Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polské pirohy

Typické polské pirohy z nekynutého těsta můžeme připravit s rozličnými náplněmi. Tentokrát je naplníme vepřovým masem, kysaným zelím a hříbky. Můžeme si je dát jen tak, nebo s trochou másla a zakysané smetany.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jajina90 Jajina90

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 506 kJ /
2 750 kcal
Bílkoviny162,60 g
Tuky62,40 g
Vláknina27,00 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 293 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy371,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyjeme krkovici a dáme ji vařit. Zelí dáme do jiného hrnce, podlijeme vodou, lehce osolíme a do vody můžeme hodit půlku bujónu nebo rovnou zalijeme vývarem. Maso vaříme asi 75 minut, zelí přibližně 30 minut. Houby uvaříme také. Vše necháme vystydnout. Krok 2: Zelí zbavíme přebytečné vody. Maso, zelí i houby umeleme. Použijeme mlýnek na maso, ale pokud máme, můžeme použít i food processor. Pokud se do něj vejde vše naráz, můžeme mixovat dohromady. Směs dochutíme solí a pepřem. Krok 3: Z hladké moukysoli a vody vypracujeme těsto, které se nebude lepit a zároveň půjde dobře vyválet. Podle konzistence přidáme mouku nebo vodu. Necháme jej odležet asi 30 minut. Těsto vyválíme na tloušťku asi 1-2 mm. Krok 4: Sklenkou o průměru 4-5 cm vykrajujeme z těsta kolečka. Lžící nabíráme směs, klademe ji na kolečka těsta a tvarujeme pirohy do naducaných polokroužků. Krok 5: Slepený okraj polokroužku můžeme dekorovat přimáčknutím vidličky. Pirožky dáme na pár minut vařit do lehce posolené vody. Krok 6: Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Když jsou hotové, vyplavou na povrch. Krok 7: Pirohy podáváme s kouskem másla a kysanou smetanou.

TIP: Pirohy - oblíbená pochoutka

Zveřejněno 2. 1. 2014

Poznámka autorky Jajina90

Recept jsem získala od kamarádčiny babičky z Polska. I když jsou pirohy časově náročnější jídlo, dělám je ráda. Jak získáte grif, jde to snadno. Navíc se dají snadno zamrazit a vám pak třeba odpadne starost co k večeří. Dají se jíst i samotné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polské pirohy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgNQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polské pirohy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgNQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

pierogy/pelmeně/pirohy - máme rádi s různými náplněmi (dáváme si v Polsku i na východním Slovensku, dělám i doma) - s touto náplní neznám, ale určitě vyzkouším :-K

Ano, také moje maminka dělala pirohy stejné chuti a dvou druhů náplně. Je to časově náročné, ale v mrazničce zásobu oceníte. Děkuji za recept.

Matějková Helena 8. 8. 2015 08:57
Přátelé, i já vzpomínám na polské pirohy, boršč i jiná jídla. Moje maminka se narodila v Polsku, ale odstěhovali se do Prahy, tady se vdala. Za války měla hodně příbuzných v Krakově i Zakopaném, bohužel všichni ve válce přišli o život. Maminka to vyprávěla, ale bohužel zemřela rok po válce a nechala tu tatínka a dvě děti, tedy mně, jsem ročník 34 a bratra, ročník 40. Tatínek nemohl unést smrt maminky a ta tři měsíce si pustil plyn. Mně ale vzpomínky i láska zůstaly a tak při Vašem čtení receptů jsem zavzpomínala. Pirohy jsem jednou dělala podle knížky pana Náhlovského z jedné knihy J.Bohdalové - Hádej, kam půjdem na večeři. Pozdravuji všechny. ;-(

Hodne dlouho jsem hledala recept ktery pouzivala moje maminka a konecne ho mam.Dik.:-p:-):yes:

Těsto dělám stejně, jen dávám jinou náplň:
1 kostka tvarohu+ 30dkg uvařených brambor řádně promíchat, až vznikne taková "pasta", osolit, a okořenit čersvě mletým pepřem.
Recept mám také z Polska.

Tématické fráze:
polske pirožky, polske recepty, polské pirohy-recept, polske pyrohy, polské pirogy, polské pirogi, pirohy, polské pirohy s mletým masem, pirohy recept, jak dlouho vařit pirohy, polské pirohy s masem, pirožky polské, polské pirožky recept, pirogi polské recept, recept polskych pirohov, pirožky recept, pirohy v praze, recepty na pirožky+video, recept na pirohy, pirogy recepty

Suroviny:
krkovice vepřová, zelí kysané, houby, sůl, pepř mletý, bujón, mouka hladká, voda, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu