Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravskochodský frgál

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 547 kJ /
2 760 kcal
Bílkoviny70,21 g
Tuky150,08 g
Vláknina16,18 g
Cholesterol 599 mg
Sodík 349 mg
Sůl0,77 g
Sacharidy273,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vypracujete kynuté těsto (takovéto nebo podle vašeho zvyku, já ho dělám bez vážení, odhadem), vykynuté rozválíte nebo roztáhnete do kulatého tvaru na dva plechy s pečícím papírem. Krok 2: Zakysanou smetanu v misce prošleháte s vajíčkem, maizenou a jablečným rosolem, zhruba polovinu lžící rozetřete na připravené těsto, pokladete pokud možno pravidelně švestkami, povidly, na švestky navršíte zbytek zakysané smetany a posypete instantní čokoládou nebo kakaem. Krok 3: V předehřáté troubě na 170°C pečete asi 25 minut, až okraje zezlátnou a smetana bude pevná.

Zveřejněno 12. 1. 2014

Poznámka autorky hosta

Vím, že je tu spoustu podobných kynutých koláčů, potřebovala jsem využít zakysanku a tak jsem improvizovala trochu jinak. Vyšel z toho dost chutný koláč, neumím jej zařadit, proto ten název. Nikdy jsem vlastně nepochopila rozdíl mezi frgálem a chodským koláčem, snad je to jen ve způsobu pokládání náplně.

http://www.toprecepty.cz/recept/36619-jablecny-ros...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravskochodský frgál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LD1W

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravskochodský frgál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LD1W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

no ten tedy je:yes::-D

hosta::-D:-D
Jituš,zlatoušek teď kouká na ten Tvůj skvost a huláká tady,kdeže prý přebýváš.Má volno,tak bere klíče od auta a jde to nakopnout:-DMlsoun jeden nenažerýnkaný:-*

Anna Kocikova:no vidíš, cos tak hezky našla - díky za osvětu. Tak frgál to není, nemá drobenku, chodský taky ne, chybí pravidelnost zdobení, takže asi přejmenuji na "Hlohovský bác":-D

Jituš:-Ototo a na noc,mňam:-p:yes::-KKdyž si představím nemocniční"bílé"kafe a rohlíky,tak je mi na nic:-S:-D
Jituško,protože ten rozdíl také neznám,tak jsem se zeptala na google a našla jsem tohle:-Dhttp://www.fler.cz/blog/je-to-kolac-chodsky-nebo-v...

:yes::yes::yes::yes:;-)

Dala bych si kousek ke kávě:yes::yes:

Jitko, frgály jsem už chutnala s mákem, tvarohem,no a ten Tvůj nemá chybku:-K;-):-p:yes:

Šmankote, to je tak krásný kus žvance...:-*

hosta: Já taky z hruškových povidel:-p:-p, no, ještě borůvková beru na milost :-))

zizala: loukotě tam původně byly ze švestek, lehce se nám pečením kolo kolo polámalo:-D Frgál mám nejraději z hruškových povidel, tvarohový nebo makový. Tak vidíš, děláš mi v tom binec:-D:-D:-D - ale díky za info;-)

Krásný:yes::yes::-)):-K

Chodský koláč (od slova kolo) by měl vzhledem připomínat kolo s loukotěmi. Takže se rozděloval původně na 4, někdy na více dílků opticky pomocí různých náplní ;-) Jinak základ těsta je v podstatě týž, jen u chodských koláčů převažovala náplň tvaroh, mák, povidla. Ovoce málokdy, kdežto frgály zase bývaly většinou ovocné :-p

Krásný, hned bych si dala, mňam:-p:-K

Tématické fráze:
frgal se svestkami, makový frgál recept, jablečný frgál, frgál recept, zdobeni frgalu, kynutý frgál, frgál recepty, makový frgal, frgal s makem, jablečný frgál recept, jak se peče frgál, frgál s oleje, tncz nova levné recepty ládi hrušky, kolače kynute frgaly, frgály zdobení, frgál jablečný, koláč frgal, kynuté frgály, frgal, zdobenil frgály

Suroviny:
mouka hladká, cukr hnědý, mléko, droždí, vejce, olej, smetana zakysaná, vejce, škrob kukuřičný, rosol, švestky, povidla švestková, kakao

Přidat fotografie receptu