Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos od Agnieszky

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Doba přípravy 1590 min Doba přípravy: 1440 min Doba tepelné úpravy: 150 min

1590 min (1440 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 6-8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 729 kJ /
3 520 kcal
Bílkoviny295,45 g
Tuky178,33 g
Vláknina50,24 g
Cholesterol 866 mg
Sodík 14,22 g
Sůl34,00 g
Sacharidy129,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rúru predhrejeme na 200°C. Krok 2: Do pekáča (najlepšie hlineného ) dáme masť a v rúre ju roztopíme. Krok 3: Pridáme slaninu narezanú na kocky a cibuľu nadrobno nakrájanú. Vložíme späť do rúry a necháme slaninu opražiť ( asi 5 min ). Krok 4: Pekáč vyberieme a vložíme doň na kocky nerezané všetko mäso, premiešame a dáme do rúry, kým sa nezatiahne nahnedo. Krok 5: Pekáč opäť vyberieme a k mäsu pridáme na rezance narezanú kapustu, kyslú kapustu, na kocky narezané paradajky a na kolieska narezanú klobásu. Posypeme paprikou, osolíme, pridáme rozdrvené nové korenie. Premiešame. Krok 6: Prilejeme víno a vývar, zakryjeme a vložíme do rúry. Dusíme v rúre pri teplote 170-180°C 2 hod. Počas pečenia neodkrývame ani nemiešame, len v polovici pečenia, teda po 1 hod zľahka pokrm raz premiešame. Krok 7: Bigos vyberieme z rúry a odložíme do chladu. Krok 8: Na druhý deň jedlo opäť v rúre zohrejeme a podávame s chlebom.

Zveřejněno 16. 1. 2014

Poznámka autorky tejaja

Našla som tu recepty na bigos 3, ale ani jeden sa nerobí v rúre, ako sa robí u nás na východe. Šarišská kuchyňa má veľa jedál z poľskej, ukrajinskej aj maďarskej kuchyne, darmo, máme to do všetkých troch štátov blízučko. U nás sa bigos pripravuje vždy v rúre, aj v oblastiach Poľska, ktoré sú pri našich hraniciach, sa robí v rúre. Tak nejaká zmena :)))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bigos od Agnieszky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VrWB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bigos od Agnieszky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VrWB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Výborná verze bigosu :) jen jsem dala kuřecí vývar, hovězí se mi nechtěl vařit. Příště vyzkouším s hovězím. Určitě budu vařit pravidelně.

Bigos jsem vařila na podzim poprvé a moc nám chutnal. To pečení v troubě je pro mne novinka, myslela jsem, že se jen dusí (vaří) v hrnci. Člověk se pořád učí :-) Tak příště vyzkouším pečený :-p Myslím, že můj selský hrnec na to bude ideální ;-)

Dobrotisko:-)):yes::-)):yes:

Bigos, to je úžasná záležitost. Hned bych si dala. Je to strašně velká dobrota. Dlouho jsem to už neděla, tak to budu muset v nejbližší době napravit. :yes::yes::-K:-p:-p:-p

rozmarynaH:Tak to máme stejně, taky jsem ho nejedla ani nevařila. Bydlím od Polska co by kamenem dohodil a tady to je známé jídlo,ale mám ten dojem,že tady dávají i červenou řepu. Tento vyzkouším určitě, to si šplhnu u manžela.:yes:+8.

spagi, až ten bigos zpomalíš, tak dej vědět.

Díky za recept,bigos dělám často,ale takhle dobrý nikdy nebyl,je jako od paní tchýně,prostě skvělá bašta:-)

Bez mučení se přiznám, že jsem bigos nikdy nevařila a ani nejedla, ale vypadá to náramně:-p:-p

spagetka: bigos nepomalím, pretože môj PH má len 6 litrový obsah (objem?)...:-D

:yes::-*:-K:-K:-K:-K

magdalenka: děkuju:-8:-K. Magdi, já taky, když mám, prostě houby přidávám. A v té troubě to bude taky dobrá varianta, my ho chcem pomalit v PH.

tejaja: ja som sa bigos naučila variť podľa špagetky. Manžel miluje všetko z kapusty, je jedno či hlávkovej alebo kvasenej. Až mám výčitky svedomia, že som ho roky o túto dobrotu ochudobňovala. O bigose som, samozrejme, počula, ale akosi som tomu neverila, že je to taká skvelá záležitosť. (Huby pridávam, nešetrím nimi.)

tejaja:Dóbre to máš vymyslené !:-D:-D:-D

magdalenka: Magduška, u nás nie, recept je z Poľska, od babičkinej kamarátky, ale ani ostatní okolo u nás huby nedávajú. Ale ak ti chutia, nie je problém ich pridať.;-)

Ja varím bigos tiež vo veľkom, vydrží v chlade (vonku na terase v zime) pár dní a odstáty, uležalý je skvelý. Nikdy ho nie je dosť.
Terezka, tvoja verzia je pre mňa neznáma, rada vyskúšam. :yes:
Len mám dotaz - sušené huby sa nepridávajú? Dík.

Veronika.Hrozna::-D nie pre rotu, ale ako všetko s kyslou kapustou, aj bigos, čím dlhšie stojí, tým je lepší. Takže to asi tak na 3x zjeme, ale len 1x denne toto a viac nič už do seba človek nedostane :-D:-D:-D

Veronika.Hrozna: Veru, bigos je naprosto skvělé jídlo a úplně ideální pro odležení. Já ho dělám taky velké množství a zbytek jde do mrazáku.
Tejaja: teri, v troubě ho dělá jeden z manželových příbuzných. Prostě taky dobrá varianta. Ty ho máš vlastně jakoby z jedné nádoby, proto si myslím, že v PH bude taky výborný.
Receptjak jinak než že mňam, když jde o b igos. Já snad nechutný bigos nikdy nejedla, dycky se po něm dělaj boule za ušima, ať je to jakákoli varianta :yes::yes::yes::yes::yes:

To varíš pre rotu vojakov ? Tých surovín je strašne veľa! Alebo je to tak dobré,že ....:-O

Tématické fráze:
staročeský bigos, bigos, selský bigos, bigos recept, recept bigos, recept na bigos, recept na selsky bigos, bigoš pečený v troubě, starocesky bygos, recepty z kapusty bigos, víno rure, bygos, bigos z cervene repy, jaké hovězí na bygos, pečení s bigos, bigos s ryzi, bigos videorecepty, recept bigos videorecepty, pečený bigos, bigos od

Suroviny:
maso vepřové, klobása pikantní, slanina uzená, zelí kysané, zelí bílé, rajče, cibule, sádlo, koření nové koření, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, sůl, vývar hovězí, víno bílé suché

Přidat fotografie receptu