Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravější křehoučká vánočka

Krásně křehkou a vláčnou vánočku si můžete vychutnat i ve zdravější a lehce odlehčené variantě z celozrnné mouky. Na řezu sice není klasicky bílá, ale chuť je bez rozdílu. Vánočka je plná rozinek, mandlí a krásně voní po rumu.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucie95 Lucie95

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby namočení rozinek a kynutí těsta

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby namočení rozinek a kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 878 kJ /
4 273 kcal
Bílkoviny102,00 g
Tuky128,67 g
Vláknina31,40 g
Cholesterol 839 mg
Sodík 326 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy661,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky několik hodin předem namočíme do rumu. Krok 2: Připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a rozmícháme na kašičku. Přidáme trochu vlažného mléka, lžíci mouky, promícháme a necháme 10-15 minut na teplém místě vzejít. Krok 3: Mandle posekáme. V míse smícháme obě mouky, cukry, mléko, máslo, 1 vejce, rozinky i s rumem, mandle, sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a těsto propracováváme asi 5 minut. Krok 4: Poté těsto lehce poprášíme mouku a necháme kynout 3-4 hodiny pod utěrkou na teplém místě. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 150-160 ˛°C. Krok 6: Poté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a z těch vytvarujeme jednotlivé válečky (prameny). Upleteme nejprve základnu ze 4 pramenů, poté upleteme cop ze 3 pramenů a z 2 pramenů. Na základnu položíme 3 prameny a na vrch 2 prameny. Krok 7: Vánočku přemístíme na připravený plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Celé mandle můžeme zapíchat i mezi jednotlivé prameny. Krok 8: Celou vánočku zpevníme špejlemi, vložíme do trouby vyhřáté na 150-160 °C. Pečeme zhruba 45 minut dozlatova. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

TIP: Tipy Josefa Maršálka na dokonalou vánočku

Zveřejněno 1. 1. 2014

Poznámka autorky Lucie95

Díky celozrnné mouce není na řezu klasicky bílá a struktura celozrnné mouky je patrná. Musím ale i tak říct, že je mnohem křehčí a vláčnější než vánočka pouze z hladké mouky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravější křehoučká vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oK7z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravější křehoučká vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oK7z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

dexulka: děkuji Vám za komentář i fotografie. Jsem ráda, že chutná :-K

Tahle vánočka je zatím ta nej,co jsem kdy dělala.V rodině měla velký úspěch a budu se k ní vracet i mimo vánoční svátky. Zkoušela jsem z celozrnné pšeničné i špaldové, dokonce jsem dala víc celozrnné a vždy byla úžasná.Cukr dávám jen třtinový.Děkuji za tenhle báječný recept.:yes::yes::yes:

Celozrnná, necelozrnná, je úžasná!!:-)

Tématické fráze:
vánočka z celozrnné mouky, celozrnná vánočka, zdravá domácí vánočka, celozrná vánočka, recept na zdravou vánočku, celozrnná kvásková vánočka, okatá vánočka, zdravějsi mazanec recept, recept na celozrnnou vánočku, zdravá celozrnná vánočka, vanocka z celozrne mouky, vánočka, zdravá vánočka bez cukru, vánočka stvarohem, tvarohova celozrnna vanocka, zdravější mouka, celozrnná vánočka recept, pečeme zdravou vánočku, celozrnná vánočka bez cukru, recept na zdravou na vánočku

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnna pšeničná, cukr krystal, cukr třtinový, mléko, droždí, vejce, máslo, rozinky, rum, mandle loupané, mandle sekané, sůl, kůra citronová

Přidat fotografie receptu