Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťková polévka

Pokud máte rádi husté polévky a máte trochu víc času, uvařte si dršťkovou. Krásně voní a chutná po paprice a dobře zasytí. Nejlepší je podávaná s čerstvým chlebem a drobně nakrájenou cibulí a petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,5 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 215 min

230 min (15 min příprava + 215 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 805 kJ /
670 kcal
Bílkoviny141,53 g
Tuky7,69 g
Vláknina4,90 g
Cholesterol 713 mg
Sodík 329 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy7,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dršťky omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme je bez soli doměkka. Trvá to asi 3 hodiny. Krok 2: V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej, na kterém orestujeme oloupanou a drobně krájenou cibuli, přidáme česnekovou pastu, sladkou a pálivou papriku a necháme "rozvonět" - pozor, v tomto kroku budeme opatrní, po rozvonění papriky ihned přilijeme vodu, jinak by mohla paprika zhořknout. Krok 3: Uvařené dršťky nakrájíme a přidáme je do hrnce s cibulovo-paprikovým základem. Přivedeme k varu, přidáme jíšku, ochutíme pepřem a solí a vaříme asi půl hodiny za občasného promíchání. Krok 4: Před dokončením vaření dochutíme ještě majoránkou, kterou lehce promneme mezi dlaněmi.

TIP: Nejlepší recepty z vnitřností

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vjg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vjg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

To je klasika, které se jen tak něco nevyrovná<3
Dělám držťky v tlakovem hrnci a než je do něj dám na 40 minut vařit, ještě je 2-3x povařím v čisté vodě.

Super rada s paprikou

DzejAr: kazit Masoxem? tj škoda drštěk:no::no:

Dělám ji úplně stejně, jen do základu přidávám ještě cibuli a kromě sádla i slaninu pak Masox a pak česnek čerstvý.

:-((

DORIS :-) 25. 11. 2014 16:44
TAK DRŠŤKOVOU POLÉVKU JSEM JEŠTĚ NIKDY NEVAŘILA ALE UŽ JSEM JÍ JEDLA A BYLA MOOC DOBRÁ .SNAD SE MI POVEDE AŽ JÍ UVAŘÍM;-)

ta je:yes::yes::yes:

Gentleman 17. 12. 2013 14:32
fakt dobrý recept: ani slovo o množství vody, česneková pasta místo česneku, majoránka se nevaří, dává se až nakonec... - ještě tam chybí maggi;-(

Včera jsem vařila s čerstvým česnekem s předvařenýma držkama, a bylo to luxus. Doporučuji;-)

Vynikající :-! Moje první držkovka a už mám boule za ušima :-))

Petra Ku.: Péťo, promiň, že jsem nereagovala, není to můj recept, tak mě nic neupozornilo:-)). Krásně se Ti polévka povedla a já bych si ji dala - a to teď hned !!!:-))

Bibinka: Z prasete dršťky nejsou, ty jsou pouze hovězí!!!A to z predzaludku.Ale to ví každý člověk, který dával ve škole pozor:-S:-S

Maris, dovoluju si přidat foto, vařila jsem nedávno. Dršťkovku miluju, mám ráda větší kousky a né rozšmelcované, vždycky si je nechávám nakonec a pak si je vychutnávám :-D:yes:

Nechápu, co jste zabíjeli, pokud prase, pak nevím, kde jste vzali dršťky, prase nemá předžaludky.
Dá se uvařit dobrá falešná dršť
ková z vepřového žaludku, ale při zabíjačce se žaludek používá na tlačenku.

V troubě se mi pečou slané vdolky a k tomu mi bublá na sporáku tahle úžasná polévka, která nemá chybu. Kdo by dokázal odolat? Já se teda nemůžu dočkat! ;)

Někomu to smrdí, nám to voní, když se to vaří. Já dávám i kořenovou zeleninu, kterou podusím na cibulce pak s paprikou a Masox kostka do drštěk.Česnek a majoránku na konec po zahuštění záklechtkou, jíšku neděláme.Žena to nejí anžto tvrdí,\"že jsou to uvařené PONRAVY\". Neví ci je dobrého, zbude na mně víc...

pravě mi bubla na sporaku a táááák tu voni ..já ji umim a dělam ji opravdu takhle a je fajn že jsem dostala mraženééé předvařenéé dršťky...ušetřilo mi to hooodně času ..ted skaknu pro čerstvy rohliky a to nebude mit chybu-...:yes::-p:-)

pochoutka:-))

Vyzkoušela jsem Vaší polévku, s předvařenými držťkami je to opravdu rychlovka :yes:, a ještě ke všemu velmi dobrá, super a posílám bodíka:-D

tak já mám držkovou polívku ráda ale neumím ji tak ted jukám na recept tak snad se ji už naučím :-(

Tak dnes končím a jdeme vařit drštkovou polévku. U nás se taky kořenová zelenina nedává,ale myslím,že to se zeleninou bude taky moc dobré.My dáváme drštky dnes již předvařené a pak do vřících dáme osmaženou cibulku. Než se dají vařit drštky tak spolu s nimi dáme vařit morkovou kost(když ji máme a masox),ze které se pak morek vyklepne a naseká do polévky. Vše ostatní je stejné(paprika, pepř, majoránka, sůl, česnek) ale na závěr(ještě před konečným dochucováním)zahustíme do růžova usmaženou jíškou.:-pVáclav

Přimlouvám se za tu bez kořenové zeleniny;-)taky jí v dršťové nemusím,ale milujeme tu z růžovek(když je sezona):-p:-p

Maris, tohle je asi verze bez kořenové zeleniny, ale do klasické dršťkové polévky zelenina určitě patří. Já si to zase neumím představit bez ní.:-D:-D

Merylas : to je ani shánět a zkoušet nebudu, polévku nedělám často, tak se s těmi vepřovými nebudu trápit. Díky za upozornění:-):yes:

Merylas,to máš úplnou pravdu, ale ona tím prostě žije:-!a to ještě cvičí lidem psy, když neposlouchají majitele a sama má ještě plno svých psů různých ras. Ona maká jak chlap, ale baštit chodí velmi často k mamince a moc jí chutná.:-D:-)) Vůůůbec není na vaření a ani by na něj neměla čas. Jak se praví, každý je na něco žejo?

Maris, byly ta tácku, větší balení, už teda nakrájené a předvařené a na štítku Vepřové dršťky :-O Ale chuť to pak nemá :no:, jsem se natrápila při dochucování.

:-O Bibi, teda dcera dělá co ji baví, ale je to fůra starostí a práce. A musíš se postarat ať se děje, co se děje.

Vepřové dršťky neznám:-O:-! Hanny, kořenovou zeleninu já taky nedávám a po pravdě řečeno, ani si ji tam neumím moc představit, ale - každému chutná něco jiného;-):-) Česnekovou pastu vůbec nepoužívám, tak samozřejmě česnek čerstvý.

hanny,ona je rozená statkářka (má to asi po předcích):-)), je na statku a mají krávy,prasata a koně:-OOna dělá koně,miluje je od dětství, tak jezdí i učí jezdit a osedlává mladé koně a v sezoně vozí zahraniční turisty v takovým kovbojským dostavníku, je to supr.:yes:Všechny Vás zvu a kdo má děti, to je zážitek:-!:yes::yes::yes:

Nádherná fotka :yes: Taky většinou kupuju předvařené dršťky a v Makru jsou k dostání i vepřové, ale nemají tu chuť a jsou takové tenké. Taky jsem na ně :-O, jsem je viděla poprvé. Jinak doma při zabíjačce se do žaludku a kusu toho střeva dávala tlačenka. Taky se využila pračka :-D Já osobně dělám bez zeleniny a jíšku dělám cibulovou. A Maris, dobře že jsi tady napsala postup pro ty, co to třeba neví ;-)

Tématické fráze:
držková polévka, držková polévka z předvařených držek, dršťková polévka, dršťková polévka, pravá dršťková polévka, drzkova polevka recept, drštková polévka recept, drštková polévka recept, recept na dršťkovou polévku, recept na dršťkovou polévku, recept na držkovou polévku, držková polívka, držťková polévka, drskova polevka, drštková polévka z předvařených drštek recept, recepty- drštková polévka, recept držková polévka, drštková, drstkova polivka, držková polévka recepty

Suroviny:
dršťky, cibule, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, majoránka, pasta česneková, sádlo, jíška, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu