Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Briošky - klasický francouzský recept

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 831 kJ /
3 545 kcal
Bílkoviny99,54 g
Tuky208,86 g
Vláknina12,85 g
Cholesterol 2,04 g
Sodík 3,81 g
Sůl9,26 g
Sacharidy310,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozpustíme v misce s vodou a cukrem. Přidáme rozšlehaná vejce, 15 g rozehřátého vlažného másla a mouku. Vypracujeme hebké nelepivé těsto (měla jsem asi větší vejce a musela jsem mouku přidávat - musíte ale postupně, aby těsto nebylo příliš hutné). Krok 2: Těsto potřeme lehce olejem ze všech stran, aby nelepilo, a necháme asi 1 hodinu vykynout. Pak do těsta hnětačem zapracujeme všechno změklé máslo. Když je máslo dokonale zapracované, necháme těsto odpočinout asi 5 minut (ale úplně ideální je dát těsto v této fázi dobře zakryté do chladničky a nechat do rána. Krok 3: Ráno pak začít péct a máte čerstvé briošky ke snídani. Briošky, chlazené přes noc jsou ještě jemnější), mezitím si vymažeme formičky košíčků (pokud nemáme originál brioškové) máslem. Krok 4: Těsto rozdělíme na dílky a z každého ještě uštípneme asi 1/4. Z větších kousků vytvoříme kuličky a posadíme je do košíčků. Do kuliček uděláme palcem důlek a do něj posadíme malou kuličku z odštípnutého kousku těsta. Necháme dokynout asi 30 minut. Krok 5: Pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C, dokud nejsou briošky zlaté a lesklé. Vyklopíme a necháme vychladnout. Briošky jsou jemné a vláčné, nepříliš sladké.

Zveřejněno 3. 1. 2014

Poznámka autorky zizala

Typický tvar báboviček s nezbytným "knoflíkem" nahoře je jedním z příkladů klasické francouzské snídaně. S výtečnou domácí marmeládou a horkou kávou s mlékem :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Briošky - klasický francouzský recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NjXL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Briošky - klasický francouzský recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NjXL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Cheetah79: Děkuji, jsem ráda, že se recept osvědčil:-K

Z tohoto těsta jsem dělala mazanec, samozřejmě množství upravila a přidala další ingredience, těsto jsem v lednici nechala dokonce dvě noci. Byl výborný! Toto těsto je opravdu velmi chutné <3

Tak toto jsem přehlídla:-O:yes::yes: Mám moc ráda takové pečivo, i když bych se na ně neměla ani podívat:-)):-8;-)

Moje kámoška miluje vlažný croissant a na něj si položí plátek anglické ... a je jí blaze:-D:-D, já to teda jsem schopná sníst, ale přece jen pro mně je vrchol blaha na croissantu máslo, marmeláda ;-):-)

zizala: Jarka, skús si dať na Veľkú noc na rez baránka alebo mazanca údenú šunku...dobrota :yes:;-)

tejaja: U nás se zase k některým polévkám (kulajda, bramboračka) jedl koláč s ovocem nebo sladké vdolky. Já jsem ale měla spíš na mysli to, že v Americe prý není jako běžný sortiment obyčejná slaná houska, naprostá většina pečiva je tam sladká. A na to sladké pečivo si běžně dávají šunku, sýry a pod. To nám nechutná.

jarda Kadic: Jaroušku žeby? Myslíš, žeby zvládli aj chlieb s masťou a lekvárom, ktorý nám ako deťom nesmierne chutil? :-)

tejaja: Terezko,tak se prihlašte jako 51 americký stát;-);-);-);-):-D

zizala: neviem, či je to americký štýl, ale u nás sa každú Veľkú noc podáva šunka, klobása, údený bôčik a pod, o ktorých nikto nepochybuje, že sú slané, s mazancom, Zemplínskym koláčom, baránkom....ktoré sú jednoznačne sladké a to už dlhé generácie :-)

jarda Kadic: :-) Jiný kraj, jiný mrav ;-)

zizala: S tím “americkým stylem“ máš svatou pravdu, když mě navštívila dcera kamaráda z Floridy a k párku místo hořčice upřednostnila malinovou marmeládu,šel jsem do kolen a zajistil jí přednost na WC.A představ si-zbytečně:-O;-):-O:-O:-)):-)):-))

Taťka: Na sladký moučník si položit nebo namazat něco slaného, to je americký styl. Ale nám nevyhovuje :-)

Vynikající jsou po rozříznutí potřené máslovým, sýrovým krémem podle chuti s taveným sýrem nebo Nivu a plátke salámu.
:yes:

To by mě moc chutnalo:-p. Žádné krémy:-K, žádná šlehačka:-K, zkrátka paráda. Uložila jsem si a určitě vyzkouším :yes::yes:

Jo, to můžem :-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
briosky, francouzská brioška sladká, brioškové těsto, recept na briošky, briošky recept, brioška, francouzske briosky, brioška recept, francouzská brioška, slané briošky, francouzská brioška s krémem, těsto na briošky, briozky, recept briosky, sladke briosky, recept brioška, briošky slané, brioškové těsto recept, briošky sladké, briozka

Suroviny:
droždí čerstvé, voda, mouka hladká, cukr krystal, sůl, vejce, máslo, máslo, máslo, vejce, voda

Přidat fotografie receptu