Odpaľované cesto pre ercicku
Odpalované těsto je oblíbené pro přípravu sladkých věnečků a větrníků. Avšak toto těsto je univerzální a lze jej tedy použít i na slané chuťovky. Zároveň z tohoto těsta můžeme také smažit a připravit si třeba churros obalené ve skořicovém cukru.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 833 kJ / 1 394 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,72 g |
Tuky | 85,64 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 510 mg |
Sůl | 1,11 g |
Sacharidy | 105,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu so štipkou soli a margarínom privedieme k varu. Keď začne vrieť, stiahneme oheň, naraz vsypeme múku a ihneď miešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa prestane chytať stien hrnca.
Krok 2: Odstavíme, necháme trocha prechladnúť a potom po jednom vmiešame všetky vajíčka (na sladkú verziu aj cukor). Ďalšie vajíčko nepridávame, kým predchádzajúce nie je dôkladne vmiešané do cesta. Najlepšie je použiť ručný šľahač.
Krok 3: Čo s odpaľovaným cestom: Z cesta vytláčame na plech venčeky, piškótky alebo môžeme tvoriť veterníky, labute, srdiečka a pod. Pečieme v horúcej rúre, ktorú po 5 min stiahneme na 200 °C. POZOR – počas pečenia sa nesmie otvárať rúra! Upečené odpaľované cesto plníme napr. pudingovou náplňou.
Krok 4: Odpaľované cesto môžeme vysmážať – v hrnci zahrejeme cca 1,5 litra fritovacieho oleja a z cesta vykrajujeme lyžičkou hrudky alebo ozdobnou striekacou pištoľou vytláčame do oleja prúžky cesta (cesto môžeme obohatiť tiež napr. hrozienkami) Vysmážame z oboch strán dozlata a potom zákusky vyberieme z oleja a osušíme na servítke. Môžeme obaliť v škoricovom cukre.
Krok 5: Tvary z odpaľovaného cesta možno plniť na slano, vtedy vynecháme cukor, a pečieme najlepšie v tvare malých veterníčkov alebo venčekov. Plníme napr. syrovou, salámovou alebo cesnakovou náplňou či obľúbenými pomazánkami.
Zveřejněno 10. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Odpaľované cesto pre ercicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2GV
Moje poznámka
Odpaľované cesto pre ercicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2GV
Nejnovější recepty
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 3 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 9 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 11 hodinami
Ředkvičky naložené v jablečném octu
Přidáno před 11 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno před 14 hodinami
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno 30. 3. 2025 16:22
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Asijský pikantní zelný salát
Sahula před 1 hodinou
Kuřecí na pepři a slanině
Janet.P před 2 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Milanito před 3 hodinami
Obalovaný gothaj
radekfiala před 3 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
83spacir před 5 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
TherreSka před 5 hodinami
Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Fitulka před 5 hodinami
Carpaccio z pečené červené řepy
Fitulka před 5 hodinami
Banánová buchta - hrnková
gahim před 5 hodinami
Miliónová polévka
Fitulka před 5 hodinami
Tématické fráze:
odpalovane cesto,
labutě z odpalovaného těsta,
venčeky z odpaľovaného cesta,
odpalované těsto na slano,
odpalované venčeky,
palene cesto,
vetrniky na slano,
odpaľované,
labute z palene hmoty,
trvanlivost odpalovaného těsta,
venceky,
odpalovane testo,
labutě z paleného těsta,
odpalované těsto trvanlivost,
odpalované labutě,
venceky recept,
zákusek labutě,
trvanlivost zakusku,
recepty z odpalovaneho cesta na slano,
pecenie venceky
Suroviny:
voda,
margarín,
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
cukr vanilkový
Komentáře (7)