Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné perníčky (DlabemeZdrave)

Medové perníčky z žitné mouky, ozdobené bílkovou polevou, se stanou hitem letošních Vánoc. Do jejich vykrajování a zdobení můžete zapojit i vaše ratolesti, kterým budou vlastnoručně vyrobené perníčky chutnat ještě víc.

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

DlabemeZdrave DlabemeZdrave

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení těsta

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 378 kJ /
6 304 kcal
Bílkoviny111,30 g
Tuky187,75 g
Vláknina96,45 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 4,13 g
Sůl1,80 g
Sacharidy994,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme koření, kakao a sodu a společně promísíme. Krok 2: Přidáme med, vejce, tuk a vodu i olej a uhněteme tužší těsto. Krok 3: Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2-3 dny uležet do lednice. Krok 4: Těsto prohněteme a vyválíme na silnější plát (asi 5 mm). Není potřeba podsypávat. Krok 5: Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrojíme perníčky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Na jednom plechu by vždy měly být perníčky zhruba stejně velké, aby se stejnoměrně propekly. Krok 6: Pečeme na pečicím papíře při 175 °C zhruba 10-15 minut podle velikosti. Krok 7: Ihned po vyndání z trouby potřeme perníčky bílkem, aby se krásně leskly. Ale pozor, aby bílek nebyl příliš našlehaný, bublinky by nám na perníčkách udělaly ošklivé fleky. Krok 8: Bílek s fruktózou a Solamylem musíme šlehat alespoň 10 minut. Během šlehání po kapkách přidáváme citronovou šťávu. Krok 9: Po vyšlehání byste měli získat lesklou a polotuhou hmotu. Já do ní občas přidávám i trochu vanilkové dřeně. Krok 10: Zchladlé perníčky nazdobíme polevou, necháme zaschnout do druhého dne a uložíme do chladu. Krok 11: Pokud by perníčky ztvrdly, stačí k nim do krabice přidat rozkrojené jablíčko, ale nesmí se přímo dotýkat perníčků. Perníčky nasají vlhkost jablíčka. Je ovšem potřeba ho měnit každé 2-3 dny.

Zveřejněno 14. 12. 2013

Poznámka autorky DlabemeZdrave

http://www.facebook.com/dlabemesmishkou

Letos jsem dělala i perníčky na zakázku, které se potírali směsí bílku a červeného barviva. Perníková srdíčka pak vypadala opravdu krásně v kombinaci s bílým zdobením. Pokud neseženete přímo moučkovou fruktózu, tak kupte klasickou a doma ji velmi jemně rozemelte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné perníčky (DlabemeZdrave)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q5ZG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné perníčky (DlabemeZdrave)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q5ZG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Holky všem moc děkuju :-8:-K Letos jsem jich pekla jen 100, už jsou skoro prodané, ale už si paní objednala 120 perníkových kočiček na příští rok :-D Já jen doufám, že mi nějaký zbydou do Vánoc, protože dcerky se po perníčkách můžou utlouct a ať je dám kamkoliv, tak je najdou a myslí si, že nepoznám, jak mi mizí z krabice :-D No samozřejmě, že to vidí u chlapa, ale o tom ty Vánoce jsou :yes: Tak přeji všem klidné svátky s rodinou, hodně štěstí a zdraví v dalším roce :-K:-K

DlabemeZdrave:Mischko, moc pěkné perníčky a výstižně ozdobené;-)Dávám ti 6.bod:yes:

Moc krásné naaranžováno, vymsyšleno, tak tomu se říká krása:-K;-):yes:

senky: AAAno, to je ono - provázky ;-)

Krásné:yes::yes: Bílek přes punčochu asi proto, aby se odstranily "provázky" a sníh byl pak jemný a hladký;-)

Týý jo, nádherné :-)

Tématické fráze:
žitné perníčky, žitné perníčky recept, zitny perníčky, perníčky na zakázku, perníčky žitné, žitné perníčky norimberské, perníčky z zitne, perníčky z žitné mouky bez tuku, perníčky zdravé do krabice, krabice na pernicky, nejlepší žitné perníčky, žitné perníčky bez tuku, recept na norimberský biskupský chlebíček, zdravé měkké perníčky, perníčky ze žitné mouky bez tuku, vykrajovátka na perníčky hasič, žitne perníčky podle babicek, jablíčko u perníčky, perníčky z žitné mouky a šlehačky, perníčky 800g žitné mouky

Suroviny:
mouka celozrnná žitná, cukr třtinový, tuk rostlinný, med, voda, vejce, koření do perníku, kakao bio, olej citronový, soda jedlá, bílek, fruktóza, solamyl, bílek, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu