Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové palačinky

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 753 kJ /
1 614 kcal
Bílkoviny99,69 g
Tuky70,33 g
Vláknina14,10 g
Cholesterol 1,52 g
Sodík 753 mg
Sůl1,52 g
Sacharidy138,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladit. Nebo můžeme využít zbylé brambory od oběda. Prolisujeme nebo nastrouháme je, přidáme smetanu, sůl, pepř, strouhneme trošičku muškátového oříšku, klepneme vejce a vymícháme hladké těsto, které postupně zahustíme moukou. Vyzkoušíme malý vzorek, podle potřeby dohustíme moukou. Těsto ale nesmí být moc tuhé, lámalo by se. Krok 2: Na teflonové nebo podobné nepřilnavé pánvi lehce potřené tukem pečeme palačinky. Těsto musíte na pánev rozetřít, je trošku hustší než běžné těsto na palačinky. Krok 3: Tvaroh rozmícháme se solí a bylinkami, naředíme smetanou podle potřeby. Krok 4: Palačinky naplníme tvarohem a podáváme se salátem.

Zveřejněno 4. 1. 2014

Poznámka autorky zizala

Včerejší odlehčující oběd :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové palačinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zyvv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové palačinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zyvv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (44)

Teď na mě vykoukly z náhodných...a koukám, že je mám dokonce v oblíbených, ale ještě jsem je nedělala:-S. To musím napravit, milujeme brambory "naplacato" na všechny způsoby!:-p:-p

Skvělý recept a je mi jednou jestli to jsou palačinky, omelety nebo placky;-) Musím vyzkoušet:yes:

podla ingr.a vzhladu sa da hned usudit ci su dobre a dobre teda vyzeraju vdaka za recept.

dzina25@hotmail.com 18. 1. 2014 18:50
Niektori su ako male deti piect,opiect atd, zalezi na vyraze?kazdy vie o co ide,radsej napiste ci ste to vyskusali,ako vam chutnali pripane pridajte svoju variant vylepsenia,ale nerozvadzajte diskusiu o nicom.:-S

Dana61: To mám velikou radost:-8, já děkuju za vyzkoušení i pochvalu:-K:-K

vyzkoušela jsem a musím konstatovat, že jsou úžasnéééé:yes::-p díky, díky:-K

zizala: Děkuji, vyzkouším a jsem zvědavá. Mám ráda takové zvláštní a netradiční recepty:-K

Delissa: Na teflonové nebo nějaké jiné nepřilnavé. Doplním to do receptu, děkuju za upozornění :-)

Potřebovala bych poradit, jestli tyto palačinky dělat na teflonové pánvi nebo na takové těžké, litinové:-8

spagetka: To nevím, proč by vzniklo téma. Názvy jsou jasně dané a to, že je někdo motá po svém, to nijak nezmění.

zizala: no vidíš a tady by mohlo zas vzniknout debatní téma ohledně názvů:-D:-D:-D, ještě jsem se koukla do naší kuchařky. Prostě jdem na palačinky a je to. Mám hodně kefíru, udělám lučinu a bramb.placky teda palačinky :-p:-p:-p;-);-);-);-)

Slovo amolety vzniklo přechýlením z původního slova omelety a ano, mají být pěkně nadýchané :-p:yes: Palačinky naopak mají být tenké jako papír. Tyhle tedy úplně tenké nejsou, ale přesto to jsou asi víc palačinky než placky. Placky já vnímám jako vyvalované - buď se tvoří v dlaních nebo z rozváleného těsta. Lívance jsou zase z těsta kypřeného droždím nebo práškem do pečiva. Jak prosté a přesto se to běžně zaměňuje ;-)

Jitkas: ty omelety, někdy tedy palačinky (to když jsem líná šlehat sníh:-8) s květákem dělám podle tchýně a je to moc dobrá večeře :yes:

Tak u nas naopak se rozlisovaly palacinky a amolety. Palacinky = mleko, vejce, mouka - vse se rozsleha. Kdezto amolety byly z mouky, zloutku a mleka, to se zozslehalo + se pridaly uslehane bilky. Byly hodne nadychane a o neco silnejsi nez palacinky. Maminka do testa pridavala povareny a posekany kvetak a pak je pekla. Vynikajici zalezitost.

U nás se tomu říkalo prostě placky. Ale pro vysvětlení - ani prababička, babička nebo mamka neznaly význam slova palačinky, jen ještě amolety, které byly zásadně kynuté. Ale placky bylo vše, co se peklo na ploše kamen či sporáku. Jo jedinej rozdíl - halušky, tedy bramboráky :-D:-D:-D:-D:-D. Ale nepíšu to proto, aby se zas rozvinula diskuze, který název je správný, nééééééé, jen uvádím pro zajímavost ;-);-);-);-) Vlastně ještě termín lívance se u nás používal.
Tenhle receptík by prostě mí prarodiče nazvali plněný placky. Ale chutné ne? ;-);-):-p:-p:yes::yes::yes:
Nechci rozvíjet diskuzi na téma správného názvu.

tejaja: Když dávám najevo, že něco vím víc než jiní, nesetkává se to zrovna s pochopením ;-)

Jitkas: :-):-K Mockrát děkuju. Stracchino jsme ochutnali v Itálii a nám holkám chutnalo moc. Jsem ráda, že jsi byla spokojená a Tvoje verze se mi líbí :-p

Vcera byly k veceri, pouzila jsem na ne zbylou br. kasi, takze smetany jsem dala o neco mene. Naplnila jsem syrem stracchino (mekky italsky vyborny syr), pokapala maslem, posypala parmazanem a trosku zapekla v troube. Jsou opravdu velice chutne, urcite zopakuji, priste pridam i spenat. Povedeny jednoduchy recept, dekuji Ti za nej.

zizala: Jarka, ak niečo vieš, treba to napísať a nemazať ;-) Nie je predsa hriechom niečo vedieť a rozhodne sa za vedomsti netreba hanbiť. A komu to vadí, nech číta, učí sa, vzdeláva, aby bol chytrý tiež:-);-)
Recept je veľmi pekný, dávam do obľúbených a vyskúšam :yes:;-)

casino: :-)) Všechny palačinky jsou placky, ale každá placka není palačinka.
Nechytejme se za písmenka, už jste moje palačinky z brambor vyzkoušel? Jsou vážně dobré ;-)
To o těch nuancích jsem Vám původně psala taky, pak jsem to smázla, abych nebyla moc chytrá ;-):-D

zizala:
No, asi jsem to trošku přepískl;-( to už není chytání za slovíčko, ale chytání za písmenko:-))
Možná bychom mohli diskutovat, zda toto zde jsou "palačinky" či "placky":-))
Když pominu, že palačinky se obvykle "smaží" jen na tukem lehce potřené pánvi či plotně (crepes), tak jsou i případy, kdy se různé placky (palačinky?) pečou nasucho přímo na plotně či na pánvi...

Já místo "pečeme" cítil jako vhodnější použití slova "Opečeme". Ale to už jsou jen takové jemné nuance, jak jazykové, tak kuchařské...

casino: Jaký výraz byste použil Vy? Smažení probíhá ve vyšší vrstvě tuku, ne? Tohle není klasicky smažené :-) Já samozřejmě znám definice smažení a pečení z wikipedie, ale tam jsou jen výrazy, které tam kdosi zadal. Když se to tak vezme, i v troubě lze smažit. Tak proč by se na pánvi nemohlo péct? ;-)

varilamyskakasicku: Ano, lžící jsem je roztírala, nejdou nalít jako klasické palačinkové těsto. Roztírala jsem pomaleji, aby se těsto netrhalo.

zizala:
"Na pánvi lehce potřené tukem pečeme palačinky"
Pečeme?

pipre: Jani, s tou uzeninou vypadají taky pěkně, mňam;-):-K

Toto mi uniklo, těsto vypadá tenoučké, pěkné, takže je hustší konzistence? Chtěla bych palačinky vyzkoušet, takže lžící pak rozetřít?:-p;-):yes:

magdalenka: Děkuju, opravdu jsme si pochutnali :-K
Děkuju i dalším milým komentujícím :-K

Žižu, to ste mali krásny obed, závidím úprimne...:yes:

Zajímavý nápad, bramborové jsem taky nikdy nedělala:-p+:yes:

Zajímavé... určitě vyzkouším :yes: +15

super:yes:

Tématické fráze:
bramborové palačinky, recepty na palačinky ,lívance,amolety, recept na amolety a palačinky, palačinky z brambor, bramborová palacinka, recepty na palačinky lívance amolety, bramborové amolety, tenké bramborové placky, těsto na palačinky recept, palačinky z bramborového těsta, bramborové palačinky recept, bramborová palačinky, jak se chytaji halušky, recept na bramborove palacinky, bramborové těsto na palačinky, amolety, palačinka z brambor, palačinky bramborové, bramborové lívance, bramborové palačinkové placky recept

Suroviny:
brambory moučné, mouka hladká, smetana, sůl, pepř, vejce, ořech muškátový, ghee, tvaroh měkký, sůl, bylinky, smetana

Přidat fotografie receptu