Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzený bůček v udírně LOKOMOTIVA

Milujete chuť uzeného masa, ryb nebo sýrů? Stačí vybrat kvalitní suroviny, dodržet návod pro jejich přípravu a naučit se správně ovládat udírnu. Chcete se do tohoto krásného a kouřem vonícího koníčku také pustit?

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

phaeton

Náročný

Doba přípravy 315 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 300 min 4-5hod

315 min (15 min příprava + 300 min tepelná úprava, 4-5hod)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do udírny se vejde 5 kg masa, nakrájíme ho na cca 0,5 kg kusy. Nasolíme docela dost, nebát se toho! Krok 2: Do vytopené udírny, kde topíme tvrdým dřevem (hruška, švestka atd.), poskládáme maso, můžeme i na sebe. Krok 3: Občas otočíme. Nic jiného!

TIP: Desatero rad na téma uzení masa - rady a tipy

Zveřejněno 17. 12. 2013

Poznámka autora phaeton

Nebudete věřit, co ta lokomotiva dokáže. Opravdu super, kdo neochutnal, neuvěří. Dělám to už tři roky, každý měsíc a tu udírnu jsem kupovat v té době za 1800 Kč.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzený bůček v udírně LOKOMOTIVA

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9B2x

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzený bůček v udírně LOKOMOTIVA

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9B2x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Dobrý večer ještě jsem v lokomotivě nenudily mužů používat jen buk? Ma někdo skutečnost s topolem díky jak jsem viděl obrázek tak je oheň v malém grilu a maso ve velikém grilu je tak nebo se milim:-(

Dobrý večer ještě jsem v lokomotivě nenudily mužů používat jen buk? Ma někdo skutečnost s topolem díky jak jsem viděl obrázek tak je oheň v malém grilu a maso ve velikém grilu je tak nebo se milim:-(

Martin: Dobry den jdu to taky udit v lokomotive muže byt buk a dub a stačí to v soli anebo naložit do marinady.

jirkora:Opravdu jo, nikdo mi to neveri ale kdyz to videli koukali jako blazen.Chce to vyzkouset, a opravdu nedalam reklamu na tento vyrobek.

phaeton "jirkora:Myslel jsem že kdo jsem chodí,ví jak udit.Omlouvám se"
Nemusíš se omlouvat,jen nevěřím že udíš hruškou ,bez nakládání a ještě nandáš maso nasebe.Aby to bylo dobré:-//:-//

janek53:Proč škoda?

Pavol:O.k.ale já se bavím o rychlo uzení,vím i že se udí uplně v jiné udírně,to nemění můj názor na to že kdo neochutnal neuvěří.Fajn den Honza

Pavol:

My sme doma nikdy nezabíjali a neúdili, ako by aj v meste, aj keď sme bývali v rodinnom doem. Ale pýtala som sa manžela, ktorý pochádza z dediny a zabíjali a údili aj 2x ročne. A potvrdil mi do bodky spôsob údenia, aký tu popisuje Pavol (neregistrovaný/á). Presne takto nielen oni, ale každý v dedine údil. Len podotkol, že pre lepšiu vôňu a chuť údeného mäsa vždy ku drevu na údenie pridávali aj borievku ( jalovec ).

Toto nie je udenie ako konzervovanie ale sušenie mäsa a može sa stať že sa dostavia nevoľnosti po otrávenom mäse. Mäso músí byť presiaknuté soľou do hlbky aby sa neskazilo a patrične aj dymom.
Kvalita udeného mäsa závisí od pácu (lák)v ktorom sa pripravuje mäso pred udením.www.toprecepty.cz

Vážení domáci udiari!
Spôsob udenie mäsa sa rozdeľuje na krátkodobé konzervovanie a na dlhodobé konzervovanie. Správna metóde a kvalitná bez tlakového udenia je taká že mäso po dozretí 24-30 hod v miestnosti 0-5 stupňov
sa nasolí takmer 1mm vrstvou soli a uloží do dreveného koryta alebo
antikorovej nádoby. Po dvoch dňoch ležania v chlade sa uvarí nálev.
Skladá sa zo soli, korenia (viac druhov) a rasci a mletého cesnaku.
Vychladený nálev musí byť príjemný a korenistý na chuť. Celé mäso
by sa malo zaliať týmto nálevom na dobu 1-2 týždne. Teplota udiaceho dymu by nemal byť viac ako 10 stupňov. POčet dní udenia závisí od hrúbky mäsa. Posledný deň udenia nastáva takzvané sušenie
dymom kde teplota môže byť už i viac stupňov. Ľudovo sme tomu hovorili osmahnutie ohňom. Takto upravené mäso sa môže skladovať zavesené na špagáte aj 6 mesiacov pri teplote do 10 stupňov.Takto ide robiť šunku, rebrá slaninu, klobásy, tlačenku bôčik. www.toprecepty.czwww.toprecepty.cz

magdalenka:

phaeton: Mi se to líbí. Udíme každý rok, takže víc k tomu nepotřebuji.;-) Jen se zeptám..jen sůl? Česnek nedáváš??:-O Joo a vítej na Topreceptech;-):-K Ten uzák máme podobný, je skvělý, ale používáme ho jen v létě:-). V zimě máme klasiku a hlavně!!! Ovocné dřevo!!;-) Ale hruška rozhodně ne!!!

Dovolím si drobný názor - škoda masa;-(

Pokud nejde jen o rafinovanou reklamu na ten vehikl (který se mi mimochodem líbí), tak mě učili, že maso se v udírně nemá dotýkat navzájem. Ale možná už to neplatí...:-//
No, když mu to kamarádi ..... (jedí), tak proč ne:-))

Manžel nemá lokomotivu, ale maso na uzení vždycky nakládá a nějak si to bez česneku nedovedu představit...

tejaja:Problém by to nebyl:-pDělám to v jedné malé hospůdce když se domluvíme s kamarady:-O

tejaja:

tejaja:

Každý mesiac zjete 5 kg údeného bôčika? :-O

magdalenka:Opraveno a doplněno.Hezký den Honza

Bibinka:Děkuji za upozornění,vše napraveno a příště to bude lepší;-)

jirkora:Myslel jsem že kdo jsem chodí,ví jak udit.Omlouvám se

Myslím si že jsi někde recept opsal a ještě blbě!!!Nemá to hlavu ani patu !!!!:no:

Phaetone, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
Recept by chtěl opravdu rozšířit o důležité informace, jak píše Magdalenka, jsou tu začínající kuchařinky, ale ani zkušené nemusí toto všechno vědět....jinak ti dávám 1.bod,uděný bůček jsem jedla a byl móóóc dobrý:-p

Myslím, že takto napísaný recept veľmi nepomôže. Teda, ak nemá skúsenosti s údením. Koľko soli na kilo mäsa, ako údiť - s čím? Drevom, pilinami, ako dlho? A nie každý pozná tzv. lokomotívu.

Tématické fráze:
uzeni bučku, domaci uzeny bucek, jak naložit bůček na uzení, naložení bůčku na uzení, uzený bůček, recept na domácí uzený bůček, doba uzení bůčku, gril lokomotiva diskuze, uzení masa v domácích udírnách, uzený bůček recept, udíme buček, bucek na uzeni, domácí udírny a uzení, uzeni v lokomotyve, uzený buček recepty, jak vyudit bůček, grilování v lokomotivě, uzení masa diskuze, lák na uzený bůček, jak se udí buček

Suroviny:
bůček vepřový, sůl

Přidat fotografie receptu