to zatuhlo a udělalo zátku docela tlustou, po proražení byly i cucky ve vaječnáku. tak jsem to znovu vše přecedil přes textil a ted to vypadá velmi dobře. je to sice drbačka s tím ale mne to nevadí. vaječnák je jemý a neřeže v krku jako s klasickým salkem. ještě mám litr rumu tak udělám ještě další.

osobně bych možná doporučil místo mléka a másla rovnou smetanu, protože to máslo dělá hodně neplechu.

tak to je celé.
dík za recept a postřehy z kterých jsem i já vycházel

Jana: Na tohle Heru néé!!;-)

Jana: já bych dala máslo (82%tuku), hera si myslím, že na toto není vhodná.;-)

Jana Remkova:Holky dava te obyčejné maslo nebo muže byt i hera.:-)

jiří z:;-) Člověk se nazkouší, než se to povede, co?;-)

tak holky,
dneska jsem na zkoušku udělal salko z toho základního množství, i na základě Vašich zkušeností jsem to vařil hned rovnou 40minut a několikrát zvýšil teplotu na max a několikrát nechal vypěnit až na okraj hrnce. to co vzniklo defacto hned ještě na konci vaření je sladká hustá kaše podstatně levnější než plechovka salka.zatím bez křusty na povrchu
dělám každý rok vajěčňák z cca 15 plechovek, 3 litrů mléka, 2.5 litrů rumu a cukru udělám cca 11 litrů dobrého vaječňáku ale stojí to dost peněz. tady asi ušetřím za ty salka téměř 90% částky a to je super.
Není to sice jako kupované salko ale efekt je stejný. Příště již budu vařit ve velkém z cca 3 litrů mléka, dám tam ještě smetanu na vylepšení a pak napíšu jak jsem dopadl.:-):-)

MIky:Ahoj mně se udělolo úplně to samé a je to tím, že se to málo vařilo. Takže jsem dala vařit znova a musíš to vařit než bude na mléku pořádná pěna jako máš ve vaně :-D po zhoustnutí vypadá jako kupované :)

Petr: Fakt nevím, asi bych to zkusila zase rozehřát a pak to použila. Mi se nic takového neudělalo, ale možná spíš proto, že jsem to hned využila :-)

Ahoj,Jackie 79!
I mně se po vychladnutí udělala máslová krusta a nevím co s ní. Už jsi zjistila, jak s ní naložit?
Poraď, poraďte!

frantiska 20. 11. 2015 16:07
vyzkousim to muze byt prima

oluše: Já myslím, že v lednici a uzavřené skleničce klidně do Vánoc, ale nezkoušela jsem to :-)

Dnes jsem zkusila udělat salko,omylem jsem tam dala 50g másla ,místo 20g,tak jsem se bála,po 20 min. hodně ztuhlo,dala do skleničky,a je to jako beton,opravdu dost husté,ale hlavně moooc sladké,zítra udělám 2 dávky,dělala jsem to z plnotučného mléka,jen bych chtěla vědět,jak dlouho vydrží,dcera se mě ptala,nevíte někdo?:-p:-)

Ahoj, recept jsem zkusila..uz i odjinud kdysi davno, ale at procitam vsemoznekomentare, jak hci, jsem asi jedina,komu to.proste jak salko nechutna? Je to vic sladke,hodne hodne preslazene, salko z plechovky jsem schopna ujidat po lzickach, toto ne..i kdyz vim, ze slozeni na.plechovce je mliko a.cukr.ale i vajecnak byl z toho divny, bud moc ridky a nebo preslazeny..ale asi bude chyba ve me, ldyz jsem jedina:-).

maja f:;-)

Super, vyzkoušeno a je to moc dobré, příště udělám zase a někdy zkusím i to karamelové :-)

Věra Jánková: Ano, určitě o něco déle :-)

Věra Jánková 11. 3. 2015 18:30
Dobrý den,když zvícenásobím dávku bude se dělat stejně dlouho? děkuji ;-)

PAVEL-PIKI 18. 12. 2014 13:22
Hanka:AHOJ HANKO.POTŘEBUJEŠ JEN DVĚ ZÁKLADNÍ INGREDIENCE,SMETANU NA VAŘENÍ(0,5L ZA 19KČ)A CUKR V HODNOTĚ CCA 5KČ S TOHO UDĚLÁŠ CCA 700g SALKA ZA 24KČ.SALKO S KRÁMU JE 375g ZA 39KČ.MĚ TO DOMÁCÍ SALKO NEPŘIPADÁ DRAŠÍ.A O JAKÉM ČASE TO PÍŠEŠ,JÁ HO DĚLÁM ZA STUDENA.SMÍCHÁM PRÁŠKOVÝ CUKR SE SMETANOU A JE HOTOVO.JE PRAVDA,ŽE KDYŽ TO PAK JEŠTĚ NA CHVÍLI SVAŘÍŠ V HRCI S NEPŘILNAVÍM POVRCHEM TAK JE LEPŠÍ.PS.KARAMELOVEJ DĚLÁM JEDNODUŠE,NEJDŘÍV SKARAMELIZUJU CUKR A POMALU PŘIDÁVÁM SMETANU A ROZMÍCHÁVÁM,ŽÁDNÝ DLOUHÝ VAŘENÍ V PLECHOVKÁCH.TROCHU ČASU TO ZABERE NEŽ SE CUKR ZASE PO DOLITÍ SMETANY ROZEHŘEJE CCA ZA 15MIN. JE HOTOVO.(NEMUSÍTE DÁVAT CELOU SMETANU,TU DOLIJETE AŽ BEDE KARAMEL HOTOVEJ.

fadušo: já taky děkuji a díky;-)

Včera mi salko nezhoustlo. Dnes jsem se do toho pustila znovu a přilila včerejší nepovedený produkt. Vařila jsem, moc jsem ani nemíchala a výsledek byl úžasný. Vařila jsem ve větším kastrolu se sendvičovým dnem, takže se nic nepřipalovalo. Recept všem doporučuji. Díky!:-O:-O:-)):-))

PAVEL-PIKI:;-) určitě je :-)

PAVEL-PIKI 14. 12. 2014 12:44
AHOJ LIDI.JÁ DĚLÁM SALKO ZE SMETANY NA VAŘENÍ,PŮL LITRU JE ZA 19KČ JAKO LITR MLÉKA,MLÉKO MÁ ALE 3,5% TUKU KDEŽTO SMETANA 10% TAKŽE ODPADÁ PRACNÉ SVAŘOVÁNÍ,PŘIDÁM PRÁŠKOVEJ CUKR(DŘÍV SE ROZPUSTÍ,ALE MUŽE BÝT I KRYSTAL)MNOŽSTVÍ DLE CHUTI A POŽADOVANÉ HUSTOTY POŘÁDNÉ ROZMÍCHÁM(MUŽETE MIXEREM)JAKO PŘÍCHUT MŮŽETE PŘIDAT VANILKOVÝ CUKR.A JE HOTOVO(MŮŽETE TO CHVILKU SVAŘIT,KDO SE BOJÍ)PS.K SALKU MŮŽETE PŘIDAT RUM A MÁTE LIKÉR,JAKO PŘÍCHUT MŮŽETE PŘIDAT ROZPUSTNOU KÁVU(DVĚ KÁVOVÍ LŽIČKY S TROCHOU HORKÝ VODY)ahoj-v jednoduchosti je síla.

dělám ale nedávám máslo a vařím pomalu hodinu na potřebné poloviční ml

Jackie79: Taky jsem asi tolik měla :-)

Jana Remkova:
Tak jsem to dala znovu vařit - asi na deset minut a teď to vypadá, že to bude hustší. Z jedné dávky mám množství, které se vejde do přesnídávkové skleničky :-)

Jackie79: Mi to taky někdy nezhoustlo a dala jsem to znova vařit. Je to mlékem, které má méně procent tuku. Vařila jsem tak dlouho, až se dlouhodobě dělala pěna a konzistence byla stejná, jako u klasického salka;-)

Tak jsem vyzkoušela, zatím chladne tři hodiny, ale nijak zvlášť nezhoustlo, takže doufám, že ještě zhoustne.
Jinak co se týká chuti, ta je totožná se salkem, struktura je ale trochu jiná, mléko je zrnité, asi to dělá to máslo. To mimochodem při chladnutí vystoupalo na hladinu, kde vytvořilo jakousi krustu.
Mléko jsem použila polotučné z krabice. Máte nějakou radu, co s mlékem, kdyby nezhoustlo? Znovu nechat odpařovat?

Jana: Můžete použít krabicové mléko, ale lépe je použít tučnější. Co se týká trvanlivosti, nemůžu sloužit, u nás se spotřebovalo hned. Dala jsem si ho do skleničky a pořád jsem chodila ochutnávat :-D

Dobrý den, recept mě zaujal - máme rádi likér z ledových kaštanů. Mohu se zeptat, zda můžu použít krabicové mléko a jakou trvanlivost má toto domácí salko? Děkuji :-)

Já jsem vařila z mléka krabicového z Albertu (Basic polotučné) omylem jsem dala 200ml mléka a přidala plátek kostkového másla, opravdu po 20 minutách směs začala bublat a po zchladnutí zhoustla, možná kdybych dala 300ml, tak to asi tak moc nezhoustne, nicméně chuť je sladká a od Salka nerozpoznatelná (až mě to samotnou překvapilo :-)) )

Tomáš: Určitě :-)

Musím zaktualizovat - později jsem dělal klasickou dávku a salko se úžasně povedlo! Moc díky za recept - na cukroví se bude moc hodit! :-)

Mě to zhouzstlo v pohodě,a le měla jsme málo krystalu, tak jsem dala moučkovej..a je známo, že tam se jako protihrudkující látka přidává škrob.. tak možná v tomto případě to má za efekt i spolehlivé zhoustnutí..a to do těch zhruba 25 minut..Nechala jsem to hodně bublat a nepálilo se to..a to byl obyč. nerezový kastrol.
Neumím si představit dělat to z margarínu a sušeného mléka, jak udává jiný recept zde.. A jak tu někdo píše, že to chce tučné mléko...ehm ehm, určitě věřím tomu, že průmyslově vyráběné "salko" je z tučného farmářského mléka od veselých kraviček, že..Navíc toho tuku se tam dodá tím máslem.

kacivl:;-) i mi to zhoustlo :-)

Tomáš:Taky jsem dělal dvojitou dávku. Stál jsem u toho 35minut, ale zhoustlo to!:)

Zkusil jsem dvojitou dávku z poměrně kvalitního plnotučného mléka, vařil jsem delší dobu a bohužel výsledek, byť chutná i vypadá jako salko, nezhoustl ani po vychladnutí. Tak snad příště se zadaří lépe. :-)

renča: Stalo se to více lidem. Těžko říct, mi se to napoprvé povedlo,a le může to být kvalitou mléka:-S

vařila jsem dýl, nezhostlo- jen malo, kde se stala chyba?:-8

Pavlína 2. 3. 2014 07:14
zjunior:
velice dobrý nápad:-D:-))

zjunior: Dobrý nápad! Díky;-)

pokud chcete karamelové salko tak ho nemusí dělat tak zdlouhavě dle návodu ale pouze stačí otočit postup... tj. do hrnce máslo a cukr - nechat zkaramelizovat a poté dát mléko... a nezabere Vám to hodinu a půl... ;)
viz.: carujeme.cz/domaci-salko/ ;-)

Markéta: Jéé, děkuji, to jsem moc ráda :-)

Recept je superrrrrrrrr!Hned se mi po salko podařilo. Vařila jsem ho ve větším hrnci (takže se mléko rozprostřelo po větší ploše) a stačilo 10 min :-D Je skvěléééééééé :-K :yes:

veronika: No, právě, musí se to vařit déle, to je třeba zkoušet, já taky tu druhou dávku dělala na dvakrát;-)

Já to delala z 3x násobné davkY a vůbec mi to neztuhlo ale chutnalo to jako salko a stejné jsme z toho vajecnak udělali sice je trochu ridci ale to vůbec nevadi hlavne ze chutná a rada pro příště když 3x násobné dávka tak 3x násobné vařit než dávka jedna :-)

Marcell: Já to tak dělám taky, ale když nemám plechovku, ale tímto způsobem udělané salko, asi to nepůjde. Možná v té zavřené skleničce. Ovšem to nemám vyzkoušeno ;-)

Já karamel tvořím tak, že celou plechovku i se salkem neotevřenou dám do papináku ponořím do vody a vařím cca pul hodiny , hodinu. Po otevření plechovky mám rovnou karamel :), krém používám na pomazání ruzných buchet a nebo slepování sušenek apod...:-)

:-K;-):-p:yes: no to je bomba zase, mňam, ukládám:yes:

Olga Hrubá: Já jsem dělala z polotučného, ale jak tady čtu komentáře, asi by bylo lepší použít plnotučné :-);-) A ano, použila jsem krabicové;-)

Olga Hrubá 20. 12. 2013 13:18
Je jedno jaké mléko se použije - čerstvé, plno či polotučné z krabice?

senky::-D:-D

Bosana: to jsem se teď z chuti zasmála:-D:-D:-D

Jana Remkova:Tak likér udělán, nejsem troškař hned 2 litry:-D. Akorát jsem zapomněla, že jsem před půl hodinkou brala brufen:-S a pak jsem ulizovala a štelovala:-p,ale nožky mám jak šestnáctka,to je recept a ne mě hnát na výměnu kolenních kloubů:-D:-D:-D:-D.Jani děkuji,je to moc dobré,schovám na vánoční pohodu:-*:-8:-K

ivulinka:;-)

Jani, to je bezva nápad:yes:

Jana Remkova:Děkuji, zítra se chytím a udělám,protože jinak nebude z čeho.Ulizuji jako kočka.:-p:-D

Bosana: Orlová zdraví Jablunkov!!:-)) Tady máš jeden z dobrých receptů na likér;-)http://www.toprecepty.cz/recept/31556-liker-z-ledo... a díky za vysvětlení s tím mlékem;-), i to je možné.

Jana Remkova:Je to husté fest,dobroučké a taky chci udělat ten likér,ale musím si ho najít, určitě tady je.Dělala jsem z krabičkového tučného mléka. Víš já jsem dávno tomu dělala z mléka sýrové nitě, tvaroh,balkán a tak a můžu ti říct,že možná je to v mléce,protože za ty tři roky co jsem to dělala nikdy nebylo nic stejně. Teď píšu o domácím kravském mléce,ale všechno bylo rutinně stejné a ve výsledku nikdy třeba sýřenina na nitky nebyly stejně hustá nebo kysla stejně. Tak to jen na okraj.Jablunkov zdraví Orlovou.:-K;-)

Bosana: No, tak to teda je fakt luxus.:-)). Při večerní procházce mi kamarádka říkala, že z dvojdávky jí to nechtělo ztuhnout. Vařila to snad hodinu. Napadlo nás, jestli to nemůže být nekvalitním cukrem, nebo co.. Já nevím. To první z 1 dávky mi fakt nádherně ztuhlo za těch 20 minut. Na druhý den to bylo tak husté, že to pořádně nešlo ani ze skleničky:-D. Pak jsem dělala dvojdávku a nebylo to ono, ikdyž jsem to vařila asi 40 min. Tak jsem to šoupla znova na sporák a vařila ještě asi 10 min a ok. Nemám z toho karamel, má to barvu, jako salko v konzervě. Teda, už nemá!! Je z toho likér z kaštanů a ten za chvíli taky nebude!:-D

Bosana:Tak jsem uvařila 1 litru mléka, 30 dkg cukru moučka a 1 vanilkového cukru 0,5 litru hustého karamelového salka, které je husté už teď za tepla,pekárna vypla před 10 min. .A teď přemýšlím - dobře, pouštěla jsem 3x program marmeláda tj. 3x 1,5 hod,ale vložila jsem suroviny a 3x spustila knoflík,žádné dlouhé stání u sporáku a pracné míchání v horkém.Co myslíte , to je luxus a ten je vždy dražší.... :-):-p;-):-8:-K

Jana Remkova:Takže jsem se byla mrknout ,pokus za 25 min. bude ukončen s tímto verdiktem : bude to husté,bude to mňamózní, dělá se to rovnou karamelové. Ale až potřetím cyklu - marmeláda,takže energii nebudu počítat,budu si říkat ,že je to domácí,vánoční....
Je to dobrý nápad,bod jsem poslala hned,budu dělat na sporáku.:-K:-D:yes:

tejaja:Máš pravdu nedělá se to dobře právě proto, že se tekutina špatně odpařuje. Já odklopila víko a dělám z 1 litru mléka a program pouštím už potřetí. Ale stihla jsem mezi tím bazén s vnukem tak to je dobré skóre. Dělám to jako pokus kolik je zapotřebí a příště raději na sporáku. Náhodou v Penny je Salko 44 kč a u nás v Lidlu bylo po 25 Kč jen dopoledne první den akce. Albert má 34 Kč .;-)

lomacka: Řídké?? Mi se taky stalo, dělala jsem na druhý den z dvojdávky a taky to bylo třeba povařit déle. Tu dobu, kdy to začne pěnit a víc a víc vařit je třeba vychytat. Mne už pálila ruka od vařechy. Ale ta smetana by mne nenapadla:-O

lomacka: Jo ale do ponorného mixeru, aby nebyli hrudky !!

Jani,tak jsem to zkoušela a je to řídký!!!Tak jsem do toho přidala
sušenou smetanu co se dává do kávy,aby to trochu zhoustlo.
A DOBRÝ JE TO !!!:-(:-)):-)):-))

Neviem, neskúšala som v pekárni, ale podľa môjho názoru to nezhustne, lebo tekutina nemá možnosť sa odparovať. Aj pri robení marmelády v pekárni, na rozdiel od klasického spôsobu, sa používa želírovací cukor, inak marmeláda nezhustne. Ale možno sa mýlim :-8 Možno niekto vyskúša :-)

Janika: Tak to mne nenapadlo. Kdyby někdo vyzkoušel, budu ráda za postřehy;-)

Pardon, přehlídla jsem dotaz Bosany :-8

Myslíte, že by to šlo i v domácí pekárně na program "marmeláda"?

Bosana: to není tak úplně špatný nápad, to je fakt, když jde udělat džem, proč ne toto? Já bych to prubla, teda ne dnes, ale jako nápad to stojí ta úvahu, ne? ;-);-);-)
Jen já bych musela vyrobit DIA SALKO a nevím, zda by mi tu hustotu dia cukr neovlivnil. Asi zkusím na minivzorečku

Holky co to dát do pečky na program džem,vařím tak rýž. kaši,tak to musím vyzkoušet.Ale možná to bude kypět.:-//

super, ukládám a musím vyzkoušet:yes::yes:

Koubkova: podívej se na komentář o kousek níže :-!

bestickova: já jsem si to pak spočítala večer a říkala jsem si, že jsem dement! :-D Já jsem to nevařila úplně dohusta! Už dnes je to jak kindrbul :-D Ale paráda!! Jsu uvařit z dvojí dávky a udělám si ten likér :-)

Nadja: týý jo!!! Super nápad!!:-O

na karamel stačí nechat zkaramelizovat cukr,pak do něj opatrně přilít studené mléko a dál vařit do požadované hustoty..

To je dobrý nápad ještě vymyslet ten karamel;-):yes::yes:

Jana Remková:Jani na litr mléka jsem dala 30dkg moučkového cukru,vařila jsem mléko v hodně širokém hrnci,trvá to sice déle než 20min,ale stojí to za to!ke konci jsem dělala "zkoušku",nabrala trochu hmoty na lžičku,foukáním schladila a podle hustoty jsem viděla,zda ještě vařit nebo ne,hlavně je důležité ke konci míchat!!Já ho vařila do úplně husta zhruba hodinku,chtěla jsem ho do krému,fakt ale je,že jsem to "salko" nevařila na plynu,ale na kamnech ve kterých topíme :-)

Vyzkouším:yes::yes: takové pokusy mně baví;-):-)

yanull: :-p o karamelizaci doma vyrobeného Salka je v komentáři u receptu
http://www.toprecepty.cz/recept/10894-domaci-slaze...
uvedeno: "hotové SALKO jsem dala do zavařovací sklenice (370 ml), sklenici zavíčkovala a utáhla jako při zavařování (aby to mělo stejný efekt jako u konzervy) a pozvolna vařila ve vodní lázni 1,5 h a bylo hotovo."

bestickova: Kolik jsi dala na litr mléka cukru? Taky bych to tak asi udělala:-p. Já jsem si říkala, že by nevadila ani moučka :-)

:-O

Vyzkoušela jsem ho minulý týden,bez másla a s moučkovým cukrem je to mnoooohem lepšejší než jak je uvedeno v původním receptu,vařila jsem rovnou z litru mléka,poprvé jsem vařila tak,jak je v původním receptu,ale něco tomu chybělo :-)

Levik: Díky. Já jsem o něčem takovém fakt nikdy neslyšela a bylo pro mne velkým překvapením, že je to tak jednoduché:-)

:-p:yes:

Myslím si,že je zbytečné rozebírat zda se to vyplatí,já si chtěla udělat likér z ledových kaštanů a mléko doma neměla,tak jsem si ho podle receptu uvařila a byla jsem nad míru spokojená,myslím si,že o tom to je.Když se mě něčeho nedostává tak si mám možnost poradit.Recept je vynikající,už jsem na něj narazila na FB,ale i tak uděluji bodík.:yes:

Jana Remkova: Plechovka Salka (Tatra) váží 397 g a teď ji mají v Lidlu v akci za 24,90 Kč.

Hanka: No, kolik váží ta plechovka přesně nevím, ale myslím si, že ze dvojdávky by to bylo tak akorát a nepřišlo by mne to na 37 kč, jak to stojí v obchodě. No, snad elektřina, nebo plyn.. Já si to uvařím z dvojdávky ještě jednou a udělám si likér z ledových kaštanů:-p;-)

Holky, co tady chválíte, jak je super, že to vyjde levněji než klasické salko - zpočítaly jste si kolik ml/g má plechovka salka a kolik ingrediencí potřebujete, abyste vytvořily z tohoto receptu to samé množství? vyjde to dráž, navíc ještě ke všemu nad tím strávíte víc času. Ale jinak - receptík jsem teď vyzkoušela a je super:) Pokud budu chtít dělat něco, kde je salko součástí a nedostanu se zrovna do krámu, tak je to bomba. Chutná naprosto stejně. Akorát tedy dvacet minut jsem to na plotýnce neudržela. Deset a pak se to začalo pálit.Bohudík jsem brzo sundala a je výborný. Dávám si ho teď u televize:)

Tynaja: Já jsem nad tím celou dobu, když jsem to míchala přemýšlela, jak udělat karamel, když nemám plechovku. No a jak píše Yanul, možná, že tak, že z cukru karamel a pak přilít mléko. Ale i tohle jsem dělala poprvé, takže opravdu nevím.

Super:yes::yes: uloženo:-)

Super to musím vyzkoušet, jak píšeš tak se to vyplatí i finančně:yes::yes:+5

yanull: Tynaja: Já nevidím důvod, proč by to jít nemohlo, chce to zkusit. Nebo tam přidat kakao a máme pikao, či jak se to jmenuje ;-);-)

Můžu se zeptat, zdali si myslíte, že by bylo možné (a jak) udělat z tohoto domácího salka zkaramelizované mléko (na karamelový krém)?

Zajímavý recept, při jeho čtení mě napadlo, zda by šel z cukru nejprve udělat karamel a pak teprve zalít mlékem, mám ráda karamelovou příchuť. Za toto mléko posílám 2.bodík :-p:-K:yes:

spagetka: Já fakt nevím, Ladi;-)

spagetka: no jasně, vanilka je vždcky lepší než vanilín:-))

Jana Remkova: ono asi záleží na tom, na co by se to potom použilo, já bych tam tu vanilku asi taky nedávala

Jana Remkova: jani, já pokud se teda nepletu, tak v tom kdysi slazeném mléce značky Tatra, myslím, vanilka byla cítit, nebo ne? Je to už přece jen pár let ;-):-D

maris: ano, je tam psaný vanilk.cukr. Možná, pokud bych ho dělala teď, bych spíš do moučkového cukru dala vanilkový lusk a tím by ten cukr byl lepší

maris: Já nevím, ale asi by to chutnalo jinak. Ale každý podle sebe :-)

spagetka: špagi, co myslíš tou lžičkou vanilky ? Vanilkového cukru ?

Vypadá to super a za pár korun:-):yes:

Tématické fráze:
domaci salko, recept na domaci salko, husté domácí salko recept, tatra salko recepty, domaci salko recept, jak udělat domácí salko, domaci karamelove salko, salko, recept domácí salko, jak vyrobit salko, salko akce, salko domácí, salko recept, jak udelat salko, jak vyrobit domácí salko, domácí salko recepty, kondenzované mléko recept, domácí kondenzované mléko, salko v akci, vyroba salka

Suroviny:
mléko, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu