Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová omáčka s vejci

Mezi české klasiky patří smetanová koprová omáčka. Její typickou sladkokyselou chuť a vůni buď milujete, nebo nenávidíte. Nejčastěji ji podáváme s vejcem uvařeným natvrdo, nebo hovězím masem a houskovými knedlíky.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

malaneta

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min

45 min (45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4-6 porcí

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 572 kJ /
1 810 kcal
Bílkoviny31,79 g
Tuky155,77 g
Vláknina1,50 g
Cholesterol 397 mg
Sodík 329 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy69,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko a smetanu včas vyndáme, aby měly pokojovou teplotu. Ohřejeme vývar, měl by být horký. Krok 2: Připravíme jíšku. V kastrolu rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Krok 3: Vmícháme hladkou moukou, kterou orestujeme dozlatova. Krok 4: Do jíšky vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Krok 5: Vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, a pak do něj pomalu vléváme mléko. Krok 6: Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Omáčku převaříme a přidáme kopr. Krok 7: Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme cukrem a octem. Krok 8: Podáváme vejci uvařenými natvrdo (nebo hovězím masem) a houskovými knedlíky.

TIP: Jak uvařit koprovou omáčku?

Zveřejněno 27. 1. 2014

Poznámka autorky malaneta

Koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koprová omáčka s vejci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5kM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koprová omáčka s vejci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5kM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Veronika.Hrozna:děkuji za upozornění, já zatím používala sterilovaný kopr.v popisu opravím :)

casino: já dávám sterilovaný kopr a na celkovou chuť to vliv nemá.

malaneta: taky: i s nálevem :yes:

Přidávám kopr až je omáčka zchlazena.Do vařící ne. Pak ho není vubec cítit!
Bylinky by se už neměli vařit.:-p

Zdá se, že na rozdíl od kopru, koprovky není nikdy dost...:-))
Zajímavý postup;-) ale mě by zajímalo, proč část AROMATICKÉ byliny přidat do ROZPÁLENÉ zásmažky?:-//

Tématické fráze:
koprová omáčka s vejcem, koprová omáčka recept s vejci, koprovka s vejcem, koprová omáčka s vejci, koprová omáčka videorecept, koprovka s vejci, koprová omáčka bez jíšky, koprová omáčka z vejcem, koprová omačka s vařeným vejcem, koprová omáčka s vajíčkem, kprová omáčka, koprová omáčka se sekanou, koprová s vejcem, koprová omáčka s vejcem recept, recept na koprovou omáčku s vejcem, koprová omáčka s vejci, recept koprová omáčka s vejcem, koprová omáčka s bramborem a vejci, koprová omáčka, koprová omáčka s vejcem a bramborem

Suroviny:
mouka hladká, olej, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, máslo, vývar hovězí, ocet, kopr čerstvý, pepř bílý mletý, sůl, cukr, vejce

Přidat fotografie receptu